Ulkomaat

Vaa­li­tark­kai­li­ja­na USA:ssa toiminut Kanerva: Spekulaatiot ma­ni­pu­loin­nis­ta eri­tyis­tark­kai­luun

Ilkka Kanerva (kok.) toimi Etyjin tarkkailijana Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. KUVA: Pekka Lassila
Ulkomaat 24.11.2016 15:16
Jussi Orell

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailijana Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa toiminut kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoo, että sähköisen äänestyksen mahdollisista manipulointiyrityksistä keskusteltiin vaaliviranomaisten kanssa jo ennen vaaleja.

Joukko amerikkalaisia tietotekniikan asiantuntijoita, oikeusoppineita ja aktivisteja on kehottanut Yhdysvaltain viranomaisia tarkistamaan presidentinvaalien tuloksen niin sanotuissa vaa'ankieliosavaltioissa. Syynä ovat epäilyt siitä, että tuloksia olisi manipuloitu tai hakkeroitu.

Hillary Clintonin kampanjaväkeä on amerikkalaisviestimien mukaan neuvottu vaatimaan äänten uudelleenlaskentaa Wisconsinissa, Michiganissa ja Pennsylvaniassa. Epäilyksiä on herättänyt se, että Clintonin kannatus oli sähköistä äänestämistä käyttäneillä alueilla selvästi pienempää kuin perinteisiä paperilomakkeita käyttäneillä alueilla. Tuloksissa oli lisäksi isoja heittoja mielipidetiedustelujen ennusteisiin.

– Vaaliviranomaiset vakuuttivat ennen vaaleja, että sähköiseen äänestämiseen käytettävä järjestelmä on suojattu ja salattu. Kybermaailma on kuitenkin mielenkiintoinen ja uskomaton. Asiat eivät siellä ole aivan yksiselitteisiä, Kanerva toteaa.

Kanerva kertoo Lännen Medialle, että toimet manipulointispekulaatioiden selvittämiseksi ovat nyt erityistarkkailussa, sillä tarkkailijaryhmän loppuraportin kokoaminen on yhä kesken.

– Asiaa kohtaan tulee olemaan suuri mielenkiinto, Kanerva muotoilee.

Epäilyjä mahdollisesta hakkeroinnista esitettiin jo ennen vaaleja. Epäilyt kohdistuivat tuolloin erityisesti venäläisiin hakkereihin.

Kanerva varoo nimeämästä tiettyjä tahoja, joilla olisi voinut olla kiinnostusta sotkeutua Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

