Ulkomaat

Unkarin hallitusmedia kritisoi Suomen oi­keus­jär­jes­tel­mää ja mediaa – tutkija: "He pelkäävät nyt tosissaan"

Unkarin järjestelmä ja sen toiminta on herättänyt kansassa myös voimakasta vastustusta. Pääkaupunki Budapestissa sijaitsevan Unkarin parlamenttitalon edusta on toiminut paikkana esimerkiksi niin sanottua orjalakia vastustaville mielenosoituksille.
Ulkomaat 18.7.2019 19:58
Tuukka Tuomasjukka

Origo-verkkolehti luonnehtii Suomea kaksinaismoralistiseksi ja maan oikeusjärjestelmän tilannetta huolestuttavaksi. Tutkija Katalin Miklóssy kuvailee uutisia mustamaalausyrityksiksi, jotka juontuvat EU-tukien menettämisen pelosta.

Unkarilainen suosittu Origo-verkkolehti on nostanut Suomen tällä viikolla puheenaiheeksi tekemällä kaksi artikkelia, joissa kritisoidaan Suomen mediaa ja oikeusjärjestelmää.

Origo julkaisi tiistaina artikkelin otsikolla "Median moniäänisyys on Suomessa vakavassa vaarassa" ja keskiviikkona toisen nimellä "Suomessa ei ole itsenäistä perustuslakijärjestelmää".

Julkaisu luonnehtii Suomea kaksinaismoralistiseksi, oikeusjärjestelmän tilannetta huolestuttavaksi ja mainitsee YK:n ihmisoikeuskomitealta saadut moitteet saamelaiskäräjävaalien vaaliluetteloon liittyvistä oikeuden päätöksistä.

Lisäksi uutisissa mainitaan, että Suomella ei ole erillistä perustuslakituomioistuinta vaan perustuslakivaliokunta sekä viitataan EU-rahoitettuun raporttiin, jossa Suomen mediaa luonnehditaan korkeariskiseksi mediamarkkinoiden keskittymisen näkökulmasta.

Tutkija: Unkari pelkää rahavirtojen katkeamista

Aleksanteri-instituutin vanhempi tutkija Katalin Miklóssy kuvaa uutisia puolustautumisstrategiaksi. Hänen mukaansa reaktio oli odotettavissa EU-puheenjohtajana toimivan Suomen kannanottojen jälkeen.

– He tarttuvat lillukanvarsiin, Miklóssy sanoo.

Pääministeri Antti Rinne korosti oikeusvaltioperiaatetta viimeksi keskiviikkona Ranskan Strasbourgissa puhuessaan EU-parlamentille.

– Suomi näyttää olevan tosissaan oikeusvaltioperiaatteen eteenpäin viemisen suhteen. Nämä jutut välittävät sitä närkästystä, joka maan hallituksella on nyt. Tämä kuvastaa hyvin myös itäisen Euroopan reaktiota, sillä tilanne on todennäköisesti sama Puolassa ja Tšekissä.

Miklóssy kuvaa Origoa hallitusmyönteiseksi ja ei-riippumattomaksi mediaksi. Suomalaiset Unkari-asiantuntijat luonnehtivat sivua Twitterissä myös hallituspropagandaksi.

Miklóssy uskoo artikkelien kertovan Unkarin hallituksen pelosta. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on viime aikoina pitänyt esillä EU:n rahanjaon liittämistä unionin periaatteiden noudattamiseen.

– Kiihtyvä ja aggressiivinen uutisointi kertoo siitä, että he pelkäävät nyt tosissaan sitä, että tukijärjestelmää sidotaan oikeusvaltioon. Äänioikeuden ottaminen pois ei osu niin lähelle kuin se, että rahavirta loppuisi.

Miklóssy kuvaa, että EU-tuilla ylläpidetään sosiaalipoliittisia uudistuksia, joilla itäisen Keski-Euroopan hallitukset hänen mukaansa ostavat ääniä.

– Näitä järjestelmiä ylläpidetään EU-tukiaisilla, ja siksi niiden virta on edellytys vallassa olemiselle.

