Ulkomaat

USA:n poliittisen ru­kousaa­miai­sen taustalla uskonnollinen salaseura

Ulkomaat 7.2.2018 15:09
STT

Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa torstaina järjestettävä Kansallinen rukousaamiainen kokoaa vuosittain noin 3 000 politiikan ja liike-elämän vaikuttajaa eri puolilta maailmaa. Tapahtumalla ei kuitenkaan ole edes omia verkkosivuja, ja siitä on vaikea saada tietoa.

Asiaan vihkiytymätöntä vaitonaisuus ihmetyttää, mutta sille on luonnollinen selitys: Rukousaamiaisen järjestävä järjestö on vaikutusvaltainen uskonnollinen salaseura.

Rukouspiirejä vaikutusvaltaisille

The Fellowship -järjestöstä ja sitä pitkään johtaneesta Douglas Coesta ovat kertoneet julkisuudessa vuosien varrella muun muassa New Yorker, New York Times, Washington Post, Time ja yleisradiokanava NPR. Toimittaja ja kirjailija Jeff Sharlet on julkaissut siitä kaksi paljastuskirjaa. Silti järjestö pysyy salamyhkäisenä.

Vuotuinen rukousaamiainen on sen ainoa julkinen tapahtuma. Se on julkinen, sillä vaikka aamiainen on Fellowshipin järjestämä, sitä isännöi Yhdysvaltojen kongressi ja maan presidentti on ollut yksi sen pääpuhujista joka vuosi jo yli 60 vuotta.

Valtaosa järjestön toiminnasta tapahtuu kuitenkin kokonaan kulissien takana. Tyypillistä toimintaa ovat vaikutusvaltaisten ihmisten viikoittaiset rukousryhmät, joita on vuosien varrella kokoontunut Yhdysvaltojen pääkaupungissa muun muassa kongressin rakennuksessa Capitolissa, oikeusministeriössä ja Valkoisessa talossa.

Vastaavanlaisia rukousryhmiä on myös useissa muissa maissa, ja ne ovat kaikki kytköksissä amerikkalaisjärjestöön.

Ei virallisia jäseniä

Järjestöllä ei ole virallisia jäseniä, virallista johtajaa eikä edes yhtä vakiintunutta nimeä. Rukousaamiaisen yhteydessä puhutaan yleensä Fellowshipistä, mutta samaan verkostoon viitataan usein myös nimellä Family eli perhe tai Friends eli ystävät.

Ulkopuolisille järjestöstä ei yleensä puhuta. Douglas Coe kuoli vuosi sitten, eikä julkisuudessa kukaan tunnu tietävän, kuka hänen jälkeensä nousi järjestön johtajaksi. Jeff Sharlet kirjoittaa kirjassaan The Family, että järjestö kehottaa välttämään toimintaansa liittyvien keskustelujen ja neuvottelujen kirjaamista ylös, koska vain siten voidaan estää tietojen vuotaminen.

Vaikka tapaamiset ovat rukousryhmiä, Fellowshipiin kuuluu muitakin kuin kristittyjä. Järjestö ei ole sidoksissa mihinkään kirkkokuntaan eikä varsinaisesti edes kristinuskoon; sen toiminnassa korostetaan Jeesuksen maan päällä näyttämän esimerkin seuraamista eikä ylösnousemusta kuten kristinuskossa.

Toiminta ylittää myös puoluerajat, mikä on nyky-Yhdysvalloissa erittäin harvinaista.

Neljännes kongressista mukana

Järjestön tavoite on valtaapitäviin vaikuttaminen. New Yorker tiivistää artikkelissaan Fellowshipin ydintavoitteeksi valtaapitävien sydämien kääntämisen köyhien puoleen.

Järjestöstä kirjoittaneet ovat yhtä mieltä sen vaikutusvaltaisuudesta. New Yorkerin haastattelema sosiologi D. Michael Lindsey Ricen yliopistosta sanoo, että Fellowship on monen johtoasemassa olevan elämän merkittävin hengellinen vaikuttaja. Lehden mukaan Fellowshipiin on kytköksissä noin neljännes Yhdysvaltojen senaatin ja edustajainhuoneen jäsenistä.

Kansainvälisyytensä ansiosta järjestöllä on valtaa myös Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Yhdysvallat on surullinen esimerkki siitä, millaiseksi politiikka voi nykyaikaisessa länsimaassa mennä, kun uskontoa sotketaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän juuri mainittiin että toiminta ylittää puoluerajat ja toimii köyhien hyväksi. Joten hyvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No millaiseksi se politiikka on sitten mielestäsi Amerikassa salaisen uskontoseuran takia mennyt? Artikkelin mukaan tuossa on koko maailman poliittisia johtajia mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Republikaanipuolue hyödyntää härskisti uskonnon aiheuttamia kiistoja. Esimerkiksi aborttioikeutta nakerretaan eri osavaltioissa pala palalta uskovaisten äänestäjien äänien varmistamiseksi omalle puolueelle. Transsukupuolisia syrjivää lainsäädäntöä tuodaan yhä uudelleen käsittelyyn, vaikka sen tiedetään aiheuttavan osavaltioille taloudellisia tappioita esimerkiksi liike-elämän ja urheilujärjestöjen oikeutettujen vastatoimien seurauksena. Koulujen oppikirjoista vaaditaan evoluutiota käsitteleviä osuuksia pois. Ilmastonmuutos kiistetään uskonnollisilla syillä ja niin edelleen ja niin edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan niin kuin Pohjois-Pohjanmaalla ei olisi samanlaista "taustaorganisaatiossa" kaikkialla mutta ei missään häärimässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tuo kovin salaiselta vaikuta, kun on 3500 vierasta yli sadasta maasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

137
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
112
Muiden uskontojen läsnäolo voi olla hyväksi Suomen kristityille, sanoo Oulun hiippakunnan seuraava piispa
65
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
39
Median lokaaminen riitti - yli 200 sanomalehteä liittyi Trumpin hyökkäyksiä vastustavaan kampanjaan
34
Loppukesä tuo maatalouskoneet teille, autoilijan tila voi huveta yllättäen – näillä neljällä vinkillä ohitat traktorin turvallisesti
31
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
29
Vapautuksen asepalveluksesta saa joissain maakunnissa toisia helpommin – yleisin syy on mielenterveys- tai käytöshäiriö

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image