Ulkomaat

Uusi laaja tutkimus ko­ro­na­vi­ruk­ses­ta: 80 prosenttia tartunnoista on lieviä – riskiryhmässä ovat erityisesti yli 80-vuotiaat

Terveydenhuollon työntekijöitä Wuhaniin koronavirukseen sairastuneiden hoitoa varten rakennetussa sairaalassa. KUVA: STRINGER
Ulkomaat 18.2.2020 10:12
Hannu Toivonen

Ranskan terveysministeri Olivier Veran sanoi tiistaina, että koronaviruksesta voi tulla vielä pandemia.

80 prosenttia koronavirustartunnoista on lieviä, selviää Kiinan terveysviranomaisten tekemästä uudesta tutkimuksesta. Kuten aiemmin on arveltu, suurimmassa vaarassa ovat iäkkäät yli 80-vuotiaat ihmiset. Asiasta uutisoi BBC.

Tutkimuksen mukaan vakava tauti esiintyy noin 14 prosentilla viruksen saaneista. Kriittisten tapausten osuus on noin 5 prosenttia.

Kiinan tartuntatautiviraston (CCDC) tekemä selvitys on suurin tähän mennessä uudenlaisesta koronaviruksesta tehty tutkimus. Siinä on mukana kaikki 72 314 Kiinassa 11. helmikuuta mennessä todettua koronavirustartuntaa.

Selvityksen mukaan 2,3 prosenttia kaikista koronavirukseen sairastuneista kuolee. Yli 80-vuotiaiden kuolleisuus on 14,8 prosenttia.

Koronavirukseen ei ole kuollut alle 9-vuotiaita ja alle 39-vuotiaista viruksen aiheuttamaan tautiin kuolee 0,2 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan viruksen kuolleisuusprosenttia vaihtelee eri puolilla Kiinaa. Hubein maakunnassa, josta virus lähti liikkeelle, 2,9 prosenttia tartunnan saaneista on kuollut. Muualla Kiinassa kuolleisuus on vain 0,4 prosenttia.

Tutkimus myös vahvistaa, että muut sairaudet lisäävät koronaviruksen aiheuttaman taudin vaarallisuutta. Suurimmassa vaarassa ovat sydän- ja verisuonitaudeista kärsivät. Sen jälkeen tulevat diabetesta ja kroonista hengityssairautta sairastavat sekä korkeasta verenpaineesta kärsivät.

Koronavirustartunnan on saanut noin 3 000 terveydenhuollon työntekijää. Näistä vahvistettuja tapauksia on 1 716. Viisi heistä on kuollut 11. helmikuuta mennessä.

Tutkimuksen mukaan terveydenhuollon henkilökunta on taudin riskiryhmää.

Asiantuntijat varoittavat viruksen leviämisestä

Kiinan terveysviranomaisten mukaan uusien tartuntojen määrän tasaantuminen osoittaa, että viruksen leviämisen estämisessä käytetyt toimet, kuten kaupunkien eristäminen ja tiedon jakaminen, ovat auttaneet epidemian leviämisen hillitsemisessä.

Ranskan terveysministeri Olivier Veran kertoi tiistaina, että koronaviruksesta voi vielä tulla pandemia.

– Tämä on sekä toimiva oletus että uskottava riski, Veran sanoi Ranskan Info-radion haastattelussa, kun häneltä kysyttiin, minkälainen todennäköisyys on, että koronavirus leviää pandemiaksi.

Kansainvälisen terveydenhuollon professorin Jimmy Whitwortin mukaan terveysviranomaisten pitää edelleen olla varautuneita viruksen laajempaan leviämiseen.

– Voimme toivoa, että raportit uusien tartuntojen määrän laskusta Kiinassa osoittavat, että epidemia on saavuttanut huippunsa Hubein maakunnassa. Vielä on kuitenkin liian aikaista olla varma asiasta, Whitwort sanoo Reutersin mukaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoo, että Kiinan tartuntatilastot näyttävät osoittavan uusien tartuntojen määrän laskua, mutta suuntausta "on tulkittava varovaisesti".

Koronavirus lähti leviämään Kiinan keskiosista Wuhanin kaupungista Hubein maakunnasta. Tautiin on sairastunut yli 72 000 ihmistä ja kuolleita on noin 1 860.

