Ulkomaat

USA:n tur­val­li­suus­vir­kai­li­ja kongressille: Venäjä yrittää sekaantua myös tämän vuoden pre­si­den­tin­vaa­lei­hin

Presidentti Donald Trump nimitti uudeksi kansallisen tiedustelun vt. johtajaksi Yhdysvaltain Saksan-suurlähettilään Richard Grenellin. KUVA: ALEXANDER BECHER
Ulkomaat 21.2.2020 11:45
Ilkka Timonen

Presidentti Donald Trump hermostui saatuaan kuulla, että myös johtaville demokraateille kerrottiin tämä tiedustelutieto. Hän päätti erottaa kansallisen tiedustelun vt. johtajan.

Yhdysvalloissa johtava turvallisuusvirkailija kertoi viime viikolla kongressin edustajille, että Venäjä aikoo sekaantua myös tämän vuoden presidentinvaaleihin Yhdysvalloissa. Venäjän tarkoituksena on auttaa presidentti Donald Trump jälleen voittoon, kertoi kolme lähdettä uutiskanava CNN:lle.

Presidentti Trumpin kerrotaan hermostuneen pahasti tilaisuuden pitämisestä.

Informaatiotilaisuudesta kertoi ensimmäisenä New York Times, ja sen piti turvallisuusvirkailija Shelby Pierson. Venäjä aikoisi hänen mukaansa käyttää sekaantumisyrityksessä hyväkseen hakkerointia, sosiaalista mediaa sekä hyökkäyksiä vaalien infrastruktuuria vastaan.

Valkoisen talon mukaan presidentti Trump suuttui kansallisen tiedustelun virkaatekevälle johtajalle Joseph Maguirelle siitä, että Venäjä otettiin esiin informaatiotilaisuudessa.

Presidentti pelkää demokraattien käyttävän tietoa vaalikampanjassaan. Tilaisuudessa oli läsnä muun muassa edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff, joka on yksi presidentin kovimmista kriitikoista.

Trump vapautettiin tammikuussa senaatissa syytteistä, jotka koskivat vallan väärinkäyttöä ja kongressin toiminnan haittaamista. Syytteen oli asettanut demokraattien vallassa oleva edustajainhuone, mutta republikaanienemmistöinen senaatti vapautti hänet.

Schiff johti edustajainhuoneen syyttäjiä jutussa, jossa Trumpia syytettiin yrityksestä salailla toimiaan Ukrainan kanssa.

Presidentti syytti tiedustelujohtajaa "epälojaalisuudesta"

Presidentti erotti Maguiren torstaina saatuaan tietää tilaisuudesta. Hän syytti Maguirea "epälojaalisuudesta", kertoi BBC.

Tätä ennen Maguire oli ollut suosikki vakituiseksi viranhaltijaksi kansallisen tiedustelun johtajan virkaan.

Trump kertoi nimittävänsä Maguiren tilalle vt. johtajaksi Richard Grenellin, joka on Yhdysvaltain Saksan-suurlähettiläs ja lojaali presidentille.

Informaatiotilaisuudessa läsnä ollut nimettömänä pysytellyt lähde kertoi Reutersille, että republikaanit reagoivat tietoon Venäjän mahdollisesta sekaantumisesta odotetusti: "He menivät sekaisin... he kyseenalaistivat tiedustelutiedot".

Yhdysvaltain virkailijat ovat jo kauan varoittaneet siitä, että Venäjä ja muut maat yrittäisivät sekaantua tämän vuoden presidentinvaalikampanjoihin Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön mukaan Venäjä käytti valeuutisia, kyberhyökkäyksiä ja muita keinoja saadakseen Trumpin voittamaan demokraatti Hillary Clintonin vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

Venäjä kiistää syytökset.

"Ikävän viestin tuoja ammutaan"

Myös presidentti Trump kiistää tämän. Vuoden 2018 huippukokouksessa Helsingissä Trump sanoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin kiisti Venäjän sekaantumisen "erittäin vahvasti ja voimakkaasti".

James Clapper, joka johti kansallista tiedustelua presidentti Barack Obaman kaudella, kertoi CNN:lle, että on varsin odotettua, että Venäjä yrittäisi sekaantua tuleviin vaaleihin.

– Tämä ei ole iso yllätys, mutta se kuvaa niitä valtavia haasteita, joita tiedusteluyhteisö kohtaa kun he tuovat esiin faktoja, joita presidenttimme ei halua kuulla. Seurauksena on että viestintuoja ammutaan, eli Joe Maguiren käsketään lähteä, hän kertoi CNN:lle.

MAINOS

Kommentoi

Lehdistölle vuotamisesta ei tässä lopulta ollut kysymys, vaan siitä, että tiedusteluviranomainen ylipäänsä raportoi epäillystä vaalien häirinnästä kongressille. Kongressilla on oikeus saada tällaista tietoa, mutta Trump pelkää tietoa käytettävän häntä vastaan. Trump olisi halutessaan voinut irtautua näistä epäilyistä (ja 2016 vaalien osalta ne eivät ole epäilyjä vaan faktoja) yksinkertaisesti tuomitsemalla vaalien häirinnän. Tästä hän on itsepäisesti kieltäytynyt, ja nyt vaalihäirintä kiinnittyy häneen takiaisen tavoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla kolminumeroinen luku jos mietitään kuinka monen maan politiikkaan USA yrittää sekaantua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy ihailla sitä nopeutta, mikä venäjämielisillä kommentoijilla on aina kun Venäjä esitetään kielteisessä valossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump siis väittää Venäjän suunnittelemista rikoksista raportoimisen olevan epälojaalia Trumpia kohtaan. USA:n presidentti ei halua kerrottavan Venäjän rikoksista USA:ta vastaan, koska tämä on epälojaalia USA:n presidenttiä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salaisia asoita ei tarvitse vuotaa lehdistölle heti vaan ne hoidetaan sisäisesti. Mitä se hyödyttää asioiden hoitamista että ne möläytetään heti medialle ja käytetään poliittisena välineenä toista vastaan. Trump on oikeassa kaikki vuotajat pois niin asiat hoidetaan paremmin yhteistyössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hitlerin kauden Saksassa ja Stalinin johtamassa Neuvostoliitossa kaikki asiat olivatkin salaisia eikä niitä vuodettu lehdistölle, vaan ne tosiaan hoidettiin "sisäisesti". Äärimmäisen kirjaimellisesti. Sitäkö ihailet?

Mitä "möläyttelyyn" tulee: kaikki tiedämme kuka on se varsinainen möläyttelijöiden ykkönen. Oikeat suonkuivattajat tarttuvat kuokkaan ja tekevät työtä eivätkä uhoa tyhjää.

Pidimme tai emme: vapaa ja valpas media on edistyvien yhteiskuntien välttämätön vahtikoira ja poliittisen juoksun kirittäjä. Mikään yhteiskuntajärjestelmä ei - missään eikä koskaan eikä ikinä - ole menestynyt pidemmällä jänteellä ilman sitä. Kaikki autokratiat ja diktatuurit joista se puuttuu ovat kaatuneet tai tulevat kaatumaan. Ehdottomasti. Ehket pidä siitä, totuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image