Ulkomaat

Uusi IRA pyysi anteeksi toimittajan murhaa Pohjois-Irlannissa – Lyra McKee tuli tunnetuksi blo­gi­kir­joi­tuk­ses­taan, jossa hän kertoi kas­va­mi­ses­taan lesbona

Lyra McKeetä, 29, pidettiin lahjakkaana toimittajana. Hänet surmattiin viime torstaina Pohjois-Irlannissa. KUVA: FRANCESCO CUOCCIO / INTERNATIONAL JOURNALISM FESTIVAL HANDOUT
Ulkomaat 23.4.2019 17:56
Lea Peuhkuri

Irlantilaisten nationalistien ryhmä, Uusi IRA (New IRA), pyysi anteeksi toimittaja Lyra McKeen murhaa Pohjois-Irlannissa.

Lyra McKee, 29, kuoli viime torstaina, kun hän oli seuraamassa nuorten nationalistien hyökkäystä poliiseja vastaan ratsian aikana Londonderryssä.

Naamioitunut aseistautunut henkilö avasi tulen päin poliiseja, mutta McKee sai kuolettavan osuman.

Uusi IRA pitää McKeen kuolemaa traagisena lausunnossa, jonka se lähetti maanantai-iltana.

– Olemme ohjeistaneet vapaaehtoisiamme olemaan tulevaisuudessa hyvin varovaisia, kun tulee yhteenottoja vihollisen kanssa, Uuden IRA:n lausunnossa todettiin Reutersin mukaan.

Poliisi kertoi tiistaina pidättäneensä 57-vuotiaan naisen liittyen toimittajan ampumiseen.

Viikonloppuna pidätettiin kaksi miestä, 18- ja 19-vuotiaat, mutta heidät vapautettiin myöhemmin.

Uusi IRA syntyi tällä vuosikymmenellä

Uusi IRA on yksi pienistä aseellisista ryhmistä, jotka vastustavat Pohjois-Irlannin rauhansopimusta. Pitkänäperjantaina 1998 solmittu rauha lopetti yli kolmekymmentä vuotta kestäneet väkivaltaisuudet.

Arviolta 3 600 ihmistä kuoli konfliktissa, jossa taistelivat yhtä Irlantia kannattavat nationalistit ja brittimieliset unionistit.

Uusi IRA on paljon pienempi kuin esimerkiksi IRA, joka luopui aseista rauhansopimuksen jälkeen. BBC:n mukaan Uusi IRA syntyi vuosina 2011–2012, kun pienemmät ryhmät, mukaan lukien Todellinen IRA, yhdistyivät.

Uutta IRA:a epäillään neljästä murhasta.

Londonderryssä räjähti tammikuussa autopommi, josta poliisi myös syytti Uutta IRA:a.

Londonderry tunnetaan myös alkuperäiseltä nimeltään Derry. Kaupunki on ollut Londonderry jo 1600-luvun alusta, jolloin kuningas Jaakko I tunnisti kaupungin aseman.

Hautajaiset Belfastissa

Lyra McKeen murha on herättänyt suuren vastareaktion Pohjois-Irlannissa. Esimerkiksi Uuteen IRA:han liitetyn Saoradh-järjestön edessä Londonderryssä järjestettiin mielenosoitus maanantaina.

Pohjois-Irlannin poliittiset puolueet julkaisivat lauantaina yhteisen lausunnon pyytäen maltillisuutta "demokraattisiin prosesseihin ja rauhaan kohdistuneen hyökkäyksen" jälkeen.

McKeen hautajaiset järjestetään Belfastissa keskiviikkona. Hänen kumppaninsa Sara Canning kertoo, että hautajaisissa "juhlitaan hänen elämäänsä".

Lyra McKeetä pidettiin lahjakkaana toimittajana, jonka elämä katkesi liian varhain.

Vuonna 1990 syntynyt McKee kasvoi Belfastissa alueella, jolle oli annettu liikanimi "Murhamaili". Hän oli kahdeksanvuotias, kun rauhansopimus allekirjoitettiin.

Vuonna 2014 McKee tuli tunnetuksi blogikirjoituksestaan, jossa hän kertoo, millaista oli kasvaa lesbona Belfastissa.

McKee oli parhaillaan kirjoittamassa kirjaa Pohjois-Irlannin konfliktissa kadonneista nuorista, joiden kaikkien ei uskota saaneen surmaansa aseellisten järjestöjen käsissä.

Viimeisin lehtijuttu käsitteli sitä, miksi nuorten itsemurhat ovat olleet kasvussa rauhansopimuksen jälkeen.

Lyra McKee

Syntyi Belfastissa työväenluokkaiseen perheeseen vuonna 1990.

Kasvoi Belfastissa alueella, joka tunnettiin niin sanottuna Murhamailina. Siellä tapahtui suhteessa eniten murhia Pohjois-Irlannin alueista.

Kävi Birminghamin yliopistoa Britanniassa, kunnes alkoi työskennellä freelancer-toimittajana.

Kirjoitti vuonna 2014 blogikirjoituksen, jossa hän kertoi kasvamisesta lesbona Pohjois-Irlannissa. Kirjoituksesta on tehty lyhytelokuva.

Asui Londonderryssä kumppaninsa Sara Canningin kanssa.

Kirjoitti kirjaa konfliktin aikana kadonneista nuorista.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image