Manner-Kiinan ulkopuolella tartunnan on saanut yli 800 ihmistä ja viisi on kuollut. Tauti on levinnyt 26 maahan.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kiinassa moni "truth seekers" on kadonnut kun kertonut Kiinan todellisesta tilanteesta. Vaikuttaa siltä että tilanne Kiinassa on paljon pahempi mitä Kiinan valtio kertoo. Kiinan antamat tutkimus luvut ovat ehkä suuntaa antavia mutta todelliset luvut voivat olla mitä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimuksessa tulee myös ilmi se, että miehiä kuolee Covid-19 virukseen enemmän kuin naisia. Sitä ei reportoida mikä kuolleisuusprosentti on 39-80 vuotiaitten ikähaarukassa missään muussakaan mediassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaisi siis siltä, että COVID-19 on suhteellisen lyhyessä ajassa tapahtuneen muuntumisen tulos, tämäkin on yksi liikakansoituksen seurauksia. Mitä tiheämmin ihmiset asuvat, sitä nopeammin virukset pystyvät muuntumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei eläimestä ihmiseen tarttuva koronaviirus muunnu sen takia. että ihmiset asuvat tiheästi. Se vain leviää tehokkaasti tiheästi asutuilla alueilla, joissa on sopivat olosuhteet. Kiinahan on oikea tautien kuhnimiskattila monen toisiinsa vaikuttavan seikan takia. Kiinasta ei koskaan tule mitään hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää kuolleisuus prosentti koko ajan vain nousevan. Aikaisempi oli 2% ja nyt se on nostettu 2,3%:iin. Jos lasketaan suljettujen ja selvinneiden valossa kuolleisuus prosenttia niin prosentti on 7,8%. Tämä uusi prosentti on otettu uusien sairastuneiden määrästä. Pitäisi kaksi viikkoa odottaa, että saadaan todellinen prosentti siitä. Joten tämä uusi prosentti on vain suuntaa antava eikä kerro totuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emme tiedä absoluuttista totuutta kuolleiden määrästä, Kiinahan valtion johto ja koko yhteiskuntarakenne on kieroutunut ja hyvin tunnettu valehtelusta, salailusta, vääristelystä ja vaihtoehtoisista totuuksista. Puhukaamme siis Kiinan ilmoittamista kuolleista, ei kuolleista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otsikko on hieman harhaanjohtava itse jutun kanssa.
Nojuu, suurin osa tapauksista voi olla lieviä, mutta ensimmäisenä otsikon alla tulee vastaan kuva, missä kaikki hoitajat ovat avaruuspuvussa. Tätä seuraa teksti, että: "vakava tauti esiintyy noin 14 prosentilla viruksen saaneista ja kriittisten tapausten osuus on noin 5 prosenttia". Siitä voi alkaa laskea, että paljonko se lohduttaa, että suurin osa on pieniä, jos tauti äityy pandemiaksi ja 19% prosenttia on vakavia tai kriittisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korona osoittautuu nuhaksi js lässähtää kuin pannukakku. Nojaan taaksepäin ja katson miten terveysviranomaiset tällä kertaa kiemurtelevat itsensä ulos luomastaan paniikista. WHO menetti loputkin uskottavuudestaan. THL:llä se meni jo sikainfluenssan kanssa sekoillessa ja vastuusta paetessa kun teehooällään luottaneet sairastuivat narkolepsiaan. Ei ollut vastuunkantajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänään 18.2 2020 COVID-19 virukseen 1900 kuollutta ihmistä. Eli jos tauti oisi asettunut esim. Suomalaiseen Isojoen kylään, hengissä olisi enää 59 ihmistä. Onpas nuhakuume.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viruksen tappavuus ei ole 100% sairastuneista niin kuin olet tässä esimerkissäsi laskenut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:30
Koronapandemia yllätti yrittäjän – Oululaiskeksijä Marko Höynälä ehti kuitenkin tehdä pari tärkeää ulkomaanmatkaa Tilaajille
9:00
Viikon lopuksi: Maailman parhaan levyn löytämisen elämys palkitsee etsijänsä Tilaajille
9:00
Jos mieli on jo valmiiksi kolhuilla, olet riskiryhmässä koronakriisissä – Päivi Rissasen arki tuntui romahtavan karanteenin takia
9:00
Kolumni: Olennaista on, miltä ihmiset näyttävät – kasvojen ja ylävartalon merkitys korostuu videoyhteydenpidossa
9:00
Teatteriseurueesta yli sadan vuoden takaa löytyi kansiollinen valokuvia – oululainen kirjansitoja aikoo kunnostaa vanhan kuva-albumin Tilaajille
9:00
Kalevan koiranpentulive – katso pentujen aamupötköttelyt lauantaina
8:48
Auto lensi katolleen ojaan Rovaniemellä – kaksi henkilöä vietiin sairaalaan
5
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
4
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
3
Raju ja nopea reagointi tehosi – Tämän takia Latvia on Euroopan viimeinen kolkka ilman koronakuolemia
3
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
2
Pääministeri Marin: "Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan" – torui kyselytunnilla Kelaa
1
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1
Limingan keskustan läheisyyteen nousee urheiluhalli – tilat lukuisille eri lajeille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Jussi jyrähti

Tuon olivat keksineet MTK ja VL:n Myllykoski jo viikkoja sitten.Vai oikein jyrähti.Enemmänkin inahti. Lue lisää...
Skönäri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image