Ulkomaat

Upin Aaltola: Voittajan on helppo olla jalomielinen

Ulkomaat 9.11.2016 15:25
STT

Yhdysvaltojen seuraava presidentti Donald Trump pysyi voitonpuheessaan perinteikkäällä linjalla. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Trump hoiti puheen odotusten mukaan.

 – Voittajana on helppoa olla jalomielinen, ja sitä kannattaa olla, Aaltola sanoo.

Trump lupasi puheessaan yhdistävänsä yhdysvaltalaiset, mutta Aaltola muistuttaa, että maa on hyvin jakautunut ja nyt valtaan on nousemassa populistisen oikeiston edustajia.

Aaltola arvelee Trumpin esiintyvän jatkossa vahvana johtajana.

– Hänen vahva johtajapersoonansa merkitsee ehkä enemmän kuin Obaman Yhdysvalloissa, joissa tietty tasapaino ja eri instituutioiden väliset suhteet olivat tärkeämmässä roolissa.

Yhdysvallat ensin kaikessa

Trumpin ulkopolitiikalta Aaltola odottaa linjaa, joka korostaa yhdysvaltalaisia erikoisarvoja.

– Niiden kunnioittaminen tuottaa ystävyyttä suhteessa Yhdysvaltoihin. Siinä ei korosteta niinkään esimerkiksi liberaalia arvoyhteisöä.

Aaltola arvioi, että tietty vastavuoroisuuden periaate tulee näkymään myös Nato-suhteissa. Hän nostaa esimerkiksi Baltian maat, jotka ovat jo tähänkin mennessä olleet aktiivisesti mukana Yhdysvaltojen erilaisissa sotilasoperaatioissa.

Vastavuoroisuuden logiikka pätee Aaltolan mukaan myös Suomen ja Yhdysvaltojen väliseen puolustusyhteistyöhön.

 – Suomen pitää osoittaa olevansa Yhdysvaltojen arvoinen ja antavansa Yhdysvalloille sitä, mitä Yhdysvallat Suomelta haluaa.

Aaltola huomauttaa, että Yhdysvalloille Venäjä-suhde menee kuitenkin Suomen ja Ruotsin edelle, erityisesti jos Venäjä osoittaa arvostavansa Yhdysvaltojen intressejä.

Hän arvioi, että ihmisoikeusnäkökulma ei ole Trumpille johtotähti. Tämä asennoituminen voi näkyä tulevaisuudessa esimerkiksi Syyrian ja Ukrainan tilanteiden selvittelyssä.

– Ukraina on enemmän yksin kuin se on aiemmin ollut. Yhdysvallat on patistanut Eurooppaa pysymään (Venäjän vastaisissa) pakotteissa ja sitä Trump ei ehkä näe yhtä tähdellisenä kuin Obama, Aaltola arvioi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tämä Aaltoila hehkutti muutama päivä ennen vaaleja Clintonin varmaa voittoa. Asiantuntija voi joskus olla väärässä, mutta ei niin kovin usein. Sääli on sairautta, mutta ei voinut mitään kun katsoi hänen väkinäisiä ilmeitään Ylen aamuTV:ssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näillä suomalaisen arvioilla ei ole mitään merkitystä. Jos joku Trumpin lähipiiristä antaa vastaavia lausuntoja, silloin niillä vasta on mitään arvoa. Mutta sitä ennen Esson baarista saa yhtä luotettavia arvioita kuin Ulkopoliittisesta instituutista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:28
Myös PPSHP:ssa lasketaan sote-henkilöstön kynnystä päästä koronatestiin – testausta hankitaan muualtakin kuin omista laboratorioista Tilaajille
13:03
Koronavirus havaittiin ensimmäisen kerran turvapaikanhakijassa Kreikassa
12:45
Oulun uudeksi varhaiskasvatusjohtajaksi valittiin Miia Kemppi Orimattilasta, nykyinen johtaja Ulla Rissanen jää eläkkeelle
12:41
Supo piti turvallisuusuhka-arvion ennallaan – yksittäiset radikalisoituneet ovat yhä suurin uhka
12:24
Pääsykokeiden järjestämisestä päätettävä kahden viikon sisällä – valmistujaisjuhlille koetetaan ehkä etsiä uusi yhteinen päivä
12:11
Kiinalainen kaupunki kielsi ensimmäisenä koiran ja kissan lihan myymisen ja syömisen
12:02
Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun ja Kemin tehtailla – koko henkilöstön lomauttamiseen varaudutaan
22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
19
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
16
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
16
Hallitus järjesti tiedotustilaisuuden –katso tallenne tilaisuudesta
15
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
13
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
10
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

305 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image