Ulkomaat

USA:ssa leimahti jälleen bud­jet­ti­kiis­ta – demokraatit ra­joit­tai­si­vat kiin­nio­tet­ta­vien siirtolaisten määrää

Rajaviranomaisten tekemät lisääntyneet kiinniotot herättivät protestiaallon viime kesänä Yhdysvalloissa. Ihmiset osoittivat mieltä rajanviranomaisten toimitilan edessä Louisvillessa Kentuckyssa viime heinäkuussa. KUVA: RICK MUSACCHIO
Ulkomaat 11.2.2019 11:22
Lea Peuhkuri

Yhdysvalloissa republikaanien ja demokraattien budjettineuvottelut ovat tyssänneet jälleen.

Asiasta kertovat muun muassa BBC, CNN ja The New York Times.

Neuvottelijoiden toiveena oli saada aikaan sopu tähän päivään mennessä, jotta budjetista voitaisiin äänestää hyvissä ajoin kongressissa ennen perjantain määräaikaa.

Perjantaina Yhdysvaltain hallinnolta loppuvat jälleen rahat. Vielä viikonloppuna vaikutti siltä, että osapuolet pääsisivät yhteisymmärrykseen, vaikka Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei saisikaan täyttä rahoitusta Meksikon rajamuuriinsa.

Tällä kertaa pattitilanne syntyi paikkamäärästä rajaviranomaisten ylläpitämissä kiinniottokeskuksissa, jotka sijaitsevat kaukana itse rajasta. Demokraatit haluavat rajoittaa petipaikat 16 500:een.

Tämä on suurin piirtein se määrä, joka otettiin kiinni rajalla silloin, kun Barack Obama oli viimeisiä vuosia presidenttinä.

Demokraattien mukaan petipaikkojen rajoittaminen pakottaisi Trumpin hallinnon valitsemaan kiinniotettavat: sen sijaan, että otettaisiin kiinni ihmisiä esimerkiksi viisumin umpeutumisen vuoksi, säilöihin päätyisi laittomasti maahan pyrkineitä ihmisiä, joilla on rikosrekisteri.

– Trumpin hallinto on liian pitkään repinyt yhteisöjä rikki julmalla siirtolaispolitiikallaan, demokraattien neuvottelija Lucille Roybal-Allard sanoi sunnuntaina The New York Timesin mukaan.

Tammikuussa päättyi maan historian pisin hallinnon osittainen sulku. Se kesti 35 päivää, jonka aikana sadattuhannet työntekijät joko lomautettiin tai joutuivat tekemään töitä ilman palkkaa. Osittaisen sulun arvioidaan maksaneen Yhdysvaltain taloudelle 11 miljardia dollaria.

Pääsyy kiistaan oli presidentti Trumpin vaatimus rajamuurin rahoittamisesta, johon demokraatit eivät suostuneet.

Tammikuussa osapuolet saivat viimein aikaan väliaikaisen, kolme viikkoa kestävän sovun, jonka aikana hallinto on saanut rahoitusta normaalisti.

Demokraatit ja republikaanit ovat puhuneet, että rajamuuri saisi 1,3–2 miljardin dollarin rahoituksen. Se on vähän verrattuna siihen, että presidentti vaatii 5,7 miljardia dollaria projektiin.

Paperittoman maahanmuuton rajoittaminen ja rajamuuri olivat Trumpin kampanjalupauksia.

MAINOS

Kommentoi

"Demokraatit haluavat rajoittaa petipaikat 16 500:een." Johan on aikoihin eletty. Kuinka sitten menetellään, kun tulee se 16 501:s laiton siirtolainen? Eivätkö demokraatit haluakaan tasa-arvoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.4.
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
21.4.
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21.4.
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21.4.
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
21.4.
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
21.4.
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
21.4.
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image