Ulkomaat

Uusi kan­sa­nää­nes­tys ja tulliliitto – May etsii tukea brexit-sopimukselle ehdotuksilla, jotka vastustajat tyrmäsivät tuoreeltaan

May esitteli tiistaina brexit-sopimukseen joukon esityksiä, joita pidettiin myönnytyksinä varsinkin Labour-puolueelle. KUVA: CHRIS RATCLIFFE / POOL
Ulkomaat 21.5.2019 21:26
Ilkka Hemmilä

Britannian parlamentti äänestää EU-erosopimuksesta neljännen kerran kesäkuun alussa.

Britannian pääministeri Theresa May esitteli tiistaina joukon ehdotuksia, joiden tarkoituksena on saada taakseen parlamentin alahuoneen tuki hänen neuvottelemalleen EU-erosopimukselle.

Ehdotuksiin kuuluu BBC:n mukaan väliaikainen tullijärjestely EU:n kanssa, joka on voimassa Britannian seuraaviin parlamenttivaaleihin asti. May kutsui järjestelyä "tullikompromissiksi" tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Kansanedustajat myös pääsevät äänestämään mahdollisuudesta järjestää toinen EU-kansanäänestys. Mayn hallitus ei ottanut toistaiseksi kantaa mahdollisen kansanäänestyksen sisältöön. Sen toteuttaminen vaatii kuitenkin sitä, että erosopimus hyväksytään parlamentissa.

Lisäksi ehdotuksiin sisältyy lupauksia ympäristönsuojelusta, työntekijöiden oikeuksista ja vaatimuksesta kehittää vaihtoehto Irlannin-vastaisen rajan backstop-järjestelylle.

May aikoo keskustella ehdotusten tarkemmasta sisällöstä parlamentissa keskiviikkona. Uusi äänestys on tarkoitus järjestää kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

May tavoittelee tukea Labourista

Parlamentin alahuone on äänestänyt sopimuksesta kolmesti alkuvuoden aikana. Se on hylätty jokaisessa äänestyksessä, tosin joka kerralla aikaisempaa täpärämmin. Viimeisin äänestys maaliskuun lopulla päättyi Mayn tappioon äänin 286–344.

Uutistoimisto Reuters arvelee, että uudet myönnytykset on suunnattu nimenomaan työväenpuolue Labourin kansanedustajille, jotka ovat vastustaneet Britannian EU-eroa sekä kannattaneet uutta kansanäänestystä ja tulliliitossa pysymistä.

– Minä olen tehnyt kompromisseja. Nyt pyydän myös teitä tekemään kompromisseja, May vetosi parlamentin jäseniin.

Mayn hallitus ja Jeremy Corbynin johtama työväenpuolue kävivät neuvotteluja brexit-umpisolmun ratkaisemiksi, mutta neuvottelut päättyivät viime perjantaina tuloksettomina.

Omat tai oppositio eivät vaikuttuneet

Mayn taktiikka hakea tukea oppositiosta ei kuitenkaan miellytä kaikkia hänen oman konservatiivipuolueensa kansanedustajia. Osa konservatiiveista kannattaa Britannian tiukkaa eroa EU:sta. Näin ollen he vastustavat väliaikaisiakin tullijärjestelyjä unionin kanssa.

Esimerkiksi puolueen kansanedustaja David Jones kuvaili Mayn puhetta "hyväksymiskelvottomaksi" Reutersille. Lisäksi hän oletti, että puhe tukisi euroskeptikkojen vaalityötä tämän viikon europarlamenttivaaleissa.

Puolueen toinen jäsen Simon Clarke, joka tuki erosopimusta sen kolmannella äänestyskerralla, kertoi pian Mayn puheen jälkeen Twitterissä, että hän äänestää uutta esitystä vastaan.

– Eli jos hyväksymme erosopimuksen, sallimme EU:hun jäämistä kannattavan parlamentin vaatia toista kansanäänestystä ja tulliliittoa? Tämä on järkyttävää, Clarke kirjoitti.

Myöskään oppositio ei innostunut Mayn ehdotuksista. Corbyn ilmoitti, ettei Labour aio tukea erosopimusta. Hän nimitti ehdotuksia "hallituksen kanssa käytyjen keskustelujen toistoksi". Samoin Skotlannin kansallispuolue SNP on kertonut yhä vastustavansa erosopimusta.

Myös hallituksen tukipuolue DUP:n edustajan mukaan sopimuksessa on yhä "vakavia puutteita".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
82
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
59
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
31
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image