Ulkomaat

USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi

Ympäristöystävälliset hautaustavat säästävät hautapaikkoihin tarvittavaa maa-alaa. KUVA: DIEGO AZUBEL
Ulkomaat 22.5.2019 9:43
Seppo Ylönen

Yhdysvaltain länsirannikolla sijaitsevasta Washingtonin osavaltiosta tuli ensimmäinen amerikkalaisosavaltio, joka sallii ihmisruumiin kompostoinnin kuoleman jälkeen.

Uuden lain mukaan asukkaat voivat valita läheistensä hautaustavaksi myös sen, että ruumis kompostoidaan niin, että prosessin jälkeen sitä voidaan käyttää vaikka kukkien, vihannesten tai puiden istuttamiseen.

Osavaltion kuvernöörin Jay Insleen tiistaina allekirjoittamista laista raportoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ihmisruumiin kompostointi on vaihtoehto ruumiin polttamiselle krematoriossa tai perinteiselle arkkuhautaukselle. Se on käyttökelpoinen menetelmä suurissa kaupungeissa, missä on pulaa hautapaikoista. Se on myös ympäristöystävällinen.

Maa-alaa säästyy

Katrina Spade on perustanut Washingtonin osavaltioon yrityksen, joka auttaa ihmisruumiin kompostoinnin käytännön järjestelyissä.

Kompostointiprosessissa ruumis asetetaan kuusikulmaiseen teräsastiaan, joka on täytetty alfalfa-kasveilla, puulastuilla ja oljilla. Astia suljetaan ja sisällön annetaan kompostoitua luonnollisella tavalla 30 vuorokautta. Tuloksena on kaksi kottikärryllistä maa-ainesta.

Spaden mukaan kompostointiprosessi on luonnollinen, turvallinen ja kestävän kehityksen mukainen. Siinä tulee huomattavia säästöjä hiilipäästöissä ja maa-alan käytössä, Spade selvitti ranskalaiselle AFP-uutistoimistolle.

Sienipuku vähentää myrkkyjä

Toinen menetelmä on niin sanottu "sienipuku". Kokovartalopuku on tehty puuvillasta, johon on yhdistetty tiettyjä kasvatettuja sieniä.

Menetelmän kehittäjä Jae Rhim Lee sanoo, että sienipuku vähentää polttohautauksessa ja perinteisessä hautauksessa ympäristöön leviäviä myrkkyjä kuten lyijyä ja elohopeaa.

Hollywood-näyttelijä Luke Perry haudattiin toukokuun alussa sienipukuun, mikä oli sydänkohtaukseen kuolleen 52-vuotiaan näyttelijän oma toive. Fox Newsin mukaan ympäristöystävällinen sienipuku maksaa 1 500 dollaria.

Ruumiin kompostointi on sallittu Ruotsissa. Britanniassa puolestaan on sallittu hautaus ilman arkkua tai biohajoavassa arkussa.

MAINOS

Kommentoi

Kuollutta voi kunnioittaa lähinnä muistoissa. Palataan vanhaan pyhittämällä puu, kivi tai jonkin sopiva lähiympäristön paikka tai istuttamalla vaikka puu tai kaunis pensas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauheaa tuollainen ajattelu?! Mikä ihmisarvo oikein on, vai onko sitä enää? Onko tämä "kehitysuskomus "eli kivestä ihmiseksi ajattelu viety jo huippuunsa. Vainajaa ei kunnioiteta tuolla tavalla mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhatkin tavat perustuvat tottumiseen. Hautausta on käytetty satoja vuosia. Krematorioita ennen oli mahdollisesti viikinkien venerovioita ja Intian leskirovioita. Keyogeniikka on jäänyt ilmeisesti pois käytöstä. Suoruumiit ei sallinut vainajien muistamista ilman uhrilahjoja. Katakombeja ei Suomessa käytetä, mahdollisesti eteläisemmissä uskonnoissa. Egyptin pyramidit ovat ilmeisesti liian työläitä, vaikka voisivat olla työllisyystöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea ajatella, että lähiomainen on kompostoituneena kukkapenkissä tai kasvimaalla. Tuntuu järjettömältä ajatukselta. Voiko enää vähemmän kunnioittaa vainajaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pulma vain on siinä, että vainajana on vaikea valittaa.

Eikä siinä, ei kovin kauaakaan sitten on Euroopassa ollut hyvin yleistä haudata vainaja oman pihan piiriin. Myös hänelle kuuluneita tavaroita on voitu joskus muurata tai sulkea väliseinien sisään. Joskus jopa kokonaisia ruumiita.

Ajatus ollut siinä, että näin vainajan sielu on voinut tuoda hyvää onnea pitämällä silmällä läheisiään ja olla lähettyvillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silikonit ja pikateollisuusmössöjen kemikaalit suoraan maahan tappamaan kasvitkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri oikea loppukäsittely Demokraattisen puolueen jäsenille ja sen äänestäjäkunnalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvalloissa syödään niin paljon lisäaineita ettei ruumis kompostoidu vaan muumioituu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
26
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
14
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
12
Tjäreborgin yhden edestakaisen Antalya-Oulu -lomalennon tilanne auki – lähtemässä ja palaamassa yhteensä yli 300 matkustajaa
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
9
Googlen jätti-investointien toinenkin tuulivoimakohde selvisi: Sijoittuu Kalajoelle, Kannukseen ja Kokkolaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

101 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image