Ulkomaat

Urat urkenevat Afganistanin naisille uhkista ja pommeista huolimatta – Yhä useampi alalla, jossa oli ennen vain miehiä

Ulkomaat 8.12.2019 6:30
Lännen Media, Reuters

Naisten asema on edennyt harppauksin maassa, jota ennen hallitsi vanhoillinen Taliban-liike. Silti varsinkin maakunnissa naisten tilanne on yhä usein huono.

Kabul

Naisten asema on edennyt suurin harppauksin vanhoillisessa Afganistanissa, jota Taliban hallitsi vuosina 1996–2001. Naiset voivat liikkua ulkona vapaasti ilman miespuolista seuralaista. Edistystä on myös tapahtunut kouluissa, työpaikoilla ja politiikassa.

Yhä useampi nainen valmistuu ammattiin ja työskentelee aloilla, joilla aiemmin oli vain miehiä. Ihmisoikeusaktivistien mukaan heihin kohdistuu silti yhä ahdistelua ja esteitä.

– Naiset muodostavat puolet väestöstä, heillä pitäisi olla samat oikeudet ja mahdollisuudet kuin miehillä tässä maassa, sanoi Sheila Qayumi, joka etsii naisia mukaan politiikkaan Equality for Peace and Democracy -järjestössä.

– Naiset jäävät silti etenkin maakunnissa yhä ilman koulutusta, heitä pakotetaan naimisiin nuorena, estetään tekemästä työtä ja kohdellaan kuin eläimiä, hän sanoi.

Naiset liian peloissaan puolustaakseen oikeuksiaan

Sediqa Sherzai perusti kymmenen vuotta sitten radioaseman Pohjois-Afganistaniin. Taliban-liike on yrittänyt hiljentää häntä miinoilla ja raketti-iskuilla, mutta hän on jatkanut.

Kunduzissa sijaitsevassa radiossaan Sherzai keskustelee erilaisista asioista kuten koulutuksesta ja itsenäisyydestä, kotiväkivallasta ja perintöoikeuksista sekä naisten oikeudesta äänestää ja olla ehdoilla vaaleissa.

Useimmat naiset eivät tiedä oikeuksistaan tai ovat liian peloissaan puolustaakseen niitä, sanoi Sherzai, jonka useimmat alaiset ovat naisia.

– Tavoitteeni on opettaa naisille heidän oikeuksiaan, avata heidän mielensä.

Hän haluaa myös vakuuttaa perheet siitä, että heidän tyttärensä kannattaa panna kouluun sen sijaan, että heidät naitettaisiin nuorina.

Radioaseman rahoitus on epävarma ja Sherzain perhe pelkää hänen turvallisuutensa puolesta. Hän ei kuitenkaan koskaan ole ajatellut antaa periksi. Ei edes sen jälkeen, kun hänen piti lähettää ohjelmansa kotoa käsin kun radioasemalle oli hyökätty ja välineet oli viety.

Turvallisuussyistä Sherzai ei halunnut, että häntä kuvataan.

Naisen on näennäisen helppoa tulla politiikkaan

Lain mukaan Afganistanin 250-paikkaisessa parlamentissa pitää olla vähintään 68 naista. Tämän vuoksi maan parlamentissa on naisten osuus suurempi kuin keskimäärin maailman parlamenteissa.

Fawzia Koofi oli Afganistanin ensimmäinen naispuolinen parlamentin alahuoneen varapuheenjohtaja. Hän on onnistunut välttämään salamurhayritykset ja kidnappaukset.

Viime vuonna häntä kiellettiin osallistumasta vaaleihin – niinpä hän perusti hiljattain ensimmäisenä naisena Afganistanissa oman puolueen nimeltään Afganistanin muutoksen liike.

Naisten on näin helpompi tulla mukaan politiikkaan, mutta heiltä puuttuu rahaa ja heidän turvallisuutensa on vaarassa, sanoi Koofi.

– Naispoliitikkona oleminen on vaikeaa kaikkialla – meitä arvostellaan ulkonäkömme ja pukeutumisemme mukaan, eikä meitä oteta vakavasti, hän sanoi.

Koofin mukaan miehet eivät vieläkään hyväksy naisia julkiseen elämään, eikä heidän mielipiteitään arvosteta parlamentissa.

Viime vuonna Koofi oli yksi useista poliitikoista, joita estettiin asettumasta ehdokkaaksi vaaleissa, koska heidän väitettiin pyörittävän yksityisarmeijoita ja omistavan laittomia aseita. Koofi on kieltänyt syytökset.

Koofi, 44, osallistui myös neuvotteluihin, joilla pyrittiin saamaan Taliban ja muut afganistanilaiset löytämään loppu sodalle. Talibanin delegaatiossa oli ensi kerran mukana myös naisia.

Naiset eivät uskaltautuneet uurnille

Naisäänestäjät olivat vähissä viime syyskuun presidentinvaaleissa. Syynä olivat turvallisuusuhkat ja pelko siitä, että äänestäjät tunnistettiin kasvot muistavalla teknologialla.

Nilin kaupungissa syrjäisessä Daykundin maakunnassa asuva Khadija Ahmadi on toinen kahdesta naispuolisesta pormestarista maassa.

Häneltä on kestänyt jonkin aikaa saada paikallista vaikutusvaltaa ja taivutella Kabulin viranomaiset tarjoamaan kaupunkiin resursseja.

– Miehet eivät ensin kuunnelleet minua. He tulivat kuitenkin toisiin ajatuksiin huomattuaan sinnikkyyteni ja sen, että saan asioita aikaiseksi, Ahmadi kertoi.

MAINOS

Kommentoi

Ei tuostakaan (tarkoitushakuisesta?) Reutersin jutusta selviä, että "urat" olisivat todella auenneet naisille. Jotakin pientä liikahdusta ehkä on tapahtunut muttei mitään "harppausta". Tutkimuksiakaan tuskin on tehty, eli mitään tilastollista aineistoakaan ei tueksi ole.

En ihmettelisi, jos tälläkin tavoin yritetään perustella Afganistanin miehitystä ja loputonta rahareikää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joojoo, naisille, mutta miehille se on vaarallinen, ilmasto huono ja töitäkin joutuisi tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – Moni autonsa rikkonut voi jättää hakemuksen tekemättä Tilaajille
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image