Ulkomaat

"Vaa­lia­se­tel­ma on kuin Daavid vastaan Goljat" - Barcelonassa val­mis­tau­du­taan aluevaaleihin

Ulkomaat 17.12.2017 17:17 | Päivitetty 17.12.2017 17:23
STT, Kaleva

Barcelonan keskustassa tunnelma neljä päivää ennen aluevaaleja on kuin missä tahansa eurooppalaisessa suurkaupungissa. Ihmiset toimittavat jouluostoksia, turistit käyskentelevät La Ramblan keskuskadulla, aurinkoisilla terasseilla nautitaan vermuttia. Katukuvan perusteella ei uskoisi, että takana on mitä merkillisimpien poliittisten käänteiden leimaama syksy ja edessä varsin poikkeukselliset vaalit.

Sunnuntaikävelyllään tavoitetut Laura Riera Gelonch, 37, ja Jose Luis Rodriguez, 38, pitävät torstain vaaleja lähinnä poliittisena farssina.

- Olen todella kyllästynyt Katalonian tämänhetkiseen tilanteeseen. Nämä vaalit eivät muuta mitään, sillä keskushallitus ei kuitenkaan suostu kuuntelemaan meitä jos ja kun itsenäisyysmieliset voittavat. Vaaliasetelma on kuin Daavid vastaan Goljat, Rodriguez sanoo.

Siinä missä Rodriguez vielä pohtii osallistumistaan vaaleihin, Riera on päättänyt antaa äänensä itsenäisyysmieliselle vasemmistopuolue ERC:lle. Syksyn aikana nähdyt voimatoimet keskushallituksen puolelta mietityttävät, mutta eivät suinkaan lannista itsenäisyysmielistä Rieraa.

- Espanjan hallitus on syksyn aikana vanginnut demokraattisin keinoin toimineet katalaanijohtajat, muttei silti ole onnistunut kitkemään itsenäisyysmielisyyttä Kataloniasta, päinvastoin. Mitä enemmän he meitä alistavat, sitä vahvemmin tunnen olevani itsenäisyyteen oikeutettu katalaani, Riera perustelee.

Ennenaikaiset aluevaalit ovat osa Espanjan keskushallinnon määräämiä poikkeustoimia, jotka tulivat voimaan sen jälkeen kun Katalonian alueparlamentti antoi yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen 27. lokakuuta. Yksi vaalien eriskummallisuuksista on, että itsenäisyysmielisten puolueiden johtohahmot kampanjoivat joko vankilasta tai maanpaosta käsin.

Maltillisen vasemmiston ERC-puolueen johtaja Oriol Junqueras on ollut marraskuun alusta asti vangittuna kapinasta ja kapinan lietsomisesta syytettynä. Syrjäytetyn aluehallituksen johtaja Carles Puidgemont on puolestaan vetänyt puolueensa Junts per Catalunyan (Yhdessä Katalonian puolesta) vaalikampanjaa Brysselistä. Puidgemontia syytetään Junquerasin tavoin kapinasta ja kapinan lietsomisesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image