– Kyberasiat ovat siinä mielessä ilkeitä selvitettäviä, että toimijoiden identifiointi motiivista puhumattakaan on äärimmäisen vaikeaa. Ilman selvittelyä ei kannata ottaa ketään luokalle. Jos paljastuisi, että taustalla olisi jokin valtiollinen toimija, kyse olisi kansainvälispoliittisesta asiasta. Tällaisissa asioissa mahdollisten toimijoiden joukko voi kuitenkin olla iso.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei kannattaisi Kanervankaan möläytellä höpöjä, Hillary team olisi asiassa hyvin mukana jos olisi aihetta. Äänestys noissa valtioissa tapahtuu etupäässä delegaatioiden voimin ja ne on helppo laskea sekä varmistaa.
Mikä on varmaan tehty jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset hakkerit ovat luonnollisesti toimineet Putinin toveri Trumpin eduksi. Trumpahn kuulutti jo ennen vaaleja niiden vilpillisyydestä. Trumpilla on myös kokemusta, että petoksista selviää dollaripinolla kuten äskettäin uutisoitiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä ois hyvä kun tutkittaisiin eikös venäjällä olut kans vaaleissa tutkimisen aihetta.ois presidentit samalla viivalla.sailys vallan tasapaino.vois haukkua kumpaakin tasa puolisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis tämäkin oli Venäjän syytä, menee ja lokaa noin hienon ja sivistyneen presidentin maineen. Hyvä että Ilkka on puolustamassa maailmanrauhaa ja ennenkaikkea Suomen mainetta. Pieni ihmetys kyllä on kun jotkut löytävät Usa.n pullollaan vasemmistolaisia, eiköne ulostettu ja pantu vankiloihin jo ajat sitten, Herber Hooverin aikana. Nythän kisasi kaksi oikeistolaista puoluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö noista laitteista liikkunut videoita missä Clinttonin pysaty valitsemaan, mutta ei voinut valita Trumppia.
Eli jotkut tehneet samallaisen laitteen ja leikkinyt. Jos oikea tilanne, niin varmaan paljon hakkerointia liikenteessä puoleen ja toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aihe on kyllä mielenkiintoinen, mietitäänhän sähköistä äänestämistä täälläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hhmmm... tehdääpä sitten tarkastus; se on varmaankin kaikille osapuolille mieleen. Mr Trump kertoi jo ennen vaaleja uskovansa vaalivilppiin;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nämä vaalit on jo taputeltu, vaikka se koville ottaakin. Suomen media ottaa liian vakavasti Amerikkalaisen vasemmistomedian kouhotuksen. Kannattaa muistaa, että Jenkeissä Fox Newsillä on myös vasemmistolaisille markkinoitu vastaparinsa, joka tuottaa samankaltaista värittynyttä tuubaa eri näkövinkkelistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joillakin taitaa ottaa koville että se vinksahtanu rasisti saatto päästä vallankahvaan väärin perustein. kyllähän se korpeaa kun ei kansa ollutkaan oikeassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:09
Suomen Pankilta madonluvut: Koronavirustoimet voivat lohkaista Suomen taloudesta jopa 13 prosenttia, työttömyys jopa 11 prosenttiin
13:43
Katumaasturin moottoritilassa syttyi palo kesken ajon Nelostiellä Haukiputaalla – rekankuljettaja pysähtyi auttamaan
13:01
Oulun Limingantullissa sijaitsevan puuelementtitehtaan katossa oleva nosturi syttyi tuleen - palokunta sammutti nopeasti yli 15 metrin korkeudessa olleen palon
12:42
Kotihälytyksiä luvassa, korona voi kiristää tilannetta entisestään, pääsiäinen poliisille haastava ajankohta – "Toimettomuus ja liika alkoholi ovat huono yhdistelmä"
12:39
Suden yöllinen vaellus Oulun Metsokankaalla tallentui lukijan videolle – "Todennäköisesti nuori yksilö", sanoo tutkimusprofessori
12:33
Suomen Yrittäjien kysely: lähes puolet yrityksistä tarvitsee valtion tukea selvitäkseen koronakriisistä, joka kymmenes pelkää konkurssia
12:08
Suomessa voi tulla pulaa kahvista ja hedelmistä, jos ruokamarkkinat häiriintyvät pahoin – PTT: Ongelmat iskisivät jo valmiiksi nälänhädästä kärsiviin maihin Tilaajille
63
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
31
Hallitus tiukentaa rajaliikennettä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä, rajoitukset koskevat myös laivojen henkilöliikennettä – Katso tallenne tästä
27
Länsimaissa takki kääntyy ja kasvot peittyvät – miksi saksalainen suojaa kasvonsa, mutta suomalainen ei?
25
Tiistaiaamun tiedot: Tartuntoja todettu Suomessa nyt 2 308, varmistettu määrä nousi 132:lla – Oulussa nyt 70 tapausta, sairaanhoitopiirissä 85
19
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
15
Alkoholin kokonaiskulutus laski roimasti viime vuonna, suurin selittävä tekijä matkustajatuonnin väheneminen – suunta ollut laskeva jo yli kymmenen vuotta
14
Koronapotilaiden määrä OYSissa kasvaa: Tiistaiaamuna hoidossa oli yhteensä 11 henkilöä, seitsemän tehohoidossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

275 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

sulla on varmaan joku järkevä perustelu tuommoselle verolle siitähän kärsii köyhät tuunarit ensimmäisenä esim minä nosta... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image