Ulkomaat

"Vaa­lia­se­tel­ma on kuin Daavid vastaan Goljat" - Barcelonassa val­mis­tau­du­taan aluevaaleihin

Ulkomaat 17.12.2017 17:17 | Päivitetty 17.12.2017 17:23
STT, Kaleva

Barcelonan keskustassa tunnelma neljä päivää ennen aluevaaleja on kuin missä tahansa eurooppalaisessa suurkaupungissa. Ihmiset toimittavat jouluostoksia, turistit käyskentelevät La Ramblan keskuskadulla, aurinkoisilla terasseilla nautitaan vermuttia. Katukuvan perusteella ei uskoisi, että takana on mitä merkillisimpien poliittisten käänteiden leimaama syksy ja edessä varsin poikkeukselliset vaalit.

Sunnuntaikävelyllään tavoitetut Laura Riera Gelonch, 37, ja Jose Luis Rodriguez, 38, pitävät torstain vaaleja lähinnä poliittisena farssina.

- Olen todella kyllästynyt Katalonian tämänhetkiseen tilanteeseen. Nämä vaalit eivät muuta mitään, sillä keskushallitus ei kuitenkaan suostu kuuntelemaan meitä jos ja kun itsenäisyysmieliset voittavat. Vaaliasetelma on kuin Daavid vastaan Goljat, Rodriguez sanoo.

Siinä missä Rodriguez vielä pohtii osallistumistaan vaaleihin, Riera on päättänyt antaa äänensä itsenäisyysmieliselle vasemmistopuolue ERC:lle. Syksyn aikana nähdyt voimatoimet keskushallituksen puolelta mietityttävät, mutta eivät suinkaan lannista itsenäisyysmielistä Rieraa.

- Espanjan hallitus on syksyn aikana vanginnut demokraattisin keinoin toimineet katalaanijohtajat, muttei silti ole onnistunut kitkemään itsenäisyysmielisyyttä Kataloniasta, päinvastoin. Mitä enemmän he meitä alistavat, sitä vahvemmin tunnen olevani itsenäisyyteen oikeutettu katalaani, Riera perustelee.

Ennenaikaiset aluevaalit ovat osa Espanjan keskushallinnon määräämiä poikkeustoimia, jotka tulivat voimaan sen jälkeen kun Katalonian alueparlamentti antoi yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen 27. lokakuuta. Yksi vaalien eriskummallisuuksista on, että itsenäisyysmielisten puolueiden johtohahmot kampanjoivat joko vankilasta tai maanpaosta käsin.

Maltillisen vasemmiston ERC-puolueen johtaja Oriol Junqueras on ollut marraskuun alusta asti vangittuna kapinasta ja kapinan lietsomisesta syytettynä. Syrjäytetyn aluehallituksen johtaja Carles Puidgemont on puolestaan vetänyt puolueensa Junts per Catalunyan (Yhdessä Katalonian puolesta) vaalikampanjaa Brysselistä. Puidgemontia syytetään Junquerasin tavoin kapinasta ja kapinan lietsomisesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

147
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
70
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
67
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
54
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
46
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
34
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
33
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Sulla saattaa olla liian kiire? Hetikaikkimullenyt hosujille tulee varmasti vaikeuksia, koska menestyksellinen day treid... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image