Ulkomaat

Utrechtissa rai­tio­vau­nus­sa ammuskellut on saatu kiinni – kolme kuoli, ampumisen motiivi epäselvä

Sotilaspoliisi partioi Utrechtissa ammuskelun jälkeen. KUVA: NIELS WENSTEDT / EPA
Ulkomaat 18.3.2019 19:40 | Päivitetty 18.3.2019 21:20
STT

Ampujaksi epäillään raiskaustuomiota odottanutta miestä

Kolme ihmistä kuoli ja viisi haavoittui maanantaina ampumisessa Utrechtissa Hollannissa. Maanantai-iltaisten tietojen mukaan haavoittuneista kolme oli kriittisessä tilassa.

Poliisi kertoi illalla pidättäneensä massiivisen etsintäoperaation jälkeen ampumisesta epäillyn miehen, jonka kuvan se oli aiemmin julkaissut ja josta se oli pyytänyt yleisöhavaintoja. Maan terrorismin vastaisen viraston johtaja vahvisti myöhemmin pidätetyn olevan pääepäilty.

Aiemmin poliisi oli pidättänyt myös toisen miehen tapaukseen liittyen. Ratsioita tehtiin myös muualla Hollannissa. Poliisi selvittää vielä muiden ihmisten mahdollista osallisuutta ampumiseen.

Hollannin pääministerin Mark Rutten mukaan ampumista tutkitaan mahdollisena terroritekona. Ampujan motiivista ei ollut tietoa. Poliisin mukaan myöskään mahdollista perheriitaa ei ole suljettu pois.

Pidätyksen jälkeen viranomaiset pudottivat Utrechtin alueen uhkatason korkeimmalta vitostasolta takaisin nelostasolle, jolla se on koko Hollannissa. Jo aiemmin peruttiin utrechtilaisille annettu kehotus pysytellä sisätiloissa.

Epäillyllä pitkä rikosrekisteri

Pidätetty mies on poliisin vanha tuttu. Hollantilaismedian mukaan 37-vuotias turkkilaissyntyinen mutta vuosikausia Hollannissa asunut mies on syyllistynyt aiemmin useisiin pikkurikoksiin ja muutamiin vakavampiinkin.

Hän on vuosien varrella ollut syytettynä muun muassa tapon yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta. Vasta kaksi viikkoa sitten hän oli oikeuden edessä raiskauksesta syytettynä.

Lisäksi mies on ollut syytettynä tai saanut tuomioita muun muassa poliisin uhkailusta, polkupyörävarkaudesta, rekkaan murtautumisesta ja putkaan virtsaamisesta.

Ampumisen jälkeen levisi huhuja, joiden mukaan miehellä olisi myös yhteyksiä äärijärjestö Isisiin, mutta niitä ei vahvistettu. Turkin BBC:n haastatteleman miehen mukaan epäilty ampuja olisi myös taistellut aikoinaan Tshetsheniassa, mutta tämänkään väitteen todenperäisyydestä ei ollut takeita.

Tiedot tapahtumien kulusta epäselviä

Tiedot ampumisesta ovat olleet epäselviä. Poliisi sai hälytyksen kaupungin länsipuolelle hieman ennen yhtätoista aamupäivällä paikallista aikaa.

Poliisin tiedotteen mukaan ampuminen tapahtui raitiovaunussa tai sen ulkopuolella 24 Oktoberplein -nimisen pysäkin luona. Silminnäkijän mukaan "mies alkoi ammuskella villisti".

Vahvistamattomien havaintojen mukaan mies olisi ampunut seurassaan ollutta naista ja sitten muita, jotka olivat tulleet auttamaan tätä.

Ampumisen jälkeen mies kaappasi paikalta auton ja pakeni sillä. Auto löydettiin iltapäivällä hylättynä. Poliisin mukaan mies pidätettiin lopulta ratsiassa Pijlsweerdin kaupunginosassa.

Uhrien joukossa ei tiedetä olevan suomalaisia. Ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrottiin STT:lle, että 13 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Utrechtiin. Kaikkiaan Hollannissa matkailee matkustusilmoitusten perusteella nyt noin 240 suomalaista.

Utrecht on Hollannin neljänneksi suurin kaupunki. Siellä asuu noin 340  000 ihmistä. Rikollisuus on kaupungissa vähäistä ja ampuma-aseilla tehdyt tapot erittäin harvinaisia.

Kaupungin moskeijat pysyvät varotoimena suljettuina myös tiistaina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tottakai se tässä tapauksessa on epäselvää . Yksittäistapaus varmaankin, eikä yhteyttä yhtään mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se lisää kiinnijäämisen mahdollisuutta että kuva julkaistaan heti eikä seuraavana päivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image