Ulkomaat

Uusi-Seelanti kiristää taas aselakejaan Christc­hurc­hin joukkosurman myötä – kaikki tuliaseet poliisin rekisteriin

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardernin mukaan muutoksia on pohdittu jo vuosikymmenten ajan. KUVA: BORIS JANCIC
Ulkomaat 22.7.2019 12:43
Ilkka Hemmilä

Maa on aiemmin kieltänyt itselataavien aseiden omistamisen ja aloittanut niiden poisoston.

Uuden-Seelannin hallitus on kertonut uusista toimenpiteistä, joilla se haluaa tiukentaa maan aselakeja Christchurchin joukkosurman jälkeen.

Hallitus haluaa tiedot tuliaseista poliisin ylläpitämään kansalliseen rekisteriin, kiristää rajoituksia aseiden ostamiselle ja hallussapidolle sekä kieltää aseiden ostamisen ulkomaalaisilta vierailijoilta, kertoo sanomalehti The New Zealand Herald.

Uudistusten myötä aselupaa ei myönnetä henkilöille, jotka ovat edellisen 10 vuoden aikana syyllistyneet esimerkiksi väkivaltarikoksiin tai osallistuneet rikollisjengien toimintaan.

Aseiden takavarikoinnista on tarkoitus tehdä poliisille helpompaa, ja aseen omistajan tulisi uusia lupansa viiden vuoden välein nykyisen kymmenen sijaan.

Lisäksi sääntöjen rikkomisesta määrättäviä rangaistuksia sekä aseiden mainontasääntöjä on tarkoitus tiukentaa. Ammusten ja aseenosien ostaminen vaatisi vastaisuudessa aseluvan.

"Muutokset tekeillä vuosikymmeniä"

Ehdotukset esitteli maan pääministeri Jacinda Ardern.

– Tänään ilmoitetut muutokset ovat olleet tekeillä vuosikymmeniä. Nyt tämän parlamentin on aika toteuttaa ne yleisen ja yksityisen turvallisuuden nimissä, Ardern sanoi Reutersin mukaan.

Uuden-Seelannin poliisiliitto on vaatinut jo aiemmin aserekisterin perustamista. Hallituksen ehdotuksen mukaan se voitaisiin perustaa viidessä vuodessa.

Ardernin ohella uudistuksia oli esittelemässä poliisiasioista vastaava ministeri Stuart Nash.

– Nykyisen lainsäädännön keinoin emme tiedä, kuinka monta asetta maassa tarkalleen on, kuka omistaa, myy tai ostaa niitä, tai kuinka hyvin niitä säilytetään, Nash perusteli New Zealand Heraldin mukaan.

Kiellettyjä aseita ostetaan pois

Hallituksen ilmoittamat tavoitteet ovat toinen aselakien tiukennus Christchurchin ampumisten jälkeen.

Maa oli aiemmin kieltänyt tehokkaat itselataavat aseet sekä rynnäkkökiväärit 15. maaliskuuta tapahtuneen joukkosurman myötä. Parlamentti hyväksyi muutoksen lähes yksimielisesti.

Maa päätti ostaa kielletyt aseet omistajiltaan. Sitä varten maassa toimii 20 keräyspistettä, joiden toimintaan on varattu 208 miljoonaa Uuden-Seelannin dollaria (125 miljoonaa euroa).

Tähän mennessä yli 2 100 ihmistä on luovuttanut 3 200 asetta. Lisäksi aseiden osia on luovutettu 7 800 kappaletta. Ohjelma on käynnissä 20. joulukuuta asti.

Kiellon aikaan maan poliisi arvioi, että kiellettyjä aseita olisi Uudessa-Seelanissa noin 14 000 kappaletta.

Uusilla tiukennuksilla vastustajia

Uusiseelantilaiset kuuluvat eniten aseita omistavia ihmisten joukkoon, kertoo Reuters. Alle viiden miljoonan asukkaan maassa on arviolta 1,5 miljoonaa tuliasetta, mikä olisi 17. eniten maailmassa.

Reutersin mukaan uudet ehdotukset voivat kohdata aiempia kieltoja enemmän vastustusta.

Kevään rajoituksia kannattanut, oppositioon kuuluva Kansallinen puolue on syyttänyt uusia tiukennuksia ylimääräisen sääntelyn ja kulujen sysäämisestä lainkuuliaisten kansalaisten harteille.

Esimerkiksi maanviljelijät omistavat aseita, joita he käyttävät tuhoeläinten tappamiseen sekä vahingoittuneen karjan lopettamiseen.

