Ulkomaat

USA ja Pohjois-Korea käyvät salaisia neuvotteluja kolmannesta huip­pu­ko­kouk­ses­ta

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on yrittänyt saada Pohjois-Korean luopumaan ydinaseista vastineeksi turvatakeista ja pakotteiden lopettamisesta. KUVA: SOREN ANDERSSON
Ulkomaat 26.6.2019 10:46
Ilkka Timonen, Reuters

Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin mukaan maiden väliset suhteet eivät ole umpikujassa.

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea käyvät tällä hetkellä salaisia neuvotteluja mahdollisesta kolmannesta huippukokouksesta maiden johtajien kesken, kertoi Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in keskiviikkona.

Moon vastasi kirjallisesti ulkomaisten toimittajien kysymyksiin. Hänen mukaansa ei ole syytä puhua "umpikujasta" vain siksi, että Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä ei ole ollut virallista dialogia Pohjois-Korean riisumiseksi ydinaseista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un pitivät toisen kokouksensa Vietnamin Hanoissa helmikuussa, mutta kokouksesta ei syntynyt sopimusta. Pohjois-Korea oli vaatinut pakotteiden helpottamista vastineeksi siitä, että se luopuisi ydinaseista.

"Molemmat osapuolet ovat mukana dialogissa koskien kolmatta huippukokousta", Moon sanoi.

Moon toiminut välikätenä

Hänen mukaansa salaiset neuvottelut ovat edenneet molemminpuolisen yhteisymmärryksen merkeissä Hanoin kokouksen pohjalta.

Yhdysvallat oli ehdottanut työneuvotteluja pyytäen Pohjois-Koreaa palaamaan neuvottelupöytään "mahdollisimman nopeasti".

Pohjois-Korealla oli vuosia käynnissä ydin- ja ohjusohjelma, joka rikkoi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia johtaen YK:n pakotteisiin.

Moon on yrittänyt toimia liennyttäjänä Korean niemimaalla. Hän on toiminut välikätenä saadakseen Pjongjangin luopumaan ydinaseista vastineeksi turvatakeista ja pakotteiden lopettamisesta.

Hanoin umpikuja oli kova isku Moonille, joka ennen huippukokousta oli yrittänyt "helpottaa Yhdysvaltain taakkaa" lupaamalla taloudellisia myönnytyksiä Pjongjangille.

Trumpin kirjeen sisältö "erinomainen"

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi sunnuntaina, että Trumpin ja Kimin kirjeenvaihto lisäsi toiveita uusista neuvotteluista.

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA kertoi sunnuntaina, että Trumpin kirjeen sisältö oli "erinomainen" ja Kim tutkisi sitä "vakavasti".

Donald Trump aikoo Japanin G20-huippukokouksen yhteydessä vierailla Etelä-Koreassa ja hän harkitsee käyntiä Koreat jakavalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä sijaitsevassa Panmunjomin rajakylässä.

Samalla paikalla Kim ja Moon tapasivat viime vuonna historiallisessa huippukokouksessa. Koreat ovat yhä teknisesti sodassa keskenään vuosien 1950–53 konfliktin päättyessä vain tulitaukoon.

MAINOS

Kommentoi

Tiedättekö mistä tulee maailman historian kitkerin pala nieltäväksi eliitille? Tulee niimttäin aika jolloin on kaikille täysin selvää, että se oli nimenomaan Trump joka toi meidän maailmaan rauhan ja valtamedian on pakko tämä myöntää ja pyytää anteeksi Trumpilta kaikkia pahoja puheitaan ja perättömiä juttujaan (fake news).

Maailmanrauha on tulossa sponsored by Trump.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Pirkanmaan maakunnassa sekä Enontekiön kunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image