Ulkomaat

USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi

Ympäristöystävälliset hautaustavat säästävät hautapaikkoihin tarvittavaa maa-alaa. KUVA: DIEGO AZUBEL
Ulkomaat 22.5.2019 9:43
Seppo Ylönen

Yhdysvaltain länsirannikolla sijaitsevasta Washingtonin osavaltiosta tuli ensimmäinen amerikkalaisosavaltio, joka sallii ihmisruumiin kompostoinnin kuoleman jälkeen.

Uuden lain mukaan asukkaat voivat valita läheistensä hautaustavaksi myös sen, että ruumis kompostoidaan niin, että prosessin jälkeen sitä voidaan käyttää vaikka kukkien, vihannesten tai puiden istuttamiseen.

Osavaltion kuvernöörin Jay Insleen tiistaina allekirjoittamista laista raportoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ihmisruumiin kompostointi on vaihtoehto ruumiin polttamiselle krematoriossa tai perinteiselle arkkuhautaukselle. Se on käyttökelpoinen menetelmä suurissa kaupungeissa, missä on pulaa hautapaikoista. Se on myös ympäristöystävällinen.

Maa-alaa säästyy

Katrina Spade on perustanut Washingtonin osavaltioon yrityksen, joka auttaa ihmisruumiin kompostoinnin käytännön järjestelyissä.

Kompostointiprosessissa ruumis asetetaan kuusikulmaiseen teräsastiaan, joka on täytetty alfalfa-kasveilla, puulastuilla ja oljilla. Astia suljetaan ja sisällön annetaan kompostoitua luonnollisella tavalla 30 vuorokautta. Tuloksena on kaksi kottikärryllistä maa-ainesta.

Spaden mukaan kompostointiprosessi on luonnollinen, turvallinen ja kestävän kehityksen mukainen. Siinä tulee huomattavia säästöjä hiilipäästöissä ja maa-alan käytössä, Spade selvitti ranskalaiselle AFP-uutistoimistolle.

Sienipuku vähentää myrkkyjä

Toinen menetelmä on niin sanottu "sienipuku". Kokovartalopuku on tehty puuvillasta, johon on yhdistetty tiettyjä kasvatettuja sieniä.

Menetelmän kehittäjä Jae Rhim Lee sanoo, että sienipuku vähentää polttohautauksessa ja perinteisessä hautauksessa ympäristöön leviäviä myrkkyjä kuten lyijyä ja elohopeaa.

Hollywood-näyttelijä Luke Perry haudattiin toukokuun alussa sienipukuun, mikä oli sydänkohtaukseen kuolleen 52-vuotiaan näyttelijän oma toive. Fox Newsin mukaan ympäristöystävällinen sienipuku maksaa 1 500 dollaria.

Ruumiin kompostointi on sallittu Ruotsissa. Britanniassa puolestaan on sallittu hautaus ilman arkkua tai biohajoavassa arkussa.

MAINOS

Kommentoi

Kuollutta voi kunnioittaa lähinnä muistoissa. Palataan vanhaan pyhittämällä puu, kivi tai jonkin sopiva lähiympäristön paikka tai istuttamalla vaikka puu tai kaunis pensas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauheaa tuollainen ajattelu?! Mikä ihmisarvo oikein on, vai onko sitä enää? Onko tämä "kehitysuskomus "eli kivestä ihmiseksi ajattelu viety jo huippuunsa. Vainajaa ei kunnioiteta tuolla tavalla mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhatkin tavat perustuvat tottumiseen. Hautausta on käytetty satoja vuosia. Krematorioita ennen oli mahdollisesti viikinkien venerovioita ja Intian leskirovioita. Keyogeniikka on jäänyt ilmeisesti pois käytöstä. Suoruumiit ei sallinut vainajien muistamista ilman uhrilahjoja. Katakombeja ei Suomessa käytetä, mahdollisesti eteläisemmissä uskonnoissa. Egyptin pyramidit ovat ilmeisesti liian työläitä, vaikka voisivat olla työllisyystöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea ajatella, että lähiomainen on kompostoituneena kukkapenkissä tai kasvimaalla. Tuntuu järjettömältä ajatukselta. Voiko enää vähemmän kunnioittaa vainajaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pulma vain on siinä, että vainajana on vaikea valittaa.

Eikä siinä, ei kovin kauaakaan sitten on Euroopassa ollut hyvin yleistä haudata vainaja oman pihan piiriin. Myös hänelle kuuluneita tavaroita on voitu joskus muurata tai sulkea väliseinien sisään. Joskus jopa kokonaisia ruumiita.

Ajatus ollut siinä, että näin vainajan sielu on voinut tuoda hyvää onnea pitämällä silmällä läheisiään ja olla lähettyvillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silikonit ja pikateollisuusmössöjen kemikaalit suoraan maahan tappamaan kasvitkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri oikea loppukäsittely Demokraattisen puolueen jäsenille ja sen äänestäjäkunnalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvalloissa syödään niin paljon lisäaineita ettei ruumis kompostoidu vaan muumioituu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

137
Katri Kulmuni nousee valtiovarainministeriksi – "Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan"
76
Jopa 100 000 työntekijää aloitti lakon, Pohjois-Suomesta mukana useita isoja työnantajia – Teollisuusliiton Aalto ei niele puheita suhdanteiden heikkenemisestä
65
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
46
Katri Kulmuni: Hallituspuolueiden edustajien Twitter-miekkailun pitää loppua
31
Linnanmaan uuden pääpaloaseman rakentaminen alkaa ensi kesänä – Raksilaan uusi paloasema vuonna 2023
25
Lähes 2 000 taloutta oli ilman sähköä Oulussa sunnuntai-iltana
24
Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image