Ulkomaat

USA siirsi siir­to­lais­lap­set pois yli­kan­soi­te­tuis­ta "kau­his­tut­ta­vis­ta selleistä"

Meksikolaiset poliisit yrittivät suostutella siirtolaisperhettä olemaan ylittämättä Rio Grande -jokea Yhdysvaltain puolelle Ciudad Juarezissa viime viikolla. KUVA: David Peinado
Ulkomaat 25.6.2019 12:23
Ilkka Timonen

Kukaan ei huolehtinut vakavasti laiminlyödyistä lapsista, kertovat näitä tavanneet asianajajat.

Yhdysvallat on siirtänyt suurimman osan noin 250:stä vanhemmistaan erilleen otetusta siirtolaislapsesta pois ylikansoitetulta raja-asemalta Texasissa, missä he ovat joutuneet olemaan viikkoja, kertoo BBC.

Lapsia tavanneet asianajajat kertovat lasten olleen "vakavasti laiminlyötyjä".

Yksi juristeista kertoi lasten olleen lukittuja "kauhistuttaviin selleihin", missä on wc-pönttö keskellä lattiaa huoneessa, missä he joutuivat myös syömään ja nukkumaan.

Monet vanhemmat, jotka olivat saapuneet viime vuonna Yhdysvaltain rajalle Keski-Amerikasta, erotettiin tuolloin lapsistaan.

"He olivat hyvin sairaita"

– Kukaan ei huolehtinut näistä lapsista... he eivät päässeet suihkuun säännöllisesti, kertoi professori Warren Binford BBC:lle käytyään Clintin laitoksessa Texasissa.

Hän kertoi satojen lasten joutuneen olemaan varastorakennuksessa, joka oli hiljattain pystytetty laitoksen alueelle.

– Sellit olivat ylikansoitettuja... siellä oli luteita, lapsilla oli influenssaa. Lapset olivat lukittuina eristykseen ilman aikuisten valvontaa. He olivat hyvin, hyvin sairaita ja he vain makasivat lattialla patjoilla.

Toinen juristi, Elora Mukherjee, kertoi CBS Newsille, että lapsilla oli yllään samat likaiset vaatteet jotka heillä oli heidän ylittäessään rajan.

"Sellaista ei saisi tapahtua Amerikassa"

– Se on halventavaa ja epähumaania ja sellaista ei saisi tapahtua Amerikassa.

Yhdysvaltojen rajaviranomaiset myönsivät, että Clintin laitos ei soveltunut lasten säilyttämiseen.

"Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitos käyttää resurssejaan tarjotakseen parhaan mahdollisen huolenpidon hallussamme oleville, erityisesti lapsille", sanottiin lausunnossa.

Viranomaiset sanovat siirtäneensä lapsia parempiin laitoksiin heti kun tiloja oli tarjolla.

Maanantaina edustajainhuoneen demokraattijäsen Veronica Escobar, joka on suhtautunut kriittisesti siirtolaisperheiden hajottamiseen, sanoi hänelle kerrotun, että Clintin laitoksessa oli jäljellä enää 30 lasta.

Presidentti Donald Trumpin hallinto erotti viime vuonna liki 3 000 siirtolaislasta vanhemmistaan ennen kuin tästä politiikasta luovuttiin.

Texasissa raportoitiin tällä viikolla myös seitsemän siirtolaisen kuolemasta. Siirtolaiset olivat yrittäneet laittomasti päästä Yhdysvaltoihin. Kuolleiden joukossa oli yksi nainen kolmen lapsensa kanssa. He olivat kuolleet kuumuuteen ja elimistön kuivumiseen.

MAINOS

Kommentoi

Yhdysvallat on barbaarinen kehitysmaa tasoa oleva roistovaltio. Maailman suurin pahis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei Suomessa uutisoida että Trumpin hallitus pyytää lisää rahaa näiden lasten siirtämistä tiloihin jotka sopivat tälläisen suuren lapsimäärän asuttamiseen. Sellit ovat rakennettu Obama-kaudella ja niissä ei ole varauduttu tällaisiin suuriin massoihin. Demokraattien hallitsema alahuone kuitenkin jarruttaa avustus rahan hyväksymisessä lasten sijoittamisessa parempiin tiloihin joten täällä haukutaan ihan väärää puuta.
Kaikki hyvä mitä Trump ehdottaa demokraatit ja vasemmisto vastustaa.
He eivät myöskään halua keskustella uuden maahanmuutto lain luomisesta Trumpin kanssa. Tätäkään ei varmaan julkaista kun on hyvä uutinen Trumpin toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat, todellinen sivistysvaltio. Vajonnut todella pohjalle. Asekehitykseen ja siviilien tappamiseen lähi-idässä riittää rahaa, mutta ei pienten lasten auttamiseen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:56
Ympäristötoimi keskeytti veden poispumppauksen louhoksella Kiimingissä – lähiojissa havaittu savista vettä ja leväkasvustoa
7:00
Yksityisyyden suoja vaatii tilannetajua Lukijalta
7:00
Louhokseen kirkasvetinen kalliojärvi – Kempeleeseen Zeniitin tulevalle matkailualueelle valmistuu kalliojärvi näillä näkymin vuonna 2024 Tilaajille
6:53
Merikoskenkadun asfalttiin Tuirassa ilmestyi yllättäen suuri monttu – "Ajoneuvolle olisi voinut käydä huonosti"
6:34
Mies kaahasi Kuusamontiellä Oulussa yli 170 kilometrin nopeudella
6:33
Moottoripyörä ja auto kolaroivat Oulun Peltolassa – nainen kaatui törmäyksessä moottoripyörällä ja loukkaantui
6:19
Huumeissa autolla ajanut mies otettiin kiinni Haukiputaalla – amfetamiinia käyttänyt nainen jäi kiinni ratista Tuirassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Demokratia on tuhon tiellä somen takia

Äänioikeus olisikin korkea aika muuttaa maksulliseksi ja kaupallisesti oikeudeksi. Tulisi harkintaa äänestyskäyttäytymis... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image