Ulkomaat

Uuden-Seelannin terroristi pystyi julkaisemaan 17 minuuttia hyök­käyk­ses­tään – Facebook saa kovaa kritiikkiä, osake laskussa

Facebookia syytetään vastakkainasettelun lisäämisestä, kun se tarjosi alustan surmalähetykselle Uudesta-Seelannista. Bangladeshissa muslimit osoittivat mieltään moskeijahyökkäyksiä vastaan. KUVA: MONIRUL ALAM
Ulkomaat 15.3.2019 19:14
Joonas Kuikka, Reuters

Sosiaalisen median yhtiöt joutuvat selittelemään, kuinka ampuja pystyi lähettämään 17 minuuttia suoraa lähetystä niiden alustoilla. Videoita moskeijajoukkomurhasta ei ole saatu poistettua useista some-palveluista yhtiöiden yrityksistä huolimatta. Facebookin osake laski.

Sosiaalisen median jätit joutuivat pahoihin ongelmiin Uuden-Seelannin moskeijaterrori-iskujen jälkeen. Ampuja tappoi 49 ihmistä ja haavoitti kymmeniä perjantaina kahdessa moskeijassa.

Ampuja julkaisi sosiaalisessa mediassa livelähetystä ampumisista 17 minuutin ajan kenenkään estämättä.

Hän käytti mobiiliohjelmaa Live4, jolla hän pystyi lähettämään keskeytymättömän lähetyksen surmista Facebookiin. Video kuvasi tapahtumia ampujan näkökulmasta. Mies ajoi moskeijalle, meni sisään ja alkoi ampua.

Kyseistä Live4-sovellusta käyttävät usein urheilijat kuvatessaan näyttäviä suorituksiaan. Yhtiön perustaja, teknologiajohtaja Alex Zhukov vetäytyi vastuusta.

– Live4 ei analysoi, tallenna tai prosessoi lähetystä mitenkään. Emme voi edes katsoa niitä. Vastuu videon sisällöstä on vain ja ainoastaan striimin lähettäjällä, Zhukov vastasi Reutersille.

Videolla voi olla vakavat seuraukset

Videon julkaisemin sosiaalisessa mediassa on kuitenkin vakava asia, ja se vei muistakin kohuista kärsineen Facebookin osakekurssin laskuun.

Facebook poisti ampujan tilin poliisin otettua yhteyttä, mutta liian myöhään. Video kopioitiin ja jaettiin myös muun muassa Twitterissä, Youtubessa, Instagramissa, Whatsappissa ja Redditissä.

Pahimmillaan tappamisvideo voi lietsoa vihaa ja yllyttää samanlaisiin tekoihin tai kostoiskuihin muualla maailmassa.

– Ampumisen striimi varmasti yhä kyseenalaistaa Facebookin sääntelyä. Yhtiö tarjosi alustan päivän kauhealle hyökkäykselle, ja siltä kysytään kysymyksiä, mikäli tämä leviää, sanoi analyytikko Clement Thibault Investing.comista.

Poistaminen erittäin hankalaa

Sosiaalisen median yhtiöt eivät ole yrityksistään huolimatta kyenneet poistamaan videoita, ja sitä on pystytty tallentamaan lukemattomille tietokoneille.

Uuden-Seelannin mukaan videon lataaminen sosiaaliseen mediaan voidaan jatkossa katsoa rikokseksi.

Facebookia ja muita sosiaalisen median jättejä syytetään myös jälleen kerran vastakkainasettelun ja ääriliikkeiden vahvistamisesta.

