Ulkomaat

Uusi rau­han­no­be­lis­ti Ahmed Abiy on visionääri, joka saanut aikaan isoja uudistuksia Etiopiassa – Niinistö tapaa hänet ensi viikolla Addis Abebassa

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed on tuore Nobelin rauhanpalkinnon saaja. KUVA: ALESSANDRO DI MEO
Ulkomaat 11.10.2019 12:12 | Päivitetty 11.10.2019 13:11
Lea Peuhkuri, Katja Ihatsu

Abiy on esimerkiksi kutsunut opposition kutsunut takaisin ja vapauttanut mielipidevankeja. Hän ajaa maahan ensimmäisiä demokraattisia ja vapaita vaaleja ensi toukokuussa.

Rauhan Nobelin saaja Abiy Ahmed Ali valittiin Etiopian pääministeriksi viime vuoden maaliskuussa. Hän on ehtinyt saada paljon aikaan puolessatoista vuodessa. Hän on aloittanut laajat ja syvälliset uudistukset niin politiikassa kuin taloudessa. Hän tähtää ensimmäisiin aidosti vapaisiin vaaleihin ensi toukokuussa.

Presidentti Sauli Niinistö vierailee ensi viikolla Etiopiassa ja tapaa pääministeri Abiyn tiistaina. Kyseessä on Niinistön ensimmäinen virallinen valtiovierailu Afrikkaan. Tarkoitus on ollut keskustella Abiyn kanssa uudistuksista ja rohkaista niissä. Nyt tapaaminen saa lisää merkitystä.

– Abiy on esimerkiksi kutsunut opposition takaisin maahan ja vapauttanut mielipidevankeja. Hän on myös uudistanut kansalaisjärjestölakeja, millä on Suomelle merkitystä, koska maassa toimii useita suomalaisia järjestöjä, kertoo Hanna Ojanperä, Afrikan sarven ja itäisen Afrikan yksikön tiiminvetäjä ulkoministeriöstä.

Taloudellisella puolella Abiyllä on tarkoitus yksityistää valtionyhtiöitä ja kehittää vapaakauppaa.

–  Vierailu maassa juuri nyt on mielenkiintoista uudistusten takia. Suomi haluaa tukea niitä. Afrikan merkitys kokonaisuutena on kasvanut, ja Afrikan sarvi alueena on yhä enemmän esillä. Se on geostrategisesti tärkeä, ja Etiopia on tehnyt paljon alueen rauhan ja vakauden eteen, Ojanperä sanoo.

Uudistukset ovat aiheuttaneet myös etnisiä levottomuuksia. Maassa on kymmeniä eri etnisiä ryhmiä, eivätkä kaikki ole yksimielisiä uudistuksista aiemmin keskusjohtoisessa maassa.

Abiy edustaa neljän suuren etnisen ryhmän koalitiota, joka on ollut vallassa jo jonkin aikaa. Hän oli ryhmän ehdokas pääministeriksi.

Taustaltaan Abiy on sotilas, tiedustelu-upseeri, joka vaihtoi vuonna 2010 poliittiselle uralle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa tuoreen nobelistin ensi viikolla.

Juttua muokattu 11.10. kello 13.11. Abiy Ahmed Alin nimi korjattu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

En edes tiennyt, että sotivat siellä Eritreassa. Mitä tiedämme tästä tyypistä? Ei vastannut Nobel-komitean puheluun? Myönnettiin etukäteen tulevista asioista (mistähän)?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voi voi, eikö nyt ilmastohörhöily ollutkaan uskottavaa kun meni Nobel palkinto ohi, että heilahti.
Näköjään on komiteassa kuitenkin järkeviä ihmisiä, kun osaavat nähdä totuuden ja feikin. Hienoa työtä komitealta taas kerran.
Kannattaisi keskittyä siihen saastuttamisen lopettamiseen niin palkintokin voisi olla lähempänä. Ilmasto kun muuttuu ihan ilman ihmisten tekoja kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nobelin rauhanpalkinnosta olisi karissut viimeinenkin arvostus jos se vielä käsinukelle olisi myönnetty. Oli jo ihan tarpeeksi kun sen sai etukäteen eräs valtiomies jonka kauden aikana ei päätetty yhtäkään sotaa mutta aloitettiin pari uutta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyylikäs veto ruotsalaisilta. ’Oman tytön’ nostaminen historiallisten nimien joukkoon olisi ollut ennenaikaista. Ilmastoasia on äärimmäisen tärkeä, ehkäpä liika ’muodikkuus’ oli Gretaa vastaan vielä nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nobelin rauhanpalkintoa eivät jaa ruotsalaiset... :D

Nobelin rauhanpalkinnon jakaa Norjan suurkäräjien valitsema Nobel-komitea ja se jaetaan Oslossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image