Ulkomaat

"Vaa­lia­se­tel­ma on kuin Daavid vastaan Goljat" - Barcelonassa val­mis­tau­du­taan aluevaaleihin

Ulkomaat 17.12.2017 17:17 | Päivitetty 17.12.2017 17:23
STT, Kaleva

Barcelonan keskustassa tunnelma neljä päivää ennen aluevaaleja on kuin missä tahansa eurooppalaisessa suurkaupungissa. Ihmiset toimittavat jouluostoksia, turistit käyskentelevät La Ramblan keskuskadulla, aurinkoisilla terasseilla nautitaan vermuttia. Katukuvan perusteella ei uskoisi, että takana on mitä merkillisimpien poliittisten käänteiden leimaama syksy ja edessä varsin poikkeukselliset vaalit.

Sunnuntaikävelyllään tavoitetut Laura Riera Gelonch, 37, ja Jose Luis Rodriguez, 38, pitävät torstain vaaleja lähinnä poliittisena farssina.

- Olen todella kyllästynyt Katalonian tämänhetkiseen tilanteeseen. Nämä vaalit eivät muuta mitään, sillä keskushallitus ei kuitenkaan suostu kuuntelemaan meitä jos ja kun itsenäisyysmieliset voittavat. Vaaliasetelma on kuin Daavid vastaan Goljat, Rodriguez sanoo.

Siinä missä Rodriguez vielä pohtii osallistumistaan vaaleihin, Riera on päättänyt antaa äänensä itsenäisyysmieliselle vasemmistopuolue ERC:lle. Syksyn aikana nähdyt voimatoimet keskushallituksen puolelta mietityttävät, mutta eivät suinkaan lannista itsenäisyysmielistä Rieraa.

- Espanjan hallitus on syksyn aikana vanginnut demokraattisin keinoin toimineet katalaanijohtajat, muttei silti ole onnistunut kitkemään itsenäisyysmielisyyttä Kataloniasta, päinvastoin. Mitä enemmän he meitä alistavat, sitä vahvemmin tunnen olevani itsenäisyyteen oikeutettu katalaani, Riera perustelee.

Ennenaikaiset aluevaalit ovat osa Espanjan keskushallinnon määräämiä poikkeustoimia, jotka tulivat voimaan sen jälkeen kun Katalonian alueparlamentti antoi yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen 27. lokakuuta. Yksi vaalien eriskummallisuuksista on, että itsenäisyysmielisten puolueiden johtohahmot kampanjoivat joko vankilasta tai maanpaosta käsin.

Maltillisen vasemmiston ERC-puolueen johtaja Oriol Junqueras on ollut marraskuun alusta asti vangittuna kapinasta ja kapinan lietsomisesta syytettynä. Syrjäytetyn aluehallituksen johtaja Carles Puidgemont on puolestaan vetänyt puolueensa Junts per Catalunyan (Yhdessä Katalonian puolesta) vaalikampanjaa Brysselistä. Puidgemontia syytetään Junquerasin tavoin kapinasta ja kapinan lietsomisesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

19.9.
Lukijat kuvasivat torstai-illan upeaa auringonlaskua ja raekuuroa enteilleitä muhkeita pilviä
19.9.
Kelohirsinen mökki tuhoutui tulipalossa Inarissa, ei tietoa henkilövahingoista
19.9.
Riita pelin säännöistä tuli kalliiksi: Mies huitaisi toista biljardikepillä, oikeus määräsi maksamaan yli 10 000 euroa korvauksia
19.9.
Tuukka Kivioja on OLS:n 22-vuotias ykköstykki, jonka harteilla painaa iso vastuu – "Haluan olla joukkueen paras pistemies ja tärkein pelaaja" Tilaajille
19.9.
Satavuotiasta steinerpedagogiikkaa juhlittiin Oulussa – "Meillä menee oikein mukavasti, ja koulussa on tekemisen tunnelma"
19.9.
Oamkiin haki syksyn yhteishaussa 1601 ensisijaista hakijaa – sosionomikoulutukseen eniten hakijoita
19.9.
Puuhun sidottu ja ammuttu koira kuohutti Enontekiöllä – eläimen lopettanut omistaja ilmoittautui poliisille: "Eläinrääkkäyspuheet voi lopettaa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Lapissa sekä Koillismaalla tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image