Ulkomaat

Uusi-Seelanti yrittää ostaa kansalaisilta puo­li­au­to­maat­ti­set aseet pois – veriset moskeijaiskut johtivat aselakien kiristämiseen

Uusi-Seelanti haluaa yksityiskansalaisilta pois puoliautomaattiset aseet. Tämä kuva on Sveitsistä, joka myös kiristää aselakejaan. KUVA: ALEXANDRA WEY
Ulkomaat 20.6.2019 9:30
Seppo Ylönen, Reuters

Uusi-Seelanti yrittää tehdä isolla rahalla maasta turvallisemman.

Maan hallitus ilmoitti aseidenosto-ohjelmasta, jolla kansalaisilta yritetään saada pois puoliautomaattiset aseet.

Aseiden ostoon on varattu 208 miljoonaa Uuden-Seelannin dollaria (121 miljoonaa euroa). Määräaika aseiden luovuttamiselle poliisille päättyy 20. joulukuuta.

Aseiden ostajille maksetaan noin 95 prosenttia aseen alkuperäisestä ostohinnasta. Niiden tulee olla laillisesti hankittuja.

Puoliautomaattiset aseet kiellettiin huhtikuun ensimmäisenä päivänä parlamentissa äänin 119–1.

Uusi laki syntyi pikavauhtia, kaksi viikkoa Christchurchin veristen moskeija-iskujen jälkeen. Australialainen Brenton Tarrant tappoi kahdessa moskeijassa perjantairukousten aikaan 51 ihmistä.

Lippaiden koolle rajoitus

Laki kieltää useimmat puoliautomaattiset aseet, osat joilla voidaan muuttaa ase puoliautomaattiseksi ja tietynsuuruiset aselippaat.

Puoliautomaattiaseissa ei tarvitse tehdä manuaalista latausliikettä jokaisen laukauksen jälkeen, vaan ase toimittaa uuden patruunan patruunapesään automaattisesti. Niitä kutsutaan myös itselataaviksi aseiksi. Ero automaattiaseisiin on, että niillä voidaan ampua vain yksi laukaus kerrallaan.

Tarrant oli varustautunut moskeijaiskuihin puoliautomaattiaseilla, joita hän oli muuntanut niin, että niihin mahtui suuremmat lippaat eli enemmän luoteja.

Uudessa-Seelannissa paljon aseita

Uuden-Seelannin poliisi arvioi, että huhtikuun lain kautta kielletyksi tuli 14 300 puoliautomaattiasetta.

Lähes 700 asetta on luovutettu poliisille jo ennen aseiden osto-ohjelman alkamista. Lisäksi 5 000 asetta on rekisteröity odottamaan noutamista.

Uusiseelantilaiset omistavat paljon aseita. Viiden miljoonan asukkaan maassa on 1,5 miljoonaa asetta.

Näillä luvuilla Uusi-Seelanti on yksityishenkilöiden omistamissa aseissa maailmanlaajuisesti sijalla 17, kertoo Sveitsin Genevessä majaansa pitävä Small Arrms Survey -tutkimuslaitos kansainvälisessä vertailussaan.

Eniten aseita sataa asukasta on Yhdysvalloissa (88,8). Sen jälkeen tulevat Jemen (54,8), Sveitsi (45,7), Suomi (45,3), Serbia (37,8), Kypros (36,4), Saudi-Arabia (35), Irak (34,2), Uruguay (31,8), Ruotsi (31,6) ja Norja (31,3).

MAINOS

Kommentoi

Typeriin aselakeihin kyllästynyt VALMET,kin lopetti huipputuotteen PETRA HUNTERIN M/88 puoliautomaatin valmistuksen. Oli oiva vientituotekkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisas päätös kieltää tavallisia kansalaisia hankkimasta puoliautomaattiaseita. Metsästykseen riittää kivääri ja haulikko, niiden hankkimiseen täytyy myöntää lupa vain henkisesti terveiksi todetuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi voisi näyttää maailmalle vieläkin jämäkämpää asennoitumista siviilien tuliaseisiin! Siviileiltä pitäisi ottaa pois kaikki tuliaseet. Ei siviili tarvitse tuliasetta mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siviilit tarvitsevat aseita metsästykseen. Ilman metsästäjiä villieläimet valtaavat meiltä elin- ja asuintilaa. Riistaruoat on kysyttyä herkkua ja siitä moni saa elantonsa, he eivät tarvitse sosiaalitukia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessakin eliitti säikähti ns. reserviläisrynkkyjen yleistymistä ja kotisäilytystä määräten ne säilytettäviksi puolutusvoimien asevarastoissa harjoitusten välillä. Myöhemmin on eliitti lopettanut MPKY ry oikeuden antaa aseellista koulutusta, jonka hoitaa nykyään PV.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli keskitytään seurauksiin syiden kustannuksella. Sairas mieli löytää kyllä keinot vaikka kiellettäisiin
aseet keskiajalle asti. Ne ovat kuitenkin vain välineitä. Parempi olisi keskittyä todellisiin ongelmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti. Todellisia ongelmia löytyy esimerkiksi työvoimatoimistoissa, ne välittävät töitä vain sosiaalihuollon asiakkaille ja vankilasta vapautuneille. Työvoimatoimistojen työntekijät ovat perusasteen koulutuksen suorittaneita ja moni määräaikaisessa työsuhteessa eli työllistettyjä työntekijöitä, näin siivotaan työttömyyslukuja Oulussakin.
Viisaat metsästävät ruokansa laillisilla metsästysaseilla metsästysaikana ja muulloin kalastavat mikäli ei sitä ole kielletty kutuajan vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan oikea päätös. Toivottavasti saavat mahdollisimman paljon kerättyä pois kyseisiä asetyyppejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Uusi-Seelanti toteuttaa ampujan toiveen ja kieltää puoliautomaattiaseet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kaava joka on toistunut tuhansien vuosien ajan: ensin lailliset aseet pois kansalta jotta kansa voidaan alistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvailit Venäjän yhteiskunnallista tilannetta. Putinin aikaansaannos ja entisen Neuvostoliiton kopio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Eniten aseita sataa asukasta on Yhdysvalloissa (88,8). Sen jälkeen tulevat Jemen (54,8), Sveitsi (45,7), Suomi (45,3)..."

Oikea luku Suomelle on 32,4. 45,3 on lähtöisin Small Arms Surveyn virheellisestä arviosta, joka on korjattu mutta jäänyt siitä huolimatta elämään internettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Australialainen ampuu Uudessa seelannissa -> kielletään aseet tekomaassa.

Small Arms Surveyn virhe on viranomaistaholta asti kumottu paikkansa pitämättömänä ajat sitten. Ns ”vastuullinen” media sitä edelleen viljelee, koska se sopii kuplaan. Todellisuus on piikki, joka voi sen puhkaista ja siksi sitä pitää vältellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkusen on muutenkin eri meininki suomessa kun suurin osa on metsästysaseita, toisin kuin joku jenkkilä tai jemen ...

Vai onko se joillekkin sama onko tuplapiippu haulikko vai täysautomaattihaulikko tyyliin USAS-12

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettu pudonneen sähköjohdon vuoksi
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
9:00
Työllisyysasteen nousu hiipui, työttömyys väheni hieman – Kevään aikana työllisyyden kasvua nähtiin enää hyvin vähän
72
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
38
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
15
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
14
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
12
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
9
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image