Ulkomaat

Vaa­li­tark­kai­li­ja­na USA:ssa toiminut Kanerva: Spekulaatiot ma­ni­pu­loin­nis­ta eri­tyis­tark­kai­luun

Ilkka Kanerva (kok.) toimi Etyjin tarkkailijana Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. KUVA: Pekka Lassila
Ulkomaat 24.11.2016 15:16
Jussi Orell

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailijana Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa toiminut kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoo, että sähköisen äänestyksen mahdollisista manipulointiyrityksistä keskusteltiin vaaliviranomaisten kanssa jo ennen vaaleja.

Joukko amerikkalaisia tietotekniikan asiantuntijoita, oikeusoppineita ja aktivisteja on kehottanut Yhdysvaltain viranomaisia tarkistamaan presidentinvaalien tuloksen niin sanotuissa vaa'ankieliosavaltioissa. Syynä ovat epäilyt siitä, että tuloksia olisi manipuloitu tai hakkeroitu.

Hillary Clintonin kampanjaväkeä on amerikkalaisviestimien mukaan neuvottu vaatimaan äänten uudelleenlaskentaa Wisconsinissa, Michiganissa ja Pennsylvaniassa. Epäilyksiä on herättänyt se, että Clintonin kannatus oli sähköistä äänestämistä käyttäneillä alueilla selvästi pienempää kuin perinteisiä paperilomakkeita käyttäneillä alueilla. Tuloksissa oli lisäksi isoja heittoja mielipidetiedustelujen ennusteisiin.

– Vaaliviranomaiset vakuuttivat ennen vaaleja, että sähköiseen äänestämiseen käytettävä järjestelmä on suojattu ja salattu. Kybermaailma on kuitenkin mielenkiintoinen ja uskomaton. Asiat eivät siellä ole aivan yksiselitteisiä, Kanerva toteaa.

Kanerva kertoo Lännen Medialle, että toimet manipulointispekulaatioiden selvittämiseksi ovat nyt erityistarkkailussa, sillä tarkkailijaryhmän loppuraportin kokoaminen on yhä kesken.

– Asiaa kohtaan tulee olemaan suuri mielenkiinto, Kanerva muotoilee.

Epäilyjä mahdollisesta hakkeroinnista esitettiin jo ennen vaaleja. Epäilyt kohdistuivat tuolloin erityisesti venäläisiin hakkereihin.

Kanerva varoo nimeämästä tiettyjä tahoja, joilla olisi voinut olla kiinnostusta sotkeutua Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

– Kyberasiat ovat siinä mielessä ilkeitä selvitettäviä, että toimijoiden identifiointi motiivista puhumattakaan on äärimmäisen vaikeaa. Ilman selvittelyä ei kannata ottaa ketään luokalle. Jos paljastuisi, että taustalla olisi jokin valtiollinen toimija, kyse olisi kansainvälispoliittisesta asiasta. Tällaisissa asioissa mahdollisten toimijoiden joukko voi kuitenkin olla iso.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei kannattaisi Kanervankaan möläytellä höpöjä, Hillary team olisi asiassa hyvin mukana jos olisi aihetta. Äänestys noissa valtioissa tapahtuu etupäässä delegaatioiden voimin ja ne on helppo laskea sekä varmistaa.
Mikä on varmaan tehty jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset hakkerit ovat luonnollisesti toimineet Putinin toveri Trumpin eduksi. Trumpahn kuulutti jo ennen vaaleja niiden vilpillisyydestä. Trumpilla on myös kokemusta, että petoksista selviää dollaripinolla kuten äskettäin uutisoitiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä ois hyvä kun tutkittaisiin eikös venäjällä olut kans vaaleissa tutkimisen aihetta.ois presidentit samalla viivalla.sailys vallan tasapaino.vois haukkua kumpaakin tasa puolisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis tämäkin oli Venäjän syytä, menee ja lokaa noin hienon ja sivistyneen presidentin maineen. Hyvä että Ilkka on puolustamassa maailmanrauhaa ja ennenkaikkea Suomen mainetta. Pieni ihmetys kyllä on kun jotkut löytävät Usa.n pullollaan vasemmistolaisia, eiköne ulostettu ja pantu vankiloihin jo ajat sitten, Herber Hooverin aikana. Nythän kisasi kaksi oikeistolaista puoluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö noista laitteista liikkunut videoita missä Clinttonin pysaty valitsemaan, mutta ei voinut valita Trumppia.
Eli jotkut tehneet samallaisen laitteen ja leikkinyt. Jos oikea tilanne, niin varmaan paljon hakkerointia liikenteessä puoleen ja toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aihe on kyllä mielenkiintoinen, mietitäänhän sähköistä äänestämistä täälläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hhmmm... tehdääpä sitten tarkastus; se on varmaankin kaikille osapuolille mieleen. Mr Trump kertoi jo ennen vaaleja uskovansa vaalivilppiin;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nämä vaalit on jo taputeltu, vaikka se koville ottaakin. Suomen media ottaa liian vakavasti Amerikkalaisen vasemmistomedian kouhotuksen. Kannattaa muistaa, että Jenkeissä Fox Newsillä on myös vasemmistolaisille markkinoitu vastaparinsa, joka tuottaa samankaltaista värittynyttä tuubaa eri näkövinkkelistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joillakin taitaa ottaa koville että se vinksahtanu rasisti saatto päästä vallankahvaan väärin perustein. kyllähän se korpeaa kun ei kansa ollutkaan oikeassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:32
Kätilöiden huoli ei näy vahinkoilmoituksissa – Viime vuonna korvauksia maksettiin 17 tapauksessa, jotka liittyivät alatie- tai imukuppisynnytyksiin
19:00
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
18:48
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta
18:32
Oulun Raitotiellä kolmen ajoneuvon onnettomuus – neljä henkilöä sairaalaan tarkistettaviksi
18:25
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
18:07
Intiimi ravintolapiha vaiko kongressi- ja konserttipaikka? Ajatuksia Oulun historiallisessa ydiskeskustassa sijaisevan tyhjän tontinosan jalostamisesta Tilaajille
18:01
Raju liikenneonnettomuus Sodankylässä – kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti tukkirekan ja henkilöauton nokkakolarissa
44
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
41
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
29
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
24
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
15
Ilveksen jälkiä löytyi Karjasillalta Oulussa – petoyhdyshenkilö: "Ei aikaisempia havaintoja noin läheltä keskustaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image