MAINOS

Kommentoi

Uusi-Seelanti ajautui viime vaaliensa jälkeen äärimmäiseen vasemmistolaisuuteen ja käytännön seuraamus on nyt nähtävissä. Historiasta ei löydy yhtään esimerkkiä siitä, että kun kansa luovuttaa aseet eliitille tai antaa eliitin kontrolloida kansan aseita, että se päättyisi hyvin. Ei ole sitten niin ainoatakaan esimerkkiä siitä, että seuraisi mitään hyvää siitä, kun eliitti on ainoa jolla on aseet.

Maailman oikeistolaisin tai jopa äärioikeistolaisin maa on tietenkin Yhdysvallat. Äärioikeistolaisuus tarkoittaa äärimmäistä yksilön oikeutta hallinnon edessä. Yhdysvaltojen perustajaisät kirjasivat perustuslakiin kansalle äärimmäisen yksilönvapauden hallinnon edessä. Hallinto ei saa puuttua yksilön sananvapauteen eikä hallinto saa koskea yksilön aseisiin. Perustajaisä kirjoittivat muistioon miksi yksilöllä on oikeus aseisiin ja syitä on vain yksi. Yksilön on voitava puolustautua tilanteessa jossa hallinto yrittää törkeästi loukata hänen koskemattomuuttaan ja yksilönvapauttaan. Yhdysvaltojen perustuslaki kirjaa myös sellaisen oikeuden kansalle, että yksilöt saavat hätätilanteessa muodostaa oman armeijan (militia) ja syöstä käsistä riistäytynyt hallinto vallasta. Tämä on äärioikeisto. Äärioikeistossa hallinto on yksilön palvelija eikä toisinpäin.

Äärivasemmistolaisuus puolestaan tarkoittaa hallinnon äärimmäistä oikeutta yksilöä vastaan. Maailman äärivasemmistolaisimmat maat ovat olleet (tai ovat): Neuvostoliitto, Kiina ja natsi-Saksa. Äärivasemmistolaisuudessa yksilöllä ei ole lähtökohtaisesti mitään oikeuksia ja sillä ei ole rajaa mitä sääntöjä hallinto voi yksilöä vastaan kohdistaa. Äärivasemmistolaisuudessa hallinto voi kerätä yksilöiden aseet pois ja niin ovat tehneet Neuvostoliitto, Kiina, natsi-Saksa, Venezuela. Ne kerää aseet ensimmäiseksi pois sen vuoksi, että kansa ei voisi koskaan nousta vastustamaan äärivasemmistolaista sortoa.

Eliitti on valehdellut meille alusta asti mitä tarkoittaa vasemmistolaisuus ja oikeistolaisuus. Toisen maailmansodan aiheutti yksinomaan äärivasemmistolaisuus ja koko maailman pelasti kammottavalta kohtalolta äärioikeisto eli Yhdysvallat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa myös, mutta luotettavampiin kuin NZ. Rekisterien virheet, väärinkäytökset , valemerkinnät , ilmoittamattomat poistot ja vanhentuneet lait ja oheisrikosoikeus sekä kedkimääräisten kansalaisten media , luulo ja tieto sekä ongelmat päihteistä , alkoholista, eturistiriidoista, perheriidat, sukuriidat, huumekauppa, lääkkeet, kolmiolääkkeet, hallusinaatioita kokevat eri ikäiset jne. Ongelmakenttä on laaja ja esillä EY/EU alueella , mutta komissioiden esitykset ja äänestykset ovat parhaillaan käynnissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:38
Tieliikennekeskus varoittaa: Satava ja pöllyävä lumi vaikeuttaa ajamista Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
6:00
Ammatillinen koulutus tarvitsee nyt työrauhaa,  taloudellista turvaa antaisi ammatillisen koulutuksen valtakunnallisen perusrahoituksen nosto Lukijalta
6:00
"Viime vuosi oli karmea" – Lehto Groupin kova kasvu sai johdon euforiaan ja teki ylimieliseksi, eikä varoittavia ääniä kuunneltu, myöntää toimitusjohtaja Hannu Lehto Tilaajille
0:01
Näin Tara Koivukoski selvisi vuosikausia kestäneestä väkivallasta
0:01
Liivijengeissä pyörivän Tara Koivukosken esikoiskirja kertoo selviytymisestä väkivallan syöksykierteessä – "Hyvien riveissä on pahoja ja pahojen riveissä hyviä" Tilaajille
27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image