Ulkomaat

USA:ssa elohopea voi pudota tällä viikolla -53 cel­siusas­tee­seen – untuvatakkeja varastetaan Chicagon kaduilla aseella uhaten

Jalankulkijat suojautuivat jäätävää tuulta vastaan Chicagon keskustassa tiistaina. Kaupunkiin on luvattu lähipäivinä -30 celsiusasteen pakkasia. KUVA: KAMIL KRZACZYNSKI
Ulkomaat 30.1.2019 13:41
Seppo Ylönen

Yhdysvaltojen päälle on tullut arktinen ilmamassa, joka saattaa laskea elohopean mittareissa tällä viikolla jopa -53 celciusasteeseen.

Amerikkalaismeteorologien mukaan tällainen kylmän sään rintama koetaan kerran sukupolvessa.

Säätieteilijät ovat BBC:n mukaan kehottaneet Iowan osavaltion asukkaita "välttämään syvään hengittämistä ja minimoimaan puhumisen" ollessaan ulkona.

Poikkeustila on julistettu Keskilännen osavaltioista Wisconsiniin, Michiganiin ja Illinoisiin sekä etelän Alabamaan ja Mississippiin.

Kylmempää kuin Etelänavalla

Chicagon kaupunkiin ennustettiin -33 celciusasteen pakkasia, mutta ne tuntuvat purevan tuulen vuoksi -46-asteisilta. Chicagossa on tällä hetkellä kylmempää kuin Etelänavalla.

Chicagon poliisi kertoo, että ihmisiltä on ryöstetty untuvatakkeja aseella uhaten. Erityisen haluttuja ovat olleet Canada Goose -takit, jotka voivat maksaa yli tuhat dollaria.

Wisconsiniin ennustettiin lunta yli puolen metrin paksuudelta. Mutta lumisateita oli luvassa myös etelän Alabamaan ja Georgiaan.

Yli 1 100 lentoa Yhdysvaltoihin ja sieltä pois peruttiin kylmän sään takia.

Lentoja peruttiin myös Georgian Atlantassa, missä pelataan sunnuntaina Yhdysvaltain seuratuin yksittäinen urheilutapahtuma, amerikkalaisen jalkapallon loppuottelu Super Bowl.

Trump piikitteli ilmastosta

Kansallinen sääpalvelu (NWS) varoittaa, että paleltumia on mahdollista saada kymmenen minuutin oleskelulla tällaisissa äärisäissä.

Lukuisissa kaupungeissa avattiin väliaikaisia lämmittelykeskuksia, jotta kenenkään ei tarvitsisi värjötellä ulkona.

Säätieteilijät liittävät Pohjois-Amerikan kylmän säävirtauksen pohjoisnavan yhtäkkiseen lämpenemiseen, jonka aiheutti kuuman ilmamassan työntyminen Marokosta pohjoiseen.

Ilmastonmuutoksen epäilijöihin kuuluva presidentti Donald Trump repi riemua ennätyspakkasista.

– Mitä ihmettä on tapahtumassa maapallon lämpenemiselle? Ole hyvä ja tule takaisin, tarvitsemme sinua, Trump kirjoitti Twitterissä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (83)

Etelänavalla on nyt loppukesä. Ei ihme jos Chicagossa on kylmempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkeissä siis varastetaan toisten päältä untuvatakkeja ennätyskovilla pakkasilla. Olisiko vastaava ilmiö Suomessa ollut sellainen, että uimapukuja olisi varastettu toisten päältä viime kesän ennätyshelteillä? Ei vissiin kuitenkaan niin tehty?
Äärimmäiset sääilmiöt ovat nähdäkseni yleistyneet joten leikki sikseen. Paukkupakkanen vaan on pahempi asia kuin hirmuhelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jovain ois kai mukava ku pysys avennot auki talavella,ettei tartteis aina tuuraa veen saamiseksi.
Jyrkkä ompi törmä, vastamäki ylös asti ,kylymä vesi kinttaat jäätää ja kenkätki ja sitte net lipsuupi vastanteella.
Voi tätä ihanuutta .
Ei tätä äkkinäiset etes älyä ,HÄH.??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutos on peruttu, ja IPCC:ssä alkavat yy-teet.

Näin ennustan pian käyvän. Testaan parhaillaan tätä ennustemallia... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miksihän täällä tulee kylmempi vaikka ilmasto lämpenee?!? No vihtu jos ihmiset viitsisivät perehtyä mitä toi kätise kokonaisuudessaan tarkoittaa.. eli golf virta ei enää tuo tänne lämmintä niin täällä kylmenee vaikkakin kesällä saadaan nauttia auringosta vaikka sateet puuttuvat..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska tunnut olevan noin viisas, niin kerropas miksi keskiajalla täällä oli lämpimämpää kuin nyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisas ihminen huomaa, että hän erehtyy ja voi nauraakin sille. Älykkäälle ihmiselle erehtyminen on kauhistus, koska älykäs ihminen haluaisi olla erehtymätön ja kaiken tietävä, ja hän elää tietynlaisessa harhassa. Älykäshän menee aivan tolaltaan, jos muut huomaavat, että hän on mokannut.

- Viisas ihminen on siitäkin erikoinen, että kun hän on mokannut, hän ei tee sitä varmasti enää toista kertaa, koska hän oppii virheistään. Jos moka on kohdistunut johonkin ihmiseen, viisaalla ei ole mitään vaikeutta mennä pyytämään anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu oli. Silloin esimerkiksi viikingit asuttivat Islannin ja Grönlannin koska ilmasto siellä oli paljon (~4-5 astetta) lämpimänpi kuin nykyään. Tapahtuma tunnetaan nimellä MWP (Medieval Warm Period) ja kesti noin vuodesta 950 vuoteen 1250. Jos legendan heittämisen sijasta sinäkin tutustuisit faktoihin. Nyt varmaan viisas ihminen tajuaisi pyytää anteeksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitko todistaa että keskiajalla ei ollut lämpimämpää. Tunnut olevan aika varma asiastasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on aivan eri asia kuin ilmasto. Milloinkahan tämä asia valkenee Trumpille ja muutamalle muullekin? Austraaliassa poikkeuksellisen kuumaa. Tätä on ilmastonmuutos, jota aiemmin kutsuttiin ilmaston lämpenemiseksi. Aina, kun jossain paukkuu pakkanen, vähätellään ilmastonmuutosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin 4,5 miljardia vuotta. Se tuppaa ilmastonmuutosta pelkääviltä unohtua. Sitä paitsi maailmassa on enemmän kuin yksi ilmasto. Niitä on kolmisenkymmentä.
10000 vuotta sitten Eurooppaa peitti yli kilometrin paksuinen jää. Se alkoi sulaa kun ilmasto lämpeni. Olisko johtunut auringon toiminnasta vai siitä että esi-isämme huristelivat citymaastureillaan huviajoja :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämpötilat ja säät ja ilmastot ovat muuttuneet ja vaihdelleet aina! Myös silloin kun ihmisiä ei ole ollut pakokaasuja päästämässä. Esim keskiajalla oli lämpimämpää kuin nyt. Minusta on täysin typerää väittää että ihminen on syyllinen kaikkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (83)

Uutisvirta

23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
17
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image