Ulkomaat

Vaaralliset pensaspalot piinaavat Australiaa, Sydney savun peitossa – Australian MM-ralli peruttiin

Palomies yritti estää palon etenemistä tiistaina Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa Australiassa. KUVA: DARREN PATEMAN
Ulkomaat 12.11.2019 8:28
Joonas Kuikka, Reuters

Kolme ihmistä kuoli viikonlopun aikana, mutta pahimmat pensaspalot voivat vielä olla edessä Australiassa. Palot peruivat MM-rallin Australian osakilpailun.

Pensaspalot ovat jokavuotinen riesa Australian kuumassa kesässä, mutta tämän kesän palojen ankaruus on yllättänyt monet.

Viikonlopun aikana paloissa kuoli kolme ihmistä ja tuhoutui 150 kotia. Palot kuitenkin raivoavat yhä laajempina kuuman kuivan ilman ja voimakkaiden tuulten lietsomana ja tuhoavat uusia koteja.

Viiden miljoonan asukkaan Sydneyssä ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa, koska savu peittää kaupunkia. Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa 600 koulua on suljettu. Osavaltiossa on julistettu seitsemän päivän hätätila, jotta viranomaiset voivat määrätä evakuointeja ja sulkea teitä ja julkisia tiloja. Pensaspalot ovat voimakkaita Sydneyn pohjoispuolella.

Palojen odotetaan pahenevan päivän aikana, kun tuulet voimistuvat. Pahimmilla paloalueilla viranomaiset neuvovat ihmisiä pysymään kodeissaan, sillä paikoin on jo liian myöhäistä paeta.

Australian MM-ralli peruttu

Australian MM-ralli päätettiin maanantain ja tiistain välisen yön aikana perua pensaspalojen takia.

Kauden päätösosakilpailussa olisi ratkaistu Tommi Mäkisen johtaman Toyotan ja Hyundain merkkimestaruus. Nyt mestaruus menee Hyundaille.

Ratkaisu tehtiin sen jälkeen, kun rallin järjestäjät olivat keskustelleet Uuden Etelä-Walesin osavaltion viranomaisten kanssa turvallisuusriskeistä.

Uusi Etelä-Wales on kärsinyt pahiten paloista.

Palot aiheuttivat väittelyn ilmastonmuutoksesta

Australian sisäpolitiikassa käy kiivas keskustelu siitä, onko ilmastonmuutoksella osuutta palojen voimistumiseen.

Australian Queenslandin ja Uuden Etelä-Walesin osavaltiot ovat kärsineet kuivuudesta jo kolmen vuoden ajan. Tämä johtuu asiantuntijoiden mielestä ilmastonmuutoksesta.

Konservatiivipääministeri Scott Morrison on Australian kivihiiliteollisuuden vahva tukija. Hän on toistaiseksi kieltäytynyt vastaamasta, onko ilmastonmuutoksella osuutensa paloissa.

– Hallituksen mukaan nyt ei ole aika puhua ilmastonmuutoksesta. Olen täysin eri mieltä, meidän olisi pitänyt puhua tästä vuosia sitten, sanoi Glen Innesin pormestari Carol Sparks Reutersille.

Glen Innes sijaitsee Sydneyn pohjoispuolella. Siellä kuoli paloihin kaksi ihmistä viikonloppuna.

Varapääministeri Michael McCormack syytti ilmastoaktivisteja kriisin politisoimisesta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
8:00
Harri Virtanen menestyi urallaan, mutta oli kuin romahtamaisillaan: Traumatisoitunut ihminen sabotoi tahtomattaan elämäänsä – siitäkin voi selvitä Tilaajille
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
8
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
7
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
5
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image