Ulkomaat

Vaarallisen helleaallon ennustetaan jatkuvan ensi viikolle – ihmiset pyörtyilevät keskelle liikennettä Keski-Euroopassa

Lapset vilvoittelivat vedellä Saksan Duisburgissa keskiviikkona. Kesäkuun uusi lämpöennätys, 38,6 astetta rikkoutui Saksassa tiistaina. KUVA: FRIEDEMANN VOGEL
Ulkomaat 27.6.2019 15:23
Katja Ihatsu

Kesän ensimmäinen helleaalto tuli odotettua aikaisemmin ja rajumpana. Saksalainen ensiapulääkäri Michael Kratzer on hoitanut teille pyörtyneitä ihmisiä.

Suomessa kesäsää on parhaillaan viileä, mutta muualla Euroopassa kärvistellään tukalassa kuumuudessa. Afrikan suunnasta tulleet, Euroopan ylle asettuneet lämpimät ilmamassat ovat rikkoneet kesäkuun lämpöennätyksiä. Eri puolille Eurooppaa on annettu varoituksia vaarallisen korkean lämpötilan takia, jonka odotetaan jatkuvan kesäkuun loppuun saakka.

Helleaalto on tilastoihin nähden aikainen. Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n mukaan säätilaa ei voi suoraan yhdistää ilmastonmuutokseen, mutta se istuu ilmastonmuutosta ennakoiviin skenaarioihin. Niiden mukaan kasvihuonekaasupitoisuuksien nostama keskilämpötila saa aikaan kuumempia helleaaltoja aiempaa useammin.

Kuumuus iski ensin Espanjaan, jossa lämpötila on paikoitellen noussut yli 40 asteen. Etelä-Ranskaan ennustettiin torstaina samoja lukemia. Se oli yksi Euroopan 16 maasta, joka sai torstaina varoituksen vaarallisen kuumuuden takia.

Koululaisten koe siirtyi

Ranska päätti siirtää yläkoululaisten kansallista loppukoetta kuumuuden takia. Pariisissa asuvan suomalaisen Sari Laakson tytär osallistuu kokeeseen vasta ensi viikolla.

– Hyvä, koska vanhoissa koulurakennuksissa ei ole mitään ilmastointijärjestelmiä, hän kertoi Lännen Medialle.

Aamun haastatteluhetkellä Laakson lämpömittari näytti vasta 25 astetta, mutta lämpötilan ennustettiin kipuavan reilusti yli 30 asteen.

– Meillä on hyvä tilanne, kun asunnon ikkunat saa auki kahdesta suunnasta ja ilma vähän vaihtuu. Suurin huoli on iäkkäistä, asunnottomista tai yksinäisistä ihmisistä. Täällä neuvotaankin, että ihmisten pitää olla nyt yhteydessä toisiinsa.

Pariisissa pian 30 vuotta asunut Laakso on tottunut metropolin ajoittaiseen kuumuuteen, mutta hän on pannut merkille helteen aikaisuuden.

– Ilmeisesti ilmastonmuutos on sotkenut kaiken.

Ranskassa helteiden määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 34 vuoden aikana. Helteiden ennustetaan tuplaantuvan nykyisestä vuoteen 2050 mennessä, kertoo Ranskan ilmatieteenlaitos.

Lämpötilaennätykset rikki

Saksassa mitattiin tiistaina uusi kesäkuun ennätyslämpötila, 38,6 astetta Berliinissä. Samana päivänä lämpötila kipusi yli 35 asteen 39 mittausasemalla, kertoi Saksan ilmatieteenlaitos.

Kuumuus saa ihmiset pyörtyilemään vaikka keskellä liikennettä ja aiheuttaa piikin liikenneonnettomuuksisaa. Etelä-Saksan Nürnbergissa työskentelevä ensiapulääkäri Michael Kratzer kertoi Lännen Medialle hoitaneensa keskiviikkona kahta tielle pyörtynyttä ihmistä ja palvelutalossa asuvia, pökertyneitä vanhuksia.

– Täällä on todella kuuma, 38,5 astetta, kertoi Kratzer, joka selvisi ambulanssityövuorostaan juomalla sen aikana neljä litraa vettä.

Myös Sveitsissä mitattiin kesäkuun uusi lämpötilaennätys. Itävallassa koko kesäkuusta odotetaan mittaushistorian kuuminta, 4,5 astetta keskiarvoa lämpimämpi.

Itä-Euroopan alueelle ennustetaan helteiden lisäksi myös myrskyjä. Kuumuuden aiheuttama kuivuus kasvattaa maastopaloriskiä eri puolilla Eurooppaa.

Tänä vuonna äärimmäisen kuumia helleaaltoja on ollut Australiassa, Intiassa ja Pakistanissa. Hellejaksoja ennakoidaan tulevan kesän aikana lisää, sanoo WMO.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Satakunnan maakunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Vai halventava kirjoitus? Suorastaan rikastuttava kirjoitus tuo oli. 17E/h. Se on nuorelle hyvä palkka. Ota laiska neuvo... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image