Ulkomaat

USA:n tie­dus­te­lu­ra­port­ti: Putin pyrki auttamaan Trumpia vaaleissa

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset uskovat, että Venäjä puuttui USA:n presidentinvaaleihin. KUVA: SERGEI ILNITSKY / EPA
Ulkomaat 6.1.2017 23:26 | Päivitetty 7.1.2017 8:00
STT, Kaleva

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset toteavat raportissaan, että Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrki auttamaan Donald Trumpia presidentinvaaleissa ja horjuttamaan Hillary Clintonia.

Raportin mukaan Putin tilasi vaikuttamiskampanjan, joka oli tähdätty Yhdysvaltojen vaaleihin. Tiedusteluviranomaiset sanovat, että Venäjän tavoitteena oli horjuttaa kansalaisten uskoa Yhdysvaltojen demokraattiseen järjestelmään ja haukkua Clintonia.

Yhdysvaltojen tuleva presidentti Trump tapasi tiedustelujohtajia aiemmin perjantaina. Tapaamisen jälkeen hän sanoi, että hakkeroinnilla ei ollut mitään vaikutusta vaalitulokseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (107)

Tuoreen amerikan presidentin mukaan syy on kuitenkin uhrissa, joka mahdollisti tällaisen toiminnan, ei hakkerissa.
En ihmettele ollenkaan jos lueskelemme Trumpin sähköposteja jo ensi viikolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten me tämmöseltä kiviaikaiselta digtaattorilta kehdattiin ottaa ydinvoimala?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, jos tarkemmin ajattelet, Venäläiset tilasivat sen voimalan ihan itse tänne suomeen, vai lötyylö vielä joku tollo jonka mielestä fennovoima on puhtaasti suomalainen yritys :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tää on hyvä. Tarkoitatko että olisi pitänyt toinenkin ottaa Ranskasta? Eiköhän venäläinen ydinvoimala ole kuitenkin mailman parasta laatua. Nehän sen keksikin. Vertaa Ruotsia ja Suomen voimaloita. Meillä käyttäaste ja häiriötön ajo 85% Ruotsilla 24%. Kumman ottaisit? Jos venäläinen maksaakin meidän uuden ydinvoimalan niin VOT, ja tack, sehän on mailman paras uutinen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanko totta, että Putin olisi auttanut venäjälle edullista ehdokasta. Tulikohan oikein myllykirje Tsavidovosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Trump sanoo, että mitään hakkerointia ei ole tapahtunut, niin sittenhän asia tietenkin on niin. Mitään todisteita ei tietenkään tarvita, Donaldin sana riittää.. ja jos tiedusteluväellä on todisteita, niin ne on tietenkin vääriä/väärennettyjä. Voi kiesus tätä nykymenoa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suorastaan ihme oli se, että Trump voitti vaalit. Valtalehdistöhän liputti Clintonin puolesta lähes 100%. Herra Obama vallassa olevana presidenttinä, vaimo mukaan lukien, kampanjoi todella aktiivisesti Hilaryn puolesta. Liekö lähihistoriassa vastaavaa? Myös Brexitiin pyrki herra vaikuttamaan. Obamahan kävi mm. Englannissa ennen Brexit-äänestystä liputtamassa EU:n puolesta.
Trump sanoo pistävänsä tiedustelujärjestelmät uusiksi. Saa nähdä, mitä tapahtuu. Trump taisi luvata uutta tietoa tiistaina tai keskiviikkona ensi viikolla? 25 vuotta ja olemme viimeistään näissä asioissa viisaampia kuka vaikutti ja kuka ei? Edellyttäen, että olemme hengissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin koittaa sotkea demokratioita minkä ehtii, jotta hänen johtamansa kehitysmaa-venäjän surkeus ei näyttäisi niin pahalta. Mutta turha toivo ja venäläisetkin nousevat vielä maansa orjuuttajaa vastaan kun viimeinenkin leipäpala on kelirikkokylän ankeudessa loppuun kaluttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tuossa vain kerrotaan (ei kommentoida) mitä USAn tiedusteluviranomaiset raportissaan toteava ja mitä Truppi on asiasta mieltä??? OIiskos tuo pitänyt jättää kertomatta niinkuin itsesensuurin aikana monesti tehtiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä on monelle ilmeisesti hieman epäselvää, miten Putin on käytännössä voinut vaikuttaa vaaleihin tai amerikkalaisiin äänestäjiin.

