Ulkomaat

USA ja Pohjois-Korea käyvät salaisia neuvotteluja kolmannesta huip­pu­ko­kouk­ses­ta

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on yrittänyt saada Pohjois-Korean luopumaan ydinaseista vastineeksi turvatakeista ja pakotteiden lopettamisesta. KUVA: SOREN ANDERSSON
Ulkomaat 26.6.2019 10:46
Ilkka Timonen, Reuters

Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin mukaan maiden väliset suhteet eivät ole umpikujassa.

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea käyvät tällä hetkellä salaisia neuvotteluja mahdollisesta kolmannesta huippukokouksesta maiden johtajien kesken, kertoi Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in keskiviikkona.

Moon vastasi kirjallisesti ulkomaisten toimittajien kysymyksiin. Hänen mukaansa ei ole syytä puhua "umpikujasta" vain siksi, että Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä ei ole ollut virallista dialogia Pohjois-Korean riisumiseksi ydinaseista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un pitivät toisen kokouksensa Vietnamin Hanoissa helmikuussa, mutta kokouksesta ei syntynyt sopimusta. Pohjois-Korea oli vaatinut pakotteiden helpottamista vastineeksi siitä, että se luopuisi ydinaseista.

"Molemmat osapuolet ovat mukana dialogissa koskien kolmatta huippukokousta", Moon sanoi.

Moon toiminut välikätenä

Hänen mukaansa salaiset neuvottelut ovat edenneet molemminpuolisen yhteisymmärryksen merkeissä Hanoin kokouksen pohjalta.

Yhdysvallat oli ehdottanut työneuvotteluja pyytäen Pohjois-Koreaa palaamaan neuvottelupöytään "mahdollisimman nopeasti".

Pohjois-Korealla oli vuosia käynnissä ydin- ja ohjusohjelma, joka rikkoi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia johtaen YK:n pakotteisiin.

Moon on yrittänyt toimia liennyttäjänä Korean niemimaalla. Hän on toiminut välikätenä saadakseen Pjongjangin luopumaan ydinaseista vastineeksi turvatakeista ja pakotteiden lopettamisesta.

Hanoin umpikuja oli kova isku Moonille, joka ennen huippukokousta oli yrittänyt "helpottaa Yhdysvaltain taakkaa" lupaamalla taloudellisia myönnytyksiä Pjongjangille.

Trumpin kirjeen sisältö "erinomainen"

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi sunnuntaina, että Trumpin ja Kimin kirjeenvaihto lisäsi toiveita uusista neuvotteluista.

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA kertoi sunnuntaina, että Trumpin kirjeen sisältö oli "erinomainen" ja Kim tutkisi sitä "vakavasti".

Donald Trump aikoo Japanin G20-huippukokouksen yhteydessä vierailla Etelä-Koreassa ja hän harkitsee käyntiä Koreat jakavalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä sijaitsevassa Panmunjomin rajakylässä.

Samalla paikalla Kim ja Moon tapasivat viime vuonna historiallisessa huippukokouksessa. Koreat ovat yhä teknisesti sodassa keskenään vuosien 1950–53 konfliktin päättyessä vain tulitaukoon.

MAINOS

Kommentoi

Tiedättekö mistä tulee maailman historian kitkerin pala nieltäväksi eliitille? Tulee niimttäin aika jolloin on kaikille täysin selvää, että se oli nimenomaan Trump joka toi meidän maailmaan rauhan ja valtamedian on pakko tämä myöntää ja pyytää anteeksi Trumpilta kaikkia pahoja puheitaan ja perättömiä juttujaan (fake news).

Maailmanrauha on tulossa sponsored by Trump.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
21
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
20
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
20
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
18
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
18
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
16
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image