Suomen linja muutos Romanian puheenjohtajuuteen

Miklóssy uskoo Unkarin yllättyneen Suomen linjasta. Hän ottaa esille EU:n tämänhetkisen puheenjohtajakolmikko troikan, johon kuuluu Suomea edeltänyt Romania ja sitä seuraava Kroatia.

– Itäinen Keski-Eurooppa ei odottanut, että oikeusvaltiokysymys otetaan EU-puheenjohtajuudessa käsittelyyn vakavasti. Romania vesitti oikeusvaltiokeskustelua minkä kerkesi, ja Kroatiassa alkaa tapahtua samanlaisia asioita kuin Unkarissa ja Puolassa.

Miklóssy arvioi, että Unkari on närkästynyt myös Suomen peräänkuuluttamasta vastuunjaosta Välimerestä pelastettujen turvapaikanhakijoiden suhteen. Hän uskoo, että negatiivinen uutisointi Unkarin mediassa jatkuu.

– Todennäköisesti kampanja Suomea vastaan tulee kiihtymään, ja kaikki mahdollinen negatiivinen kaivetaan nyt urakalla esiin. Se on loogista: mitä enemmän puheenjohtajakaudella otetaan esille näitä asioita, sitä enemmän Suomea mustamaalataan. Tämä oli odotettavissa

Miklóssy myös ennustaa, että jatkossa Unkarin mediassa yleistyy perussuomalaisten näkökulma, puolueen positiivinen luonnehdinta sekä kritiikki Suomen hallitusta kohtaan.

– Uskon, että heidän retoriikkaansa tullaan käyttämään Suomea vastaan. Itäisen Euroopan kohdalla sitä on helppo käyttää hyväksi.

Suomi esillä myös alkuvuodesta

Unkarin Suomi-uutisointi oli esillä myös tammikuussa, kun Unkarin yleisradion aamujuontaja oli tulkinnut silloisen pääministeri Juha Sipilän kommentit Oulun seksuaalirikoksista rikoksiin syyllistyneiden maahanmuuttajien puolusteluksi.

Tällöin Suomen Unkarin-suurlähetystö käänsi keskustelua herättäneen puheen unkariksi. Suomalaispoliitikot eivät toistaiseksi ole kommentoineet Origon tekstejä.

Lännen Media ei tavoittanut pääministeri Antti Rinnettä kommentoimaan Unkarin hallitusmedian Suomi-uutisointia torstai-iltana.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (155)