Kaksi asiaa nousee ylitse muiden.

Ensinnäkin Venäjän sotilastiedustelupalvelu murtautui demokraattipuolueen sähköpostiin ja vuoti sieltä tietoja erilaisille vuotosivustoille ja medioille.

Toiseksi Kremlin rahoittama, Venäjän hallituksen ohjaama englanninkielinen tv-kanava RT America uutisoi kuukausien ajan Clintonista, demokraateista ja Yhdysvaltain vaalijärjestelmästä johdonmukaisen negatiiviseen sävyyn. Clintonia syytettiin mm. ISISin perustamisesta, hyväntekeväisyysmiljoonien kavaltamisesta ja muista laittomuuksista. Uutiset tukivat Trumpin populistisia kantoja ja esittivät hänet korruptoituneen poliittisen eliitin ja "valtamedian" ajojahdin uhrina. Kun Clintonin etumatka oli kannatusmittauksissa suurimmillaan, RT American uutisoinnilla pyrittiin alleviivaamaan häntä epäkelpona presidenttinä, esim. terveydellisistä syistä tai jonkin sähköpostiviesteistä ilmenevän laittomuuden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitätkö että ameriikkaaliset äänestäjät seuraavat kovinkin aktiivisesti RT American uutiskanavaa? Nuo samat "uutiset" minä kuulun CNN-kanavalta. Ja kerrotko vielä mikä noista väitteistä ei pitänyt paikkaansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

RT America toimii televisiokanavansa ohella erittäin aktiivisesti internetissä ja sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa, Twitterissä ja YouTubessa ja LiveLeakissa. Sen Clintonia parjaavia uutisia on jaettu sosiaalisessa mediassa miljoonia kertoja. Kanava on pyrkinyt suureen näkyvyyteen ja päässyt siihen.

En minä tiedä, mitkä Clintonia koskevista väitteistä pitävät paikkansa. Luullakseni todistustaakka on väitteiden esittäjällä. Minä tiedän ainoastaan, että RT America on tuottanut Clintonista negatiivissävyisiä uutisia Moskovan käskystä auttaakseen Trumpia voittamaan vaalit. RT America puolestaan tietää, että todistamatonkin väite on tehokas ase kun presidentinvaalit ovat loppusuoralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Suomessa äänestäjät saavat itse päättää, mitä teemoja vaaleissa nostetaan esille ja millä sävyillä media ehdokkaita esittelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh,

Putin ei pelkästään yritä, vaan käytännössä määrää Venäjän vaalituloksen. Valmiiksi täytettyjä äänestyslippuja lapetaan vaaliuurniin siitä huolimatta, että äänestyshuoneistoja videoidaan nettiin. YouTubesta löytyy näitä videoita, joita venäläiset ovat sinne ladanneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän vaalitulokseen ei voi vaikuttaa, ne liput vastauksineen on painettu ja tulos selvillä jo ennen vaaleja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa erittäin valaisevaa lukea näitä tämän jutun kommentointeja. Enpä olisi millään uskonut, minkälainen määrä raivokkaita sättijöitä onkaan noussut pukamilleen puolustamaan Venäjän oikeutta tunkeutua amerikkalaisten tietoverkkoihin, ja vieläpä Putinin nimenomaisella määräyksellä! Olette ilmeisesti hyväksymässä venäläisten ja heidän palkkaamien hakkereiden tunkeutumista vaikkapa Suomen eri tahojen tietokantoihin?
Mitä taasen Trumpiin tulee, niin kannattaako hänen puolestaan täällä oikein suureen ääneen kirkua, mieshän on selvästi mielenvikainen, ja se tullee katkerasti selviämään sillekin vähemmistölle amerikkalaisista, jotka tulivat äänestäneeksi hänet presidentikseen. Ikävä vain, että mekin tulemme saamaan - te möykkääjät mukaan lukien - myös tuta hänen kaatumisensa aiheuttamia sivuvaikutuksia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (107)

Uutisvirta

21.9.
Hakamaantien Shellin edustalla Kempeleessä kolaroitiin – kuljettajat selvisivät säikähdyksellä, autot lunastuskuntoon
21.9.
Hakamaantien Shellillä Kempeleessä kolaroitiin
21.9.
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
21.9.
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21.9.
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21.9.
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21.9.
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image