Ulkomaat

UN Womenin raportti: Suurin osa perheistä ei sovi ydin­per­he­muot­tiin, per­he­po­li­tii­kas­sa huomioitava erityisesti naisten ja tyttöjen asema

UN Women tekee työtä sukupuolten välisen tasa-arvon puolesta. Kuva: UN Women
Ulkomaat 25.6.2019 23:14
Sonja Haapala

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin tänään julkaistu raportti Progress of the World’s Women 2019-2020: Families in a Changing World kertoo, että sukupuolten välinen epätasa-arvo on maailmassa edelleen tiukassa. Raportin mukaan Euroopassa vain yksi neljästä kotitaloudesta on lasten kanssa eläviä pariskuntia, jota pidetään perinteisenä ydinperheen mallina.

– Ympäri maailmaa naisten toimijuutta ja oikeutta tehdä omia päätöksiään yritetään kieltää “perhearvojen” suojelemisen nimissä. Tutkimustulokset kuitenkin kertovat, ettei “tavallista” perhettä ole, UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka kertoo järjestön tiedotteessa.

Raportista käy ilmi, että yli sata miljoonaa äitiä maailmassa on yksinhuoltaja ja heidän perheensä elävät kaksi kertaa todennäköisemmin köyhyydessä kuin pariskuntien perheet. Samaa sukupuolta olevien perheet lisääntyvät kaikilla alueilla.

Raportti tarjoaa suosituksia, miten perhepolitiikassa voidaan huomioida erityisesti naisten ja tyttöjen asema. Maailmanlaajuisesti työelämässä on vain hieman yli puolet naimisissa olevista 25-54 -vuotiaista naisista ja naiset tekevät edelleen lähes kolme kertaa enemmän palkatonta hoiva- ja kotityötä verrattuna miehiin. Niissä maissa, joissa on otettu käyttöön esimerkiksi isille tarkoitettuja vanhempainvapaakiintiöitä, on nähtävissä kuitenkin myös positiivista muutosta vanhemmuuden jakamiseksi tasa-arvoisemmin.

– Perheiden tilanne vaikuttaa voimakkaasti naisten oikeuksien toteutumiseen. Kaikessa perhepolitiikassa on tärkeää varmistaa, että naisilla ja tytöillä on perheissään yhtäläiset mahdollisuudet tehdä päätöksiä tulevaisuudestaan ja sekä taloudellista että fyysistä turvaa, Suomen UN Womenin vt. toiminnanjohtaja Elina Nikulainen sanoo.

The Progress of the World's Women on UN Womenin vuosittainen raportti, jossa pureudutaan maailman naisten aseman nykytilaan. Vuodesta 2000 asti ilmestyneen raportin tavoitteena on kiihdyttää lakimuutoksia, käytäntöjä ja ohjelmia, joiden avulla edistetään naisten ja tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvon edistymistä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22.7.
Henkilöauto romuttui lunastuskuntoon ulosajossa Sodankylässä, autossa olleet katosivat paikalta
22.7.
Inarijärvellä kuultu avunhuutoja – pelastuslaitos selvittää asiaa helikopterin avulla
22.7.
Lacrosse on hurja laji, jossa pallo viuhuu 180–190 kilometriä tunnissa – Arttu Ylilauri löysi lajin pariin 33-vuotiaana
22.7.
Eurooppaan odotetaan taas ennätyshelteitä: 40 astetta voi mennä rikki Saksassa saakka
22.7.
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella
22.7.
Maailmalla megasuosiota nauttiva kriketti on pyristellyt itselleen jalansijan Oulussa – "Laji sekoitetaan krokettiin" Tilaajille
22.7.
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image