Ulkomaat

USA:n tie­dus­te­lu­ra­port­ti: Putin pyrki auttamaan Trumpia vaaleissa

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset uskovat, että Venäjä puuttui USA:n presidentinvaaleihin. KUVA: SERGEI ILNITSKY / EPA
Ulkomaat 6.1.2017 23:26 | Päivitetty 7.1.2017 8:00
STT, Kaleva

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset toteavat raportissaan, että Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrki auttamaan Donald Trumpia presidentinvaaleissa ja horjuttamaan Hillary Clintonia.

Raportin mukaan Putin tilasi vaikuttamiskampanjan, joka oli tähdätty Yhdysvaltojen vaaleihin. Tiedusteluviranomaiset sanovat, että Venäjän tavoitteena oli horjuttaa kansalaisten uskoa Yhdysvaltojen demokraattiseen järjestelmään ja haukkua Clintonia.

Yhdysvaltojen tuleva presidentti Trump tapasi tiedustelujohtajia aiemmin perjantaina. Tapaamisen jälkeen hän sanoi, että hakkeroinnilla ei ollut mitään vaikutusta vaalitulokseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (107)

Tuoreen amerikan presidentin mukaan syy on kuitenkin uhrissa, joka mahdollisti tällaisen toiminnan, ei hakkerissa.
En ihmettele ollenkaan jos lueskelemme Trumpin sähköposteja jo ensi viikolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten me tämmöseltä kiviaikaiselta digtaattorilta kehdattiin ottaa ydinvoimala?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, jos tarkemmin ajattelet, Venäläiset tilasivat sen voimalan ihan itse tänne suomeen, vai lötyylö vielä joku tollo jonka mielestä fennovoima on puhtaasti suomalainen yritys :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tää on hyvä. Tarkoitatko että olisi pitänyt toinenkin ottaa Ranskasta? Eiköhän venäläinen ydinvoimala ole kuitenkin mailman parasta laatua. Nehän sen keksikin. Vertaa Ruotsia ja Suomen voimaloita. Meillä käyttäaste ja häiriötön ajo 85% Ruotsilla 24%. Kumman ottaisit? Jos venäläinen maksaakin meidän uuden ydinvoimalan niin VOT, ja tack, sehän on mailman paras uutinen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanko totta, että Putin olisi auttanut venäjälle edullista ehdokasta. Tulikohan oikein myllykirje Tsavidovosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Trump sanoo, että mitään hakkerointia ei ole tapahtunut, niin sittenhän asia tietenkin on niin. Mitään todisteita ei tietenkään tarvita, Donaldin sana riittää.. ja jos tiedusteluväellä on todisteita, niin ne on tietenkin vääriä/väärennettyjä. Voi kiesus tätä nykymenoa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suorastaan ihme oli se, että Trump voitti vaalit. Valtalehdistöhän liputti Clintonin puolesta lähes 100%. Herra Obama vallassa olevana presidenttinä, vaimo mukaan lukien, kampanjoi todella aktiivisesti Hilaryn puolesta. Liekö lähihistoriassa vastaavaa? Myös Brexitiin pyrki herra vaikuttamaan. Obamahan kävi mm. Englannissa ennen Brexit-äänestystä liputtamassa EU:n puolesta.
Trump sanoo pistävänsä tiedustelujärjestelmät uusiksi. Saa nähdä, mitä tapahtuu. Trump taisi luvata uutta tietoa tiistaina tai keskiviikkona ensi viikolla? 25 vuotta ja olemme viimeistään näissä asioissa viisaampia kuka vaikutti ja kuka ei? Edellyttäen, että olemme hengissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin koittaa sotkea demokratioita minkä ehtii, jotta hänen johtamansa kehitysmaa-venäjän surkeus ei näyttäisi niin pahalta. Mutta turha toivo ja venäläisetkin nousevat vielä maansa orjuuttajaa vastaan kun viimeinenkin leipäpala on kelirikkokylän ankeudessa loppuun kaluttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tuossa vain kerrotaan (ei kommentoida) mitä USAn tiedusteluviranomaiset raportissaan toteava ja mitä Truppi on asiasta mieltä??? OIiskos tuo pitänyt jättää kertomatta niinkuin itsesensuurin aikana monesti tehtiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä on monelle ilmeisesti hieman epäselvää, miten Putin on käytännössä voinut vaikuttaa vaaleihin tai amerikkalaisiin äänestäjiin.

Kaksi asiaa nousee ylitse muiden.

Ensinnäkin Venäjän sotilastiedustelupalvelu murtautui demokraattipuolueen sähköpostiin ja vuoti sieltä tietoja erilaisille vuotosivustoille ja medioille.

