Ulkomaat

USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi

Ympäristöystävälliset hautaustavat säästävät hautapaikkoihin tarvittavaa maa-alaa. KUVA: DIEGO AZUBEL
Ulkomaat 22.5.2019 9:43
Seppo Ylönen

Yhdysvaltain länsirannikolla sijaitsevasta Washingtonin osavaltiosta tuli ensimmäinen amerikkalaisosavaltio, joka sallii ihmisruumiin kompostoinnin kuoleman jälkeen.

Uuden lain mukaan asukkaat voivat valita läheistensä hautaustavaksi myös sen, että ruumis kompostoidaan niin, että prosessin jälkeen sitä voidaan käyttää vaikka kukkien, vihannesten tai puiden istuttamiseen.

Osavaltion kuvernöörin Jay Insleen tiistaina allekirjoittamista laista raportoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ihmisruumiin kompostointi on vaihtoehto ruumiin polttamiselle krematoriossa tai perinteiselle arkkuhautaukselle. Se on käyttökelpoinen menetelmä suurissa kaupungeissa, missä on pulaa hautapaikoista. Se on myös ympäristöystävällinen.

Maa-alaa säästyy

Katrina Spade on perustanut Washingtonin osavaltioon yrityksen, joka auttaa ihmisruumiin kompostoinnin käytännön järjestelyissä.

Kompostointiprosessissa ruumis asetetaan kuusikulmaiseen teräsastiaan, joka on täytetty alfalfa-kasveilla, puulastuilla ja oljilla. Astia suljetaan ja sisällön annetaan kompostoitua luonnollisella tavalla 30 vuorokautta. Tuloksena on kaksi kottikärryllistä maa-ainesta.

Spaden mukaan kompostointiprosessi on luonnollinen, turvallinen ja kestävän kehityksen mukainen. Siinä tulee huomattavia säästöjä hiilipäästöissä ja maa-alan käytössä, Spade selvitti ranskalaiselle AFP-uutistoimistolle.

Sienipuku vähentää myrkkyjä

Toinen menetelmä on niin sanottu "sienipuku". Kokovartalopuku on tehty puuvillasta, johon on yhdistetty tiettyjä kasvatettuja sieniä.

Menetelmän kehittäjä Jae Rhim Lee sanoo, että sienipuku vähentää polttohautauksessa ja perinteisessä hautauksessa ympäristöön leviäviä myrkkyjä kuten lyijyä ja elohopeaa.

Hollywood-näyttelijä Luke Perry haudattiin toukokuun alussa sienipukuun, mikä oli sydänkohtaukseen kuolleen 52-vuotiaan näyttelijän oma toive. Fox Newsin mukaan ympäristöystävällinen sienipuku maksaa 1 500 dollaria.

Ruumiin kompostointi on sallittu Ruotsissa. Britanniassa puolestaan on sallittu hautaus ilman arkkua tai biohajoavassa arkussa.

MAINOS

Kommentoi

Kuollutta voi kunnioittaa lähinnä muistoissa. Palataan vanhaan pyhittämällä puu, kivi tai jonkin sopiva lähiympäristön paikka tai istuttamalla vaikka puu tai kaunis pensas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauheaa tuollainen ajattelu?! Mikä ihmisarvo oikein on, vai onko sitä enää? Onko tämä "kehitysuskomus "eli kivestä ihmiseksi ajattelu viety jo huippuunsa. Vainajaa ei kunnioiteta tuolla tavalla mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhatkin tavat perustuvat tottumiseen. Hautausta on käytetty satoja vuosia. Krematorioita ennen oli mahdollisesti viikinkien venerovioita ja Intian leskirovioita. Keyogeniikka on jäänyt ilmeisesti pois käytöstä. Suoruumiit ei sallinut vainajien muistamista ilman uhrilahjoja. Katakombeja ei Suomessa käytetä, mahdollisesti eteläisemmissä uskonnoissa. Egyptin pyramidit ovat ilmeisesti liian työläitä, vaikka voisivat olla työllisyystöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea ajatella, että lähiomainen on kompostoituneena kukkapenkissä tai kasvimaalla. Tuntuu järjettömältä ajatukselta. Voiko enää vähemmän kunnioittaa vainajaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pulma vain on siinä, että vainajana on vaikea valittaa.

Eikä siinä, ei kovin kauaakaan sitten on Euroopassa ollut hyvin yleistä haudata vainaja oman pihan piiriin. Myös hänelle kuuluneita tavaroita on voitu joskus muurata tai sulkea väliseinien sisään. Joskus jopa kokonaisia ruumiita.

Ajatus ollut siinä, että näin vainajan sielu on voinut tuoda hyvää onnea pitämällä silmällä läheisiään ja olla lähettyvillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silikonit ja pikateollisuusmössöjen kemikaalit suoraan maahan tappamaan kasvitkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri oikea loppukäsittely Demokraattisen puolueen jäsenille ja sen äänestäjäkunnalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvalloissa syödään niin paljon lisäaineita ettei ruumis kompostoidu vaan muumioituu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:00
Suomalaistutkimus: Jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavalta aivoverenvuodolta
12:23
USA siirsi siirtolaislapset pois ylikansoitetuista "kauhistuttavista selleistä"
11:46
Poliisin palvelujen aukioloajoissa on kesällä muutoksia – katso tästä aikataulut
11:45
Perhosia voi houkutella pihalla sopivilla kukilla – lähetä kuvia kesän upeista perhosista
11:00
Valvovien valtuutettujen ja asiamiesten virkoja on perustettu viime aikoina lukuisia – näillä näkymin lisää on luvassa vanhusasiavaltuutetun verran
10:56
"Milanon kokaiinikuningas" pakeni vankilasta Uruguayssa
10:54
Oulun yliopistossa kehitteillä kaksi hanketta, joiden tarkoitus on kehittää nivelrustovaurioiden hoitoa: "Riskiryhmässä ovat urheilevat, kovia kontaktilajeja harrastavat"
64
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
19
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
17
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
16
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
16
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
9
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
9
Britannian Boris Johnson: Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus on kuollut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image