Jotenkin sen luulisi olevan populistikin etu, että vallassa oleva hallitus ei nimitä tuomioistuinlaitoksen tuomareita. Tätä vallan kolmijakoa ollaan näissä Itä-Euroopan maissa vaarantamassa. Ehkä vuosikymmeniä kestänyt kommunistipuolueiden diktatuuri vaikuttaa tässä edelleen. Suomalaisen persunkin etu on, ettei esim. vihervasemmistolaisella hallituksella ei ole oikeutta nimittää haluamiaan henkilöitä tuomarin vakansseille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansallismielisiksi itseään kutsuvat Unkarin Fidesz- ja Puolan Laki ja oikeus-puolueilla ei ole loppupeleissä muuta aatetta kuin vallan kahminta diktatuurin pykäämistä varten. Lehdistöä ahdistellaan, yliopistojen tutkimuksen vapautta eli laatua pilataan, oikeuslaitoksen riippumattomuutta mädätetään. Nämä puolueet ovat tosiasiallisesti demokratian vihollisia ja diktatuurin ihailijoita. Ei kiitos. Arvostan länsimaista vapauttamme, sen edestä on kalliit lunnaat annettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsimaista VAPAUTTA? :D Jokainen valtio korviaan myöten VELOISSA yksityispankeille! Siinä on vapaus kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä erityistä merkitystä sillä on, onko valtio velkaa yksityispankille? Väitän, että tällaisella luotonantajalla ei ole mitään syytä ryppyillä. Asia vain on niin, että monen hyvämaineisen valtion velkakirjat ovat turvasatamia yksityiselle rahalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entiset itä-euroopan maat haalittiin kiireellä EU:n jäsenmaiksi, osin poliittisista ja osin taloudellisista syistä. Tätä kritisoitiin ja perusteena oli etteivät maat taloudellisesti täytä EU:n vaatimuksia ja saavatko ihmisoikeusasiat kuntoon. Nyt nämä maat ovat nettosaajia EU tukien suhteen ja pakolaisten tulon seurauksena rajoja suljettiin sekä heikennettiin sananvapautta. Lisäksi ollaan menty ihmisoikeusasioissa takapakkia. Aina, kun ruvetaan sekoittamaan politiikkaa oikeusistuinten toimintaan ja henkilövalintoihin, niin mielestäni vaarannetaan oikeusturvaa ja ihmisoikeuksia. Näin toimivat maat eivät täytä enää EU jäsenyyden kriteerejä, mutta raha kyllä kelpaa. Enkä väitä, että kaikki asiat ovat täydellisiä Suomessakaan.
Mielenkiintoista näissä keskusteluissa on, että jotkut tahot ylistävät ns. rajojaan sulkeneiden maiden toimintaa ja samaan aikaan kritisoivat EU:n maksamia tukia näille maille. Nämä tahot eivät kuitenkaan ole vaatineet rahahanojen kiinnilaittoa kovin äänekkäästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa olla omaa mieltä. Suomen ongelma lienee siinä, että kun muut maat äänestävät jaa, niin me äänestämme jaa, jaa ja vielä kyllä päälle eli kansallisella lainsäädännöllä tiukennetaan EU:n jaa äänestyksen tulos vielä tiukemmaksi. Monessa asiassa vaaditaan yksimielinen päätös, mutta eihän meillä ole kanttia äänestää ei mihinkään. Onko se huono pienen maan itsetunto, joka tämän saa aikaan. En tiedä. Tai sitten meillä pitäisi olla parempia neuvottelijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika monen kommentoijan mielestä on siis oikein että Unkari ja kumppanit lypsävät EU:lta rahaa sen kuin ehtivät ja samalla laistavat jäsenvaltioille kuuluvista velvollisuuksista ja periaatteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unkari ja muutama muu itä-Euroopan maa pitäisi potkia pois EU:sta, sinne viedään "junakuormia" meidänkin rahoja ja toiminta siellä on mitä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' Itäinen Keski-Eurooppa ei odottanut, että oikeusvaltiokysymys otetaan EU-puheenjohtajuudessa käsittelyyn vakavasti. Romania vesitti oikeusvaltiokeskustelua minkä kerkesi, ja Kroatiassa alkaa tapahtua samanlaisia asioita kuin Unkarissa ja Puolassa. ''

Suomen on juuri nyt puheenjohtaja kaudella painettava päälle kuin yleinen syyttäjä ja tehtävä kaikki mahdollinen että oikeusvaltioperiaatteiden ja EU:n sääntöjen noudattaminen asetetaan rahan saamisen ehdottomaksi pakottavaksi automaattiehdoksi. Miksi me jakaisimme rahojamme rikollisille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeissa oikeusvaltiossa on perustuslakituomioistuin.

Meillä on vain itse itseään kontrolloiva valiokunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei olekkaan, eihän merirosvouksella suurvallaksi päässyt Englanti noudata muuta lakia, kuin vahvemman oikeus. Englantilaiset yhdessä saksalaisten, hollantilaiste, juutalaisorjakauppiaitten ja ranskalaisten kanssa ovat alistaneet Pohjois Amerikan ja Kauko Idän maat Afrikan ohella. Pääasiassa Etelä Amerikan hoitivat Espanja ja Portugali.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä osui suomen vihervasurimediaa hermoon. Mahtavan tasokas analyysi; Unkaria pelottaa. Ei surkeampaa analyysia voisi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin sanottu! Osui todellakin hermoon ja reaktio oli sen mukainen. Otin tämän analyysin viihdeuutisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeksi kun lukioni teki yhteistyohankkeen unkarilaisen lukion kanssa korruptiosta puhuttiin siella kaikkialla Saatettiin esimerkiksi sanoa etta tuo pieni klinikka kuvittelee olevansa iso keskussairaala koska sen rakentamiseen saatiin rahat tai etta tama yksikaistainen silta kuvittelee olevansa uusi nelikaistainen silta Naita oli lukemattomia esimerkkeja siita etta rahat menevat vaariin taskuihin Hyva Suomi etta tahan puututaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (155)

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image