Ulkomaat

Vaarallisen helleaallon ennustetaan jatkuvan ensi viikolle – ihmiset pyörtyilevät keskelle liikennettä Keski-Euroopassa

Lapset vilvoittelivat vedellä Saksan Duisburgissa keskiviikkona. Kesäkuun uusi lämpöennätys, 38,6 astetta rikkoutui Saksassa tiistaina. KUVA: FRIEDEMANN VOGEL
Ulkomaat 27.6.2019 15:23
Katja Ihatsu

Kesän ensimmäinen helleaalto tuli odotettua aikaisemmin ja rajumpana. Saksalainen ensiapulääkäri Michael Kratzer on hoitanut teille pyörtyneitä ihmisiä.

Suomessa kesäsää on parhaillaan viileä, mutta muualla Euroopassa kärvistellään tukalassa kuumuudessa. Afrikan suunnasta tulleet, Euroopan ylle asettuneet lämpimät ilmamassat ovat rikkoneet kesäkuun lämpöennätyksiä. Eri puolille Eurooppaa on annettu varoituksia vaarallisen korkean lämpötilan takia, jonka odotetaan jatkuvan kesäkuun loppuun saakka.

Helleaalto on tilastoihin nähden aikainen. Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n mukaan säätilaa ei voi suoraan yhdistää ilmastonmuutokseen, mutta se istuu ilmastonmuutosta ennakoiviin skenaarioihin. Niiden mukaan kasvihuonekaasupitoisuuksien nostama keskilämpötila saa aikaan kuumempia helleaaltoja aiempaa useammin.

Kuumuus iski ensin Espanjaan, jossa lämpötila on paikoitellen noussut yli 40 asteen. Etelä-Ranskaan ennustettiin torstaina samoja lukemia. Se oli yksi Euroopan 16 maasta, joka sai torstaina varoituksen vaarallisen kuumuuden takia.

Koululaisten koe siirtyi

Ranska päätti siirtää yläkoululaisten kansallista loppukoetta kuumuuden takia. Pariisissa asuvan suomalaisen Sari Laakson tytär osallistuu kokeeseen vasta ensi viikolla.

– Hyvä, koska vanhoissa koulurakennuksissa ei ole mitään ilmastointijärjestelmiä, hän kertoi Lännen Medialle.

Aamun haastatteluhetkellä Laakson lämpömittari näytti vasta 25 astetta, mutta lämpötilan ennustettiin kipuavan reilusti yli 30 asteen.

– Meillä on hyvä tilanne, kun asunnon ikkunat saa auki kahdesta suunnasta ja ilma vähän vaihtuu. Suurin huoli on iäkkäistä, asunnottomista tai yksinäisistä ihmisistä. Täällä neuvotaankin, että ihmisten pitää olla nyt yhteydessä toisiinsa.

Pariisissa pian 30 vuotta asunut Laakso on tottunut metropolin ajoittaiseen kuumuuteen, mutta hän on pannut merkille helteen aikaisuuden.

– Ilmeisesti ilmastonmuutos on sotkenut kaiken.

Ranskassa helteiden määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 34 vuoden aikana. Helteiden ennustetaan tuplaantuvan nykyisestä vuoteen 2050 mennessä, kertoo Ranskan ilmatieteenlaitos.

Lämpötilaennätykset rikki

Saksassa mitattiin tiistaina uusi kesäkuun ennätyslämpötila, 38,6 astetta Berliinissä. Samana päivänä lämpötila kipusi yli 35 asteen 39 mittausasemalla, kertoi Saksan ilmatieteenlaitos.

Kuumuus saa ihmiset pyörtyilemään vaikka keskellä liikennettä ja aiheuttaa piikin liikenneonnettomuuksisaa. Etelä-Saksan Nürnbergissa työskentelevä ensiapulääkäri Michael Kratzer kertoi Lännen Medialle hoitaneensa keskiviikkona kahta tielle pyörtynyttä ihmistä ja palvelutalossa asuvia, pökertyneitä vanhuksia.

– Täällä on todella kuuma, 38,5 astetta, kertoi Kratzer, joka selvisi ambulanssityövuorostaan juomalla sen aikana neljä litraa vettä.

Myös Sveitsissä mitattiin kesäkuun uusi lämpötilaennätys. Itävallassa koko kesäkuusta odotetaan mittaushistorian kuuminta, 4,5 astetta keskiarvoa lämpimämpi.

Itä-Euroopan alueelle ennustetaan helteiden lisäksi myös myrskyjä. Kuumuuden aiheuttama kuivuus kasvattaa maastopaloriskiä eri puolilla Eurooppaa.

Tänä vuonna äärimmäisen kuumia helleaaltoja on ollut Australiassa, Intiassa ja Pakistanissa. Hellejaksoja ennakoidaan tulevan kesän aikana lisää, sanoo WMO.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

33
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
29
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
28
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
24
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
21
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
19
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
16
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image