Ulkomaat

USA:n tie­dus­te­lu­ra­port­ti: Putin pyrki auttamaan Trumpia vaaleissa

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset uskovat, että Venäjä puuttui USA:n presidentinvaaleihin. KUVA: SERGEI ILNITSKY / EPA
Ulkomaat 6.1.2017 23:26 | Päivitetty 7.1.2017 8:00
STT, Kaleva

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset toteavat raportissaan, että Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrki auttamaan Donald Trumpia presidentinvaaleissa ja horjuttamaan Hillary Clintonia.

Raportin mukaan Putin tilasi vaikuttamiskampanjan, joka oli tähdätty Yhdysvaltojen vaaleihin. Tiedusteluviranomaiset sanovat, että Venäjän tavoitteena oli horjuttaa kansalaisten uskoa Yhdysvaltojen demokraattiseen järjestelmään ja haukkua Clintonia.

Yhdysvaltojen tuleva presidentti Trump tapasi tiedustelujohtajia aiemmin perjantaina. Tapaamisen jälkeen hän sanoi, että hakkeroinnilla ei ollut mitään vaikutusta vaalitulokseen.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (107)

Tuoreen amerikan presidentin mukaan syy on kuitenkin uhrissa, joka mahdollisti tällaisen toiminnan, ei hakkerissa.
En ihmettele ollenkaan jos lueskelemme Trumpin sähköposteja jo ensi viikolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten me tämmöseltä kiviaikaiselta digtaattorilta kehdattiin ottaa ydinvoimala?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, jos tarkemmin ajattelet, Venäläiset tilasivat sen voimalan ihan itse tänne suomeen, vai lötyylö vielä joku tollo jonka mielestä fennovoima on puhtaasti suomalainen yritys :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tää on hyvä. Tarkoitatko että olisi pitänyt toinenkin ottaa Ranskasta? Eiköhän venäläinen ydinvoimala ole kuitenkin mailman parasta laatua. Nehän sen keksikin. Vertaa Ruotsia ja Suomen voimaloita. Meillä käyttäaste ja häiriötön ajo 85% Ruotsilla 24%. Kumman ottaisit? Jos venäläinen maksaakin meidän uuden ydinvoimalan niin VOT, ja tack, sehän on mailman paras uutinen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanko totta, että Putin olisi auttanut venäjälle edullista ehdokasta. Tulikohan oikein myllykirje Tsavidovosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Trump sanoo, että mitään hakkerointia ei ole tapahtunut, niin sittenhän asia tietenkin on niin. Mitään todisteita ei tietenkään tarvita, Donaldin sana riittää.. ja jos tiedusteluväellä on todisteita, niin ne on tietenkin vääriä/väärennettyjä. Voi kiesus tätä nykymenoa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suorastaan ihme oli se, että Trump voitti vaalit. Valtalehdistöhän liputti Clintonin puolesta lähes 100%. Herra Obama vallassa olevana presidenttinä, vaimo mukaan lukien, kampanjoi todella aktiivisesti Hilaryn puolesta. Liekö lähihistoriassa vastaavaa? Myös Brexitiin pyrki herra vaikuttamaan. Obamahan kävi mm. Englannissa ennen Brexit-äänestystä liputtamassa EU:n puolesta.
Trump sanoo pistävänsä tiedustelujärjestelmät uusiksi. Saa nähdä, mitä tapahtuu. Trump taisi luvata uutta tietoa tiistaina tai keskiviikkona ensi viikolla? 25 vuotta ja olemme viimeistään näissä asioissa viisaampia kuka vaikutti ja kuka ei? Edellyttäen, että olemme hengissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin koittaa sotkea demokratioita minkä ehtii, jotta hänen johtamansa kehitysmaa-venäjän surkeus ei näyttäisi niin pahalta. Mutta turha toivo ja venäläisetkin nousevat vielä maansa orjuuttajaa vastaan kun viimeinenkin leipäpala on kelirikkokylän ankeudessa loppuun kaluttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tuossa vain kerrotaan (ei kommentoida) mitä USAn tiedusteluviranomaiset raportissaan toteava ja mitä Truppi on asiasta mieltä??? OIiskos tuo pitänyt jättää kertomatta niinkuin itsesensuurin aikana monesti tehtiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä on monelle ilmeisesti hieman epäselvää, miten Putin on käytännössä voinut vaikuttaa vaaleihin tai amerikkalaisiin äänestäjiin.

