Ulkomaat

Uusi kan­sa­nää­nes­tys ja tulliliitto – May etsii tukea brexit-sopimukselle ehdotuksilla, jotka vastustajat tyrmäsivät tuoreeltaan

May esitteli tiistaina brexit-sopimukseen joukon esityksiä, joita pidettiin myönnytyksinä varsinkin Labour-puolueelle. KUVA: CHRIS RATCLIFFE / POOL
Ulkomaat 21.5.2019 21:26
Ilkka Hemmilä

Britannian parlamentti äänestää EU-erosopimuksesta neljännen kerran kesäkuun alussa.

Britannian pääministeri Theresa May esitteli tiistaina joukon ehdotuksia, joiden tarkoituksena on saada taakseen parlamentin alahuoneen tuki hänen neuvottelemalleen EU-erosopimukselle.

Ehdotuksiin kuuluu BBC:n mukaan väliaikainen tullijärjestely EU:n kanssa, joka on voimassa Britannian seuraaviin parlamenttivaaleihin asti. May kutsui järjestelyä "tullikompromissiksi" tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Kansanedustajat myös pääsevät äänestämään mahdollisuudesta järjestää toinen EU-kansanäänestys. Mayn hallitus ei ottanut toistaiseksi kantaa mahdollisen kansanäänestyksen sisältöön. Sen toteuttaminen vaatii kuitenkin sitä, että erosopimus hyväksytään parlamentissa.

Lisäksi ehdotuksiin sisältyy lupauksia ympäristönsuojelusta, työntekijöiden oikeuksista ja vaatimuksesta kehittää vaihtoehto Irlannin-vastaisen rajan backstop-järjestelylle.

May aikoo keskustella ehdotusten tarkemmasta sisällöstä parlamentissa keskiviikkona. Uusi äänestys on tarkoitus järjestää kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

May tavoittelee tukea Labourista

Parlamentin alahuone on äänestänyt sopimuksesta kolmesti alkuvuoden aikana. Se on hylätty jokaisessa äänestyksessä, tosin joka kerralla aikaisempaa täpärämmin. Viimeisin äänestys maaliskuun lopulla päättyi Mayn tappioon äänin 286–344.

Uutistoimisto Reuters arvelee, että uudet myönnytykset on suunnattu nimenomaan työväenpuolue Labourin kansanedustajille, jotka ovat vastustaneet Britannian EU-eroa sekä kannattaneet uutta kansanäänestystä ja tulliliitossa pysymistä.

– Minä olen tehnyt kompromisseja. Nyt pyydän myös teitä tekemään kompromisseja, May vetosi parlamentin jäseniin.

Mayn hallitus ja Jeremy Corbynin johtama työväenpuolue kävivät neuvotteluja brexit-umpisolmun ratkaisemiksi, mutta neuvottelut päättyivät viime perjantaina tuloksettomina.

Omat tai oppositio eivät vaikuttuneet

Mayn taktiikka hakea tukea oppositiosta ei kuitenkaan miellytä kaikkia hänen oman konservatiivipuolueensa kansanedustajia. Osa konservatiiveista kannattaa Britannian tiukkaa eroa EU:sta. Näin ollen he vastustavat väliaikaisiakin tullijärjestelyjä unionin kanssa.

Esimerkiksi puolueen kansanedustaja David Jones kuvaili Mayn puhetta "hyväksymiskelvottomaksi" Reutersille. Lisäksi hän oletti, että puhe tukisi euroskeptikkojen vaalityötä tämän viikon europarlamenttivaaleissa.

Puolueen toinen jäsen Simon Clarke, joka tuki erosopimusta sen kolmannella äänestyskerralla, kertoi pian Mayn puheen jälkeen Twitterissä, että hän äänestää uutta esitystä vastaan.

– Eli jos hyväksymme erosopimuksen, sallimme EU:hun jäämistä kannattavan parlamentin vaatia toista kansanäänestystä ja tulliliittoa? Tämä on järkyttävää, Clarke kirjoitti.

Myöskään oppositio ei innostunut Mayn ehdotuksista. Corbyn ilmoitti, ettei Labour aio tukea erosopimusta. Hän nimitti ehdotuksia "hallituksen kanssa käytyjen keskustelujen toistoksi". Samoin Skotlannin kansallispuolue SNP on kertonut yhä vastustavansa erosopimusta.

Myös hallituksen tukipuolue DUP:n edustajan mukaan sopimuksessa on yhä "vakavia puutteita".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

21:18
Katso kuvat Kärppien harjoitusottelusta Luulajaa vastaan
20:49
Italian pääministeri erosi – sai tarpeekseen hallituskumppanista, jonka "päätökset aiheuttavat suuria riskejä tälle maalle"
20:45
Aurora on Suomen ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi – "Elokuva toimii kunnon vastalääkkeenä älylliselle näivettymiselle"
20:16
Kehitysvammaisten hoito Oulun Edenissä jatkuu – kokeilua jatketaan vuoden 2020 loppuun saakka
20:05
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
19:24
Ronkainen ja Suihkonen mukana lentopallon EM-kisoihin valmistautuvassa ryhmässä, Ettan ex-hakkuri Jokela ei mahtunut mukaan
19:03
Itsetyydytysfilmi oli Oululle liikaa: M. A. Numminen muistelee, kuinka hänen ryhmänsä sai elinikäisen porttikiellon kaupunkiin vuonna 1968 Tilaajille
100
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
89
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
79
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke siirtyy vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
41
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
29
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
29
Helsingin poliisi siirsi poliitikkojen paritusjuttua penkoneen poliisin toiseen tehtävään – Rikoskomisariolta vietiin tehtävä talousrikosyksikön johdossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image