Ulkomaat

USA:n ulkoministeri selvittää Trumpin ja Kimin huip­pu­ta­paa­mis­ta liit­to­lai­sil­le

Ulkomaat 13.6.2018 12:43 | Päivitetty 13.6.2018 19:32
STT

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo saapui keskiviikkona Souliin selvittämään Donald Trumpin ja Pohjois-Korean Kim Jong-unin huipputapaamisen antia liittolaismaille Etelä-Korealle ja Japanille. Singaporen tapaamisessa eniten huomiota herätti Trumpin ilmoitus lopettaa Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteiset sotaharjoitukset. Päätös tuli ilmeisesti yllätyksenä molempien maiden asevoimille.

Washingtoniin palannut Trump palasi asiaan vielä Twitterissä toteamalla, että Yhdysvallat "säästää omaisuuden" sotaharjoituksista luopumisella.

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkijan Tommi Koivulan mukaan sotaharjoitusten loppuminen olisi merkittävä muutos maiden liittolaishistoriaan. Hän muistuttaa, että esimerkiksi Euroopassa Yhdysvallat ei juuri harjoitellut kylmän sodan jälkeen ennen kuin uudestaan aivan viime vuosina.

- Koreassa tiivis harjoittelun historia ulottuu aina Korean sodan aseveljeyteen (1950-luvulla) saakka eikä määrätietoinen pelotteen ylläpitäminen koskaan lakannut, Koivula sanoo.

Sotilaallisen läsnäolon vähentäminen ulkomailla ja suuremman vastuun sälyttäminen turvallisuudesta liittolaisille on ollut Trumpin johdonmukainen linja vaalikampanjasta saakka. Koreassa se merkitsee irtiottoa 70-vuotisesta historiasta.

- Se säteilee aivan varmasti Japanin suuntaan ja ehkä myös Taiwaniin ja Filippiineille. Ne ovat liittolaisina vähän samassa asemassa kuin Etelä-Korea, Koivula sanoo.

Etelä pärjäisi tavallisessa sodassa

On mahdollista, että Yhdysvaltain luotettavuus liittolaisena kyseenalaistetaan laajemminkin. Koivula epäilee, ettei Washingtonissa ole täysin osattu ennustaa muiden liittolaisten reaktioita siihen, että Yhdysvallat noin vain yksipuolisesti keventää pitkää liittolaissuhdetta - ja vieläpä ilman mitään konkreettista vastapalvelusta Pohjois-Korean puolelta.

Etelä-Korean puolustuskykyä yhteisen harjoittelun lakkaaminen ei sinänsä romahduta. Koivulan mukaan yleinen arvio on, että Etelä-Korea olisi pohjoista naapuriaan vahvempi tavanomaisessa sodassa.

Pohjoisen ydinaseet tietysti keikauttavat voimasuhteet toiseen suuntaan, ja siksi Yhdysvaltain ydinaseiden suoja, niin kutsuttu ydinasesateenvarjo, on ollut tärkeä taustatuki.

Koivula yhtyykin arvioihin, joiden mukaan Singaporen julistuksen puhe ydinaseettomasta "Korean niemimaasta" pelkän Pohjois-Korean sijaan heijastelee pohjoisen halua saada ydinaseiden suoja pois etelänaapurilta.

Yhdysvalloilla oli pitkään ydinaseita myös Etelä-Korean alueella, mutta ne vedettiin pois jo 1990-luvun alussa.

"Ydinuhkaa ei enää ole"

Kiinaa Yhdysvaltain sotilaallisen läsnäolon lisääntyminen Aasiassa on huolestuttanut jo pitkään, joten sen suunnitelmiin Singaporen uudet käänteet sopivat hyvin. Trumpin ja Kim Jong-unin loppujulkilausuma noudattelee Kiinan aiempaa ehdotusta, jonka mukaan Etelä-Korean ja Yhdysvaltain pitäisi lopettaa sotaharjoituksensa vastasuorituksena Pohjois-Korean ydinaseohjelman jäädyttämisestä.

Presidentti Trump ihmetteli keskiviikkona kotimaansa "valemedian" arvostelua huipputapaamista kohtaan, jonka tulos oli hänen mukaansa selvä:

- Pohjois-Korean ydinuhkaa ei enää ole, hän tviittasi.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan etelä- ja keskiosassa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta keskiyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa luoteistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

193 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Venäjä käy hybridisotaa Suomea vastaan. Tänään kello 12 käynnistetty verkkohyökkäys Suomen viranomaisten asiointipalvel... Lue lisää...
Suomea testataan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image