Kaksi asiaa nousee ylitse muiden.

Ensinnäkin Venäjän sotilastiedustelupalvelu murtautui demokraattipuolueen sähköpostiin ja vuoti sieltä tietoja erilaisille vuotosivustoille ja medioille.

Toiseksi Kremlin rahoittama, Venäjän hallituksen ohjaama englanninkielinen tv-kanava RT America uutisoi kuukausien ajan Clintonista, demokraateista ja Yhdysvaltain vaalijärjestelmästä johdonmukaisen negatiiviseen sävyyn. Clintonia syytettiin mm. ISISin perustamisesta, hyväntekeväisyysmiljoonien kavaltamisesta ja muista laittomuuksista. Uutiset tukivat Trumpin populistisia kantoja ja esittivät hänet korruptoituneen poliittisen eliitin ja "valtamedian" ajojahdin uhrina. Kun Clintonin etumatka oli kannatusmittauksissa suurimmillaan, RT American uutisoinnilla pyrittiin alleviivaamaan häntä epäkelpona presidenttinä, esim. terveydellisistä syistä tai jonkin sähköpostiviesteistä ilmenevän laittomuuden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitätkö että ameriikkaaliset äänestäjät seuraavat kovinkin aktiivisesti RT American uutiskanavaa? Nuo samat "uutiset" minä kuulun CNN-kanavalta. Ja kerrotko vielä mikä noista väitteistä ei pitänyt paikkaansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

RT America toimii televisiokanavansa ohella erittäin aktiivisesti internetissä ja sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa, Twitterissä ja YouTubessa ja LiveLeakissa. Sen Clintonia parjaavia uutisia on jaettu sosiaalisessa mediassa miljoonia kertoja. Kanava on pyrkinyt suureen näkyvyyteen ja päässyt siihen.

En minä tiedä, mitkä Clintonia koskevista väitteistä pitävät paikkansa. Luullakseni todistustaakka on väitteiden esittäjällä. Minä tiedän ainoastaan, että RT America on tuottanut Clintonista negatiivissävyisiä uutisia Moskovan käskystä auttaakseen Trumpia voittamaan vaalit. RT America puolestaan tietää, että todistamatonkin väite on tehokas ase kun presidentinvaalit ovat loppusuoralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Suomessa äänestäjät saavat itse päättää, mitä teemoja vaaleissa nostetaan esille ja millä sävyillä media ehdokkaita esittelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh,

Putin ei pelkästään yritä, vaan käytännössä määrää Venäjän vaalituloksen. Valmiiksi täytettyjä äänestyslippuja lapetaan vaaliuurniin siitä huolimatta, että äänestyshuoneistoja videoidaan nettiin. YouTubesta löytyy näitä videoita, joita venäläiset ovat sinne ladanneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän vaalitulokseen ei voi vaikuttaa, ne liput vastauksineen on painettu ja tulos selvillä jo ennen vaaleja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa erittäin valaisevaa lukea näitä tämän jutun kommentointeja. Enpä olisi millään uskonut, minkälainen määrä raivokkaita sättijöitä onkaan noussut pukamilleen puolustamaan Venäjän oikeutta tunkeutua amerikkalaisten tietoverkkoihin, ja vieläpä Putinin nimenomaisella määräyksellä! Olette ilmeisesti hyväksymässä venäläisten ja heidän palkkaamien hakkereiden tunkeutumista vaikkapa Suomen eri tahojen tietokantoihin?
Mitä taasen Trumpiin tulee, niin kannattaako hänen puolestaan täällä oikein suureen ääneen kirkua, mieshän on selvästi mielenvikainen, ja se tullee katkerasti selviämään sillekin vähemmistölle amerikkalaisista, jotka tulivat äänestäneeksi hänet presidentikseen. Ikävä vain, että mekin tulemme saamaan - te möykkääjät mukaan lukien - myös tuta hänen kaatumisensa aiheuttamia sivuvaikutuksia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (107)

Uutisvirta

15:41
Sää kylmenee pääsiäiseksi, taivaalta tulee sadetta monenlaisessa olomuodossa – merellä jopa myrskytuulia
15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
14:42
Hallitus antaa 450 miljoonaa euroa lisää suoria avustuksia yrityksille – avustuspotti nousee jo liki 1,5 miljardiin euroon
86
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
11
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image