Facebookin kurssi oli noin 2,4 prosentin laskussa jutun kirjoittamisen aikaan. Pahimmillaan laskua oli 5 prosenttia perjantaina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kiinni vaan kaikki facebookit ja muut somet.
Jää aikaa keskustella kasvokkain joutavan peukuttamisen sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Facebookin omistajia kiinnosta muu kuin raha. Tuon videon kylkiäisenä onkin hyvä mainostaa mitä erilaisempia tuotteita. Rahalla ei ole moraalia ei kotimaata tai inhimillisyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole ensimmäinen kerta, kun se on kritiikin kohteena. Joku aika sitten Britanniassa parlamentti tutki sen toimintaa ja totesi sen olevan yksityisyyden suojaa ja markkinalakeja rikkova gangsteri. Se oli aika vahva kannanotto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eiköhän se ole tämä nyky teknologia syyllinen että on mahdollista lähettää live kuvaa milloin vain ja samalla nämä ketkä sen mahdollistavat. internetit ja kännykät ja tietokoneet roskiin ei ole ongelmia ja samalla tulisi maapallolle miljoonia uusia työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Facebook ja muut somekavoilla pystytään ihmisiä aivopesemään manipuloimaan hallitukset myös käyttävät somea kansalaisten aivopesuun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pörssikurssit nousevat, ellei kyseessä ole auringonlaskun ala. Miksi syyttää yhtiötä nopeasta tiedonsiirrosta? Tosin media kohteen hallitsematon näyttö voi aiheuttaa turvattomuutta ja pörssispekulaatioita, jotka eivät välttämättä syy ja seuraus suhteessa toisiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pahimmillaan tappamisvideo voi lietsoa vihaa ja yllyttää samanlaisiin tekoihin tai kostoiskuihin muualla maailmassa."

Tälle sitten joku lähde tai perustelu? Ollaan kuitenkin uutisien ja tosiasioiden äärellä, niin senhän pitäisi olla mahdollista, eikös niin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menee samaan kategoriaan kuin Oulun kaupunginjohtajan syyttely Oulun raiskauksista ja turvattomuudest Internettiä ja somea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Netistä löytyy myös rauhan uskon mestausvideoita, joita on näytetty ihan vakavassakin mediassa. Aika lailla samaa tyhmyyttä molemmin puolin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Video on netissä kymmenissä tai jopa sadoissa eri palveluissa kokonaisuudessaan. Ei se facebook ole ainoa paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei tuota nyt voi kyllä facebookin tai muunkaan streamipalvelun syyksi laittaa. Jessus että porukalla riittää mielikuvitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, mutta tässä saattaa avautua huikea tilaisuus ostaa Facebookin osakkeita poikkeuksellisen halvalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin tieto tapahtumista leviää real-time eli tosiaikaisesti. Ennen lehtiä huhut kulkijoiden , kauppiaiden ja lähettimen välityksellä kulki ja kirkkoväärtillä tai -herralla oli velvollisuus kuuluttaa ne viikonlopun kirkkomenoissa. Lehdistön aikana tieto levisi ensin lehteen ja lehden huutomyyjien ja jakajien välityksellä. Radion ja television aikana viive oli päivistä minuutteihin. Nyt netin ja eri formaattien kautta tieto leviää sähkön- tai valokaapelin kapasiteetin nopeudella. Toisaalta hyvä, toisaalta vanhan ajan lehden tulo tai kioskilta osto tai uutiset TV stä tai radiosta oli mukavammat, eivätkä vaikuttaneet rutiineihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako myös kameravalmistaja kritiikkiä siitä, että sen kameralla voitiin kuvata näitä järjettömiä rikoksia? Tai tielaitosta ja autovalmistajaa siitä, että mahdollistivat terroristin kuljettamisen kohteeseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saihan Toyotakin noottia kun isiksen jannut ajeli niiden valmistamilla autoilla. Tää nykymaailma on just näin järjetön. Syyllinen pitää löytää. Mielellään just sieltä missä se ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, myös Uuden Seelannin entinen pääminister Helen Clark ihmetteli miksi Facebook "salli" hyökkäyksen live-lähetyksen.
On se kumma kun veteraanipoliitikkokaan ei tajua että ei ole järkevää syyllistää Facebookia jos käyttäjät eivät noudata sääntöjä tai lakeja.
Olisi yhtä järjetöntä syyllistää postia siitä että jotkut ihmiset postittavat laittomia tavaroita. Nyt on vain oli kyse elektroonisesta muodosta ja nopeammasta lähetyksestä. Onkohan takana pelko ettei vain syyllistettäisi poliitikkoja kun joku kansalainen onnistuu rikkomaan lakia?

Saattaa olla että taas tulee uusia, massavalvontalakeja. Myös kansalaisten tietokoneisiin ja kännykköihin voidaan järjestää parempia takaovia. Luultavasti ehdotetaan myös aselakien tiukentamisesta, vaikka rikolliset viis välittävät laista. Näin yhteisen turvallisuuden nimissä uhrataan taas lisää vapauksia ja yksityisyyttä näennäisen turvallisuuden nimissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image