Ulkomaat

USA:n ja Turkin torstaina sopimaa tulitaukoa rikottiin jo? – Pohjois-Syyrian rajalla havaittiin savua ja pauketta

Osa Turkin sotilaista vetäytyi tulitauosta sopimisen jälkeen Tell Abiadin rajakaupunkiin. KUVA: SEDAT SUNA
Ulkomaat 18.10.2019 20:48
Riina Rastas/ Reuters

Uutistoimisto Reutersin havaintojen ja Syyrian kurdijoukkojen mukaan Turkin ja Yhdysvaltojen tekemää viiden päivän tulitaukosopimusta rikottiin Pohjois-Syyrian rajalla.

Turkki lupasi torstai-iltana keskeyttää hyökkäyksensä Pohjois-Syyriaan. Asiasta kertoi Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence, joka sopi viiden päivän tulitauosta Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Tulitauon sopimisen jälkeen kurdien johtaman SDF-joukon edustaja Mustafa Bali kertoi, että Turkki jatkoi pommituksia Ras al-Ainin rajakaupungissa.

Myös uutistoimisto Reutersin toimittajat kuulivat perjantaiaamuna rajalta kantautuvaa konekiväärin ja kranaattien pauketta sekä näkivät savua.

Turkin presidentti Erdogan kommentoi syytöksiä perjantaina sanomalla, että Pohjois-Syyriassa ei ole meneillään yhteenottoja.

Erdogan sanoi kuitenkin, että Turkin on määrä jatkaa hyökkäystä, jos tulitaukosopimuksen ehtoja ei noudateta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi illalla toimittajille, että tulitauko on alkanut pitää aiemmasta ammuskelusta huolimatta.

Tulitaukosopimuksen ehdoissa mainitaan, että tulitauko muuttuu pysyväksi, jos kurdit vetäytyvät Turkin "turvavyöhykkeeksi" suunnittelemalta alueelta.

Lisäksi ehdoissa Yhdysvallat lupasi olla asettamatta Turkille lisää pakotteita sekä poistaa voimassa olevat pakotteet, kun operaatio on ohi.

Tulitauko vai ei?

On epäselvää voidaanko Yhdysvaltojen ja Turkin tekemää sopimusta kutsua tulitauoksi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kommentoi perjantaina, ettei kyseessä ole tulitauko, vaan sopimus, joka pakottaa kurdit antautumaan.

Tulitaukoa on myös sanottu täysin Turkin agendan mukaiseksi. Turkin viranomainen kertoi uutistoimisto Reutersille, että tulitauko on kaikkea sitä mitä maa toivoi.

Tulitaukosopimus antaa Turkille mahdollisuuden rakentaa "turvavyöhyke" Syyrian pohjoisrajalle. Vyöhykkeelle on tarkoitus ajaa Turkkiin sotaa paenneet syyrialaiset. Erdogan kommentoi perjantaina, että Turkki suunnittelee rakentavansa vyöhykkeelle kaksitoista tarkkailuasemaa.

"Turvavyöhykkeen" tulevasta koosta on epäselvyyttä. Erdogan ilmoitti, että vyöhyke kulkisi 440 kilometriä maiden rajaa pitkin. Syyrian kurdijoukot sanovat, että Yhdysvaltojen ja Turkin tekemässä tulitaukosopimuksessa puhuttiin pienemmästä alueesta.

On epäselvää aikovatko kurdijoukot noudattaa tulitaukosopimusta. Yhdysvaltojen varapresidentti Pence sanoi, että Yhdysvallat on keskustellut SDF:n kanssa ja vetäytyminen alueelta on jo käynnissä.

Syyrialainen kurdipoliitikko Salim Muslim sen sijaan kertoi Syyrian paikallistelevisiossa, että kurdit ottavat mielellään vastaan tulitauon, mutta eivät aio antautua, uutisoi brittilehti Guardian torstaina.

Venäjä hyötyy?

Käänteestä on hyötynyt myös Venäjä, joka tukee Syyrian hallituksen joukkoja.

Yhdysvaltalaissotilaiden vetäytyminen alueelta on lisännyt Venäjän joukkojen läsnäoloa alueella, uutisoi Washington Post tiistaina. Lehti kirjoittaa, että yhdysvaltalaissotilaiden hylkäämälle asemapaikalle riensi oitis venäläisiä sotilaita ja mediaa, jotka kiersivät asemapaikkaa hymyissä suin.

Jotain Venäjän roolista alueella kertoo myös se, että Erdogan sanoi perjantaina keskustelevansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa tiistaina Syyrian turvavyöhykkeen rakentamisesta.

Turkin presidentti Erdogan on myös ilmoittanut, ettei maalle ole ongelma, jos Venäjän tukema Syyrian hallitus saapuu joukkoineen Pohjois-Syyriaan.

Syyrian hallitus on ollut sopimuksesta hiljaa, eikä ole tuonut toistaiseksi julki mielipidettään. Venäjä on ilmoittanut aikaisemmin, ettei se hyväksy Turkin hyökkäystä Syyriaan.

Sopimus tulitauosta

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapasivat torstaina.

Yhdysvallat ja Turkki sopivat, että Turkki lopettaa viideksi päiväksi hyökkäyksensä kurdien hallinnoimalle alueelle Pohjois-Syyriaan.

Turkki lupasi sopimuksessa olla hyökkäämättä uudelleen Pohjois-Syyriaan viiden päivän tauon jälkeen, mikäli kurdijoukot lähtevät alueelta.

Yhdysvallat sen sijaan lupasi olla laittamatta Turkille lisää pakotteita ja operaation päätyttyä lopettaa nykyiset pakotteet.

Turkille sopimus on edullinen, sillä sen avulla se voi rakentaa Syyrian puolelle toivomansa "turvavyöhykkeen".

Turkki on sanonut rakentavansa vyöhykkeen sijoittaakseen sinne Turkkiin sotaa paenneita syyrialaisia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehui kiistanalaista sopimusta toteamalla, että se pelastaa miljoonia henkiä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Erikoista rauhansopimista kun isäntämaalta tai paikallisilta ei kysytä mitään.

Enrmmän tuo näyttää etniseltä puhdistukselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image