Ulkomaat

Ul­ko­po­liit­ti­sen instituutin tutkija Trumpin voitosta: ”Pe­lon­se­kai­sia tunteita herättää”

Donald Trump. Arkistokuva. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 9.11.2016 9:57
Aki Laurokari

– Voi kuulostaa dramaattiselta, mutta pelonsekaisia tunteita tämä herättää, kertoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak republikaaniehdokas Donald Trumpin voitosta.

Salonius-Pasternak on Globaali turvallisuus -tutkimusohjelman vanhempi tutkija, joka on erikoistunut Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikkaan.

Pelonsekaisia tunteita herättää Salonius-Pasternakin mielestä ainakin se, etteivät Trump ja hänen tukijansa, jotka hän todennäköisesti nimittää päättäviin asemiin, ymmärrä globaