Ulkomaat

"Vaaleja ei voiteta ilman kan­san­lii­ket­tä" – kisa demokraattien pre­si­dent­tieh­dok­kuu­des­ta jatkuu tiistaina

Senaattori Bernie Sanders tavoittelee paikkaa demokraattien presidenttiehdokkaana, mutta paikan aukeaminen näyttää epävarmalta. KUVA: CRAIG LASSIG
Ulkomaat 9.2.2020 19:08 | Päivitetty 9.2.2020 19:42
Ida Kannisto

Esivaalikiertueen kaoottisen alun jälkeen 11 demokraattia kilpailee puolueen presidenttiehdokkuudesta. Ennakkosuosikkina pidetyllä Joe Bidenilla riittää kirittävää, entisen pormestarin Pete Buttigiegin menestys voi kaatua kokemattomuuteen ja senaattori Bernie Sanders näyttää olevan demokraateille liian radikaali. Vastauksia odotetaan maaliskuun supertiistaista.

Demokraattiehdokkaat ovat pyrkineet pyyhkimään Iowan pölyt kengistään ja vakuuttamaan äänestäjäkuntansa New Hampshiren osavaltiossa, jossa käydään esivaalit tiistaina.

Myöhemmin helmikuussa vuorossa ovat Nevadan ja Etelä-Carolinan esivaalit. Mielipidemittaukset ennustavat New Hampshiren vaaleista menestystä Iowan kärkiparille, senaattori Bernie Sandersille ja Indianan South Bendin kaupungin entiselle pormestarille Pete Buttigiegille.

Etukäteen presidenttiehdokkuutta on gallupien pohjalta vahvimmin veikattu entiselle varapresidentille Joe Bidenille. Iowassa Biden jäi neljänneksi ja kauas kärkikamppailusta.

Tulos oli katastrofaalinen, mutta sen ei olisi pitänyt olla yllätys, sitä mieltä on Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta.

Heiskasen mukaan Bidenista tuli ennakkosuosikki vain siksi, että hänellä on entisenä varapresidenttinä tunnettavuutta. Sen sijaan ruohonjuuritasolla mikään ei ole puhunut sen puolesta, että Bidenilla olisi kansanliike takanaan.

– Vaaleja ei voiteta ilman kansanliikettä. Vaalit käydään osavaltiotasolla, ja on aivan täysin samantekevää, mitä liittovaltion tasolla tehdyt gallupit ja niiden keskiarvot kertovat, Heiskanen sanoo.

Ratkaiseva superpäivä maaliskuussa

Paljon odotuksia on ladattu maaliskuun 3. päivän supertiistaihin, jolloin esivaalit käydään yhteensä 16 osavaltiossa. Supertiistaina jaossa on noin kolmannes delegaateista. Mukana ovat muun muassa isot osavaltiot Texas ja Kalifornia, jossa on osavaltioista suurin määrä delegaatteja.

Maaliskuu on kokonaisuudessaan ratkaiseva kuukausi. Esimerkiksi Michiganin esivaalit testaavat ehdokkaiden suosiota esikaupunkilaisten, afroamerikkalaisten ja valkoisten työväenluokan äänestäjien keskuudessa, kertoo The New York Times analyysissään.

Maaliskuussa esivaaleja käydään myös vaa'ankieliosavaltioissa, kuten Ohiossa ja Floridassa.

– Maaliskuussa ollaan jo aika paljon viisaampia. Siihen mennessä putoaa ehdokkaitakin pois, Heiskanen sanoo.

Voittaja vielä kysymysmerkki

Tällä hetkellä vahvinta ehdokasta voidaan vain arvailla. Lopputulokseen vaikuttaa muun muassa se, millaisia liittoja kevään aikana syntyy, eli mitä pudonneiden ehdokkaiden äänestäjät tekevät.

Iso kysymys on, kuinka pitkälle ehdokkaiden rahat riittävät.

– Siinä vaiheessa ehdokkaat joutuvat tekemään päätöksiä, lyödäkö hynttyyt yhteen jonkun toisen kanssa vai mitä tehdään, Heiskanen sanoo.

Jos Iowan kaltainen tappio jatkuu kahdessa seuraavassa esivaalissa, New Hampshiressä ja Nevadassa, Bidenin on Heiskasen mukaan vaikea enää kammeta itseään mukaan kamppailuun. Bidenin viimeinen toivonkipinä on Etelä-Carolina.

Senaattori Elizabeth Warren taas tarvitsee jossain vaiheessa taakseen voiton voidakseen jatkaa kilpaa.

Ensimmäisen eli Iowan esivaalin todellisena yllättäjänä voi pitää 38-vuotiasta Buttigiegiä.

– Hän on nuori, dynaaminen, terävä, keskimatkan kulkija. Demokraattinen puolue on perinteisestä näitä moderaatteja halunnut ehdokkaaksi.

– Tietysti hänellä on myös rasitteita. Hän on miehen kanssa parisuhteessa, ja esimerkiksi kristillinen oikeisto ei missään tapauksessa mene varsinaisessa vaalissa tällaisen ehdokkaan taakseni.

Buttigiegin kohdalla kannatusta voi horjuttaa myös se, että hänellä ei ole kovin pitkää poliittista kokemusta.

Sanders on demokraateille liian radikaali

Demokraattiseksi sosialistiksi itseään kutsuvan Bernie Sandersin ongelmaksi voi koitua liika radikalismi.

– Termi sosialisti on ollut punainen vaate Yhdysvaltain poliittisessa diskurssissa. He kokevat hänen agendansa liian radikaaliksi, Heiskanen sanoo.

Sanders on ajanut muun muassa julkisin varoin maksettavaa terveydenhuoltojärjestelmää, 15 dollarin minimipalkkaa ja kohdistanut kritiikkiä hyvätuloisiin – ajatukset eivät aja raharikkaiden etuja.

– Kyllähän suurin osa demokraattien puolue-eliitistäkin siihen eliittikategoriaan kuuluu, vaikka vaalipuheissa mitä sanottaisiin.

Edellisten vaalien alla Wikileaks paljasti demokraattipuolueen tuskailleen ehdokaskilvan aikana, mitä tehdä Sandersin suurelle suosiolle, joka uhkasi Hillary Clintonin ehdokkuutta. Puolue pyrki laittamaan kapuloita Sandersin rattaisiin varmistaakseen, että Clinton tulee valituksi.

Heiskasen mukaan puolueessa vallitsee jälleen paniikki Sandersin kannatuksesta, eikä demokraattinen puoluekoneisto halua häntä ehdokkaakseen tälläkään kerralla.

Demokraattien hihassa on ainakin yksi mahdollisuus: superdelegaatit. Kun tavallisten delegaattien on puoluekokouksessa äänestettävä esivaalitulosten mukaisesti, superdelegaatit voivat valita ehdokkaansa vapaasti.

– Puolue pitää käsissään valtaa sen suhteen, kuka valitaan ehdokkaaksi. Se tarkoittaa myös sitä, että prosessi ei ole täysin demokraattinen. Yleensä äänet ratkaistaan vain kansalaisten äänillä, tässä systeemissä asia ei näin mene, Heiskanen sanoo.

Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla kello 19.42.

Ehdokkaan valinta

Yhdysvalloissa puolueen presidenttiehdokas valitaan esivaaleissa.

Jokaisessa osavaltiossa on jaossa tietty määrä delegaatteja, jotka jakautuvat ehdokkaille esivaalimenestyksen mukaan.

Demokraattipuolue kokoontuu kiertueen jälkeen heinäkuussa puoluekokoukseen, joka valitsee ehdokkaan.

Puoluekokouksessa delegaattien on äänestettävä esivaalien tulosten mukaan sitä ehdokasta, joka on saanut kyseisen delegaatin tuen.

Superdelegaatit ovat puolueen vip-henkilöitä, esimerkiksi entisiä kuvernöörejä, senaattoreita tai muita pitkäaikaisia jäseniä. He saavat äänestää vapaasti välittämättä esivaalien tuloksista.

Voittajan on saatava tuekseen yli puolet delegaateista. Vuoden 2020 vaaleihin sääntöjä muutettiin, ja superdelegaatit pääsevät mukaan vasta toiselle kierrokselle.

 

MAINOS

Kommentoi

Demokraatit rähisevät jo keskenään ihan täysillä. Republikaanien ei tarvitse kuin vierestä seurata ja naureskella. Lokaa lentää jo nyt siihen malliin ettei Trumpin tarvitse sekaantua koko sakkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen medialla on selvästi tämän asian kanssa ylimääräistä kiinnostusta. Koittakaahan pysyä sitoutumattomana kuten itseänne kehutte. Ei ole oikein linja pitänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

demokraattien olisi aika ottaa lusikka kauniiseen käteen
demokraattista ei ole mitään mahdollisuuksia voittaa usan seuraavia presidentin vaaleja ellei heillä ole presidentti ehdokkaana henkilö nimeltään Obama

Michelle LaVaughn Robinson Obama

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö löydy demograateilta muuta kuin noita vanhoja riitasia ukkoja.Voi hyvä tavaton sentään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi, että puolue riittäisi. Nuo kansanliikkeet ovat aika eri linjoilla monesta asiasta. Mätkivät toisensa maan rakoon kesään mennessä. Siitä sitten 'yhtenäisinä' vaaleihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:48
Auto lensi katolleen ojaan Rovaniemellä – kaksi henkilöä vietiin sairaalaan
8:12
Älä passaa ikäihmistä toimintakyvyttömäksi – Uusi osaamiskeskus haluaa auttaa ihmistä vanhenemaan mahdollisimman terveenä ja toimintakykyisenä Tilaajille
8:00
Palkittu dekkaristi kuuluu Natt och Dagin sukuun, jonka rikkaudet yksi mies hassasi – "Siitä lähtien olemme olleet köyhä aatelissuku" Tilaajille
7:00
Kaapista löytyi marmorimuna, keväänvihreä tyyny ja adventtilyhty – Toimittaja kokeili sisustaa kotiin pääsiäistunnelmaa kodin, luonnon ja lähimarketin antimista Tilaajille
7:00
Lentoliikenne jysähti syvään ilmakuoppaan – Finnair voi selvitä kuohuista monia muita vähemmällä valtionyhtiöasemansa ansiosta Tilaajille
7:00
Keminmaalaisessa 1970-luvun omakotitalossa on tehty jo kaksi täysremonttia – talon sydän on suuri leivinuuni Tilaajille
7:00
Business melkein as usual – satamat, tehtaat ja rakennustyömaat pyörivät, mutta suomalaisten yritysten sopeutumiskyky on koetuksella Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Jussi jyrähti

Tuon olivat keksineet MTK ja VL:n Myllykoski jo viikkoja sitten.Vai oikein jyrähti.Enemmänkin inahti. Lue lisää...
Skönäri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image