Ulkomaat

Vaa­li­tark­kai­li­ja­na USA:ssa toiminut Kanerva: Spekulaatiot ma­ni­pu­loin­nis­ta eri­tyis­tark­kai­luun

Ilkka Kanerva (kok.) toimi Etyjin tarkkailijana Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. KUVA: Pekka Lassila
Ulkomaat 24.11.2016 15:16
Jussi Orell

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailijana Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa toiminut kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoo, että sähköisen äänestyksen mahdollisista manipulointiyrityksistä keskusteltiin vaaliviranomaisten kanssa jo ennen vaaleja.

Joukko amerikkalaisia tietotekniikan asiantuntijoita, oikeusoppineita ja aktivisteja on kehottanut Yhdysvaltain viranomaisia tarkistamaan presidentinvaalien tuloksen niin sanotuissa vaa'ankieliosavaltioissa. Syynä ovat epäilyt siitä, että tuloksia olisi manipuloitu tai hakkeroitu.

Hillary Clintonin kampanjaväkeä on amerikkalaisviestimien mukaan neuvottu vaatimaan äänten uudelleenlaskentaa Wisconsinissa, Michiganissa ja Pennsylvaniassa. Epäilyksiä on herättänyt se, että Clintonin kannatus oli sähköistä äänestämistä käyttäneillä alueilla selvästi pienempää kuin perinteisiä paperilomakkeita käyttäneillä alueilla. Tuloksissa oli lisäksi isoja heittoja mielipidetiedustelujen ennusteisiin.

– Vaaliviranomaiset vakuuttivat ennen vaaleja, että sähköiseen äänestämiseen käytettävä järjestelmä on suojattu ja salattu. Kybermaailma on kuitenkin mielenkiintoinen ja uskomaton. Asiat eivät siellä ole aivan yksiselitteisiä, Kanerva toteaa.

Kanerva kertoo Lännen Medialle, että toimet manipulointispekulaatioiden selvittämiseksi ovat nyt erityistarkkailussa, sillä tarkkailijaryhmän loppuraportin kokoaminen on yhä kesken.

– Asiaa kohtaan tulee olemaan suuri mielenkiinto, Kanerva muotoilee.

Epäilyjä mahdollisesta hakkeroinnista esitettiin jo ennen vaaleja. Epäilyt kohdistuivat tuolloin erityisesti venäläisiin hakkereihin.

Kanerva varoo nimeämästä tiettyjä tahoja, joilla olisi voinut olla kiinnostusta sotkeutua Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

– Kyberasiat ovat siinä mielessä ilkeitä selvitettäviä, että toimijoiden identifiointi motiivista puhumattakaan on äärimmäisen vaikeaa. Ilman selvittelyä ei kannata ottaa ketään luokalle. Jos paljastuisi, että taustalla olisi jokin valtiollinen toimija, kyse olisi kansainvälispoliittisesta asiasta. Tällaisissa asioissa mahdollisten toimijoiden joukko voi kuitenkin olla iso.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei kannattaisi Kanervankaan möläytellä höpöjä, Hillary team olisi asiassa hyvin mukana jos olisi aihetta. Äänestys noissa valtioissa tapahtuu etupäässä delegaatioiden voimin ja ne on helppo laskea sekä varmistaa.
Mikä on varmaan tehty jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset hakkerit ovat luonnollisesti toimineet Putinin toveri Trumpin eduksi. Trumpahn kuulutti jo ennen vaaleja niiden vilpillisyydestä. Trumpilla on myös kokemusta, että petoksista selviää dollaripinolla kuten äskettäin uutisoitiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä ois hyvä kun tutkittaisiin eikös venäjällä olut kans vaaleissa tutkimisen aihetta.ois presidentit samalla viivalla.sailys vallan tasapaino.vois haukkua kumpaakin tasa puolisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis tämäkin oli Venäjän syytä, menee ja lokaa noin hienon ja sivistyneen presidentin maineen. Hyvä että Ilkka on puolustamassa maailmanrauhaa ja ennenkaikkea Suomen mainetta. Pieni ihmetys kyllä on kun jotkut löytävät Usa.n pullollaan vasemmistolaisia, eiköne ulostettu ja pantu vankiloihin jo ajat sitten, Herber Hooverin aikana. Nythän kisasi kaksi oikeistolaista puoluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö noista laitteista liikkunut videoita missä Clinttonin pysaty valitsemaan, mutta ei voinut valita Trumppia.
Eli jotkut tehneet samallaisen laitteen ja leikkinyt. Jos oikea tilanne, niin varmaan paljon hakkerointia liikenteessä puoleen ja toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aihe on kyllä mielenkiintoinen, mietitäänhän sähköistä äänestämistä täälläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hhmmm... tehdääpä sitten tarkastus; se on varmaankin kaikille osapuolille mieleen. Mr Trump kertoi jo ennen vaaleja uskovansa vaalivilppiin;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nämä vaalit on jo taputeltu, vaikka se koville ottaakin. Suomen media ottaa liian vakavasti Amerikkalaisen vasemmistomedian kouhotuksen. Kannattaa muistaa, että Jenkeissä Fox Newsillä on myös vasemmistolaisille markkinoitu vastaparinsa, joka tuottaa samankaltaista värittynyttä tuubaa eri näkövinkkelistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joillakin taitaa ottaa koville että se vinksahtanu rasisti saatto päästä vallankahvaan väärin perustein. kyllähän se korpeaa kun ei kansa ollutkaan oikeassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.9.
Hakamaantien Shellin edustalla Kempeleessä kolaroitiin – kuljettajat selvisivät säikähdyksellä, autot lunastuskuntoon
21.9.
Hakamaantien Shellillä Kempeleessä kolaroitiin
21.9.
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
21.9.
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21.9.
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21.9.
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21.9.
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image