Ulkomaat

USA ja Turkki sanasodassa venäläisistä il­ma­tor­jun­taoh­juk­sis­ta – turk­ki­lais­pi­lot­te­ja uhkaa häätö F-35:n ohjaamosta

Venäjän armeijan S-400-ilmatorjuntaohjukset olivat näytillä voiton päivän paraatissa Moskovan Punaisella torilla toukokuussa 2018. KUVA: SERGEI ILNITSKY
Ulkomaat 19.6.2019 18:30
Seppo Ylönen

Nato-liittolaiset Yhdysvallat ja Turkki ovat ajautuneet ankaraan sanasotaan asehankinnoista. Turkki on ostamassa samaan aikaan sekä amerikkalaisia F-35-hävittäjiä että venäläisiä S-400-ilmatorjuntaohjuksia.

Venäläisohjusten ostaminen on saanut Yhdysvaltain puolustusministeriön takajaloilleen. Se pelkää, että järjestelmän asennuksessa vuotaa tietoa Naton puolustuksesta Moskovaan.

Yhdysvallat uhkaa nyt perua hävittäjäkaupat ja keskeyttää turkkilaislentäjien koulutuksen. Turkki on maksanut hävittäjistä 1,25 miljardia dollaria.

Yhdysvaltain puolustusministeri Patrick Shanahan kirjoitti tämän kuun alussa turkkilaiselle virkaveljelleen kirjeen, jossa hän ilmoitti, että jos ohjuskaupat toteutuvat, F-35:n lentämistä harjoittelevien turkkilaispilottien on poistuttava Yhdysvalloista 31. heinäkuuta mennessä.

Ohjuksia tulossa pian Turkkiin

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoo, että ohjuksista on turha keskustella, koska kaupat niistä on tehty. Ensimmäiset ohjukset saapuvat hänen mukaansa Turkkiin heinäkuussa.

Yhdysvallat uhkaa myös pakotteilla Turkin aseteollisuusyrityksiä, jos Turkki ei peru ohjuskauppoja. Niiltä estettäisiin pääsy Yhdysvaltain finanssimarkkinoille.

Ohjaukset ovat saaneet Turkin liiran selvään alamäkeen. Turkin talous on ollut viime ajat muutenkin vaikeuksissa. Ulkomaiset investoijat ovat kaikonneet.

Turkki uhkaa vastata samalla mitalla, jos Yhdysvallat lähtee pakotetielle.

Laitteet eri tukikohtiin

Turkki teki ohjuspäätöksen vuonna 2017. Yhdysvallat tarjosi omaa Patriot-ohjustorjuntajärjestelmäänsä, mutta Turkki valitsi venäläisen S-400:n.

Yhdysvallat on siitä saakka yrittänyt saada Turkkia pyörtämään päätöksensä. Venäläisaseita on amerikkalaisten mukaan hankala saada yhteensopiviksi Naton systeemien kanssa.

Turkin mukaan venäläisohjuksia ei edes yritetä integroida Naton järjestelmiin, joten ne eivät Turkin mielestä muodosta uhkaa sotilasliitolle. Lisäksi venäläisohjukset sijoitetaan Turkin mukaan eri tukikohtiin kuin uudet amerikkalaishävittäjät tietovuotojen estämiseksi.

S-400 on yleisnimi useille variaatioille maasta ammuttavista ohjuksista, joilla voidaan pudottaa sekä lentokoneita että ohjuksia.

Niiden käyttöönoton kouluttamiseen ja myöhemmin käytön tukihenkilöiksi tarvitaan venäläistä henkilökuntaa. Tämä on Naton kannalta turvallisuusriski.

Koneen osia valmistetaan Turkissa

Riski kasvaa, jos Turkkiin tulee moderneja amerikkalaisia F-35-hävittäjiä. Monet eurooppalaiset maat aikovat korvata niillä vanhaa lentokalustoaan. F-35 on tarjolla myös Suomen uudeksi hävittäjäksi.

Venäjä kyllä tietää niistä jo yhtä ja toista, sillä Israelin ilmavoimille on käytössään F-35-koneita, joiden toimintaa Syyriassa olevat venäläiset tutkalaitteet ovat seuranneet tarkasti.

Turkin hävittäjäkauppojen peruminen on hankala operaatio, koska lähes tuhatta koneen osaa valmistetaan Turkissa. Niistä noin 400:aa tehdään pelkästään Turkissa.

Yhdysvallat on jo aloittanut valmistelut koneen osien valmistuksen siirtämiseksi muualle.

MAINOS

Kommentoi

turkki vastaa samalla mitälla mutta millä eväillä, usa:n taloudessa turkin vastatoimet eivät tunnu missään, mutta turkin taloudelle pakotteet ovat katastrofi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä alistua Yhdysvaltojen kiristykselle ostamalla sieltä mitään puolustukseen tarvittavaa eikä kyllä muutakaan. Pitäkööt tunkkinsa, öykkärit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Patriot on aivan onneton ohjusjärjestelmä (ainakin se PAC-2 versio jota USA yrittää myydä ulkomaille), josta on äkkinäisten maahansyöksyilyjen takia enemmän vaaraa omille maajoukoille kuin vihollisesta. USAssa hehkutettiin Raytheonin toimesta persianlanhden sodan aikaan Patriotin torjuneen 90% Irakin Scud-ohjuksista. Sodan jälkeen kun asiaa ruvettiin asiantuntijoiden toimesta tutkimaan, paljastui että torjuntaprosentti olia alle viisi. Tästä järjestettiin kongressin kuuleminen (löytyy kokonaisuudessaan Youtubesta), jossa armeijan ja Raytheonin meriselitykset olivat melkoisen huvittavaa kuultavaa.
Ei siis mikään ihme, että Turkki haluaa mieluummin toimivan vehkeen vaikka sitten Venäjältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image