Toiseksi Kremlin rahoittama, Venäjän hallituksen ohjaama englanninkielinen tv-kanava RT America uutisoi kuukausien ajan Clintonista, demokraateista ja Yhdysvaltain vaalijärjestelmästä johdonmukaisen negatiiviseen sävyyn. Clintonia syytettiin mm. ISISin perustamisesta, hyväntekeväisyysmiljoonien kavaltamisesta ja muista laittomuuksista. Uutiset tukivat Trumpin populistisia kantoja ja esittivät hänet korruptoituneen poliittisen eliitin ja "valtamedian" ajojahdin uhrina. Kun Clintonin etumatka oli kannatusmittauksissa suurimmillaan, RT American uutisoinnilla pyrittiin alleviivaamaan häntä epäkelpona presidenttinä, esim. terveydellisistä syistä tai jonkin sähköpostiviesteistä ilmenevän laittomuuden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitätkö että ameriikkaaliset äänestäjät seuraavat kovinkin aktiivisesti RT American uutiskanavaa? Nuo samat "uutiset" minä kuulun CNN-kanavalta. Ja kerrotko vielä mikä noista väitteistä ei pitänyt paikkaansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

RT America toimii televisiokanavansa ohella erittäin aktiivisesti internetissä ja sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa, Twitterissä ja YouTubessa ja LiveLeakissa. Sen Clintonia parjaavia uutisia on jaettu sosiaalisessa mediassa miljoonia kertoja. Kanava on pyrkinyt suureen näkyvyyteen ja päässyt siihen.

En minä tiedä, mitkä Clintonia koskevista väitteistä pitävät paikkansa. Luullakseni todistustaakka on väitteiden esittäjällä. Minä tiedän ainoastaan, että RT America on tuottanut Clintonista negatiivissävyisiä uutisia Moskovan käskystä auttaakseen Trumpia voittamaan vaalit. RT America puolestaan tietää, että todistamatonkin väite on tehokas ase kun presidentinvaalit ovat loppusuoralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Suomessa äänestäjät saavat itse päättää, mitä teemoja vaaleissa nostetaan esille ja millä sävyillä media ehdokkaita esittelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh,

Putin ei pelkästään yritä, vaan käytännössä määrää Venäjän vaalituloksen. Valmiiksi täytettyjä äänestyslippuja lapetaan vaaliuurniin siitä huolimatta, että äänestyshuoneistoja videoidaan nettiin. YouTubesta löytyy näitä videoita, joita venäläiset ovat sinne ladanneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän vaalitulokseen ei voi vaikuttaa, ne liput vastauksineen on painettu ja tulos selvillä jo ennen vaaleja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa erittäin valaisevaa lukea näitä tämän jutun kommentointeja. Enpä olisi millään uskonut, minkälainen määrä raivokkaita sättijöitä onkaan noussut pukamilleen puolustamaan Venäjän oikeutta tunkeutua amerikkalaisten tietoverkkoihin, ja vieläpä Putinin nimenomaisella määräyksellä! Olette ilmeisesti hyväksymässä venäläisten ja heidän palkkaamien hakkereiden tunkeutumista vaikkapa Suomen eri tahojen tietokantoihin?
Mitä taasen Trumpiin tulee, niin kannattaako hänen puolestaan täällä oikein suureen ääneen kirkua, mieshän on selvästi mielenvikainen, ja se tullee katkerasti selviämään sillekin vähemmistölle amerikkalaisista, jotka tulivat äänestäneeksi hänet presidentikseen. Ikävä vain, että mekin tulemme saamaan - te möykkääjät mukaan lukien - myös tuta hänen kaatumisensa aiheuttamia sivuvaikutuksia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (107)

Uutisvirta

17:32
"Vihamotiivilla olevaa rasistista häiriköintiä ja uhkailua" –  Poliisi epäilee, että "Husu" Husseinia on vainottu pidempään
16:43
Postialan neuvotteluissa päästiin pieni askel eteenpäin ilman läpimurtoa – lakko jatkuu, seuraavat neuvottelut perjantaina
16:02
Trumpin virkarikostutkinta siirtyy tänään televisioon – Julkiset kuulemiset alkavat kello 17 Suomen aikaa
15:59
Henkilöauto törmäsi kuorma-autoon Pyhännällä, äiti ja lapsi vietiin sairaalaan tarkastukseen
14:58
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg takaisin kohti Eurooppaa – saa kyydin australialaisten maailmanmatkaajien katamaraanilla
14:42
Mikkola nousee Kärppien päävalmentajaksi Mannerin jälkeen – edustusjoukkueen ja A-nuorten valmennustiimit jatkavat ensi kaudella samassa muodossa
14:29
Poliisi epäilee paritusrikosta Kajaanissa ja kahdella pienemmällä paikkakunnalla – "Madame" majoitti liiketiloissaan kielitaidottomia, seksuaalipalveluja myyneitä naisia
188
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
62
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
47
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
38
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
32
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
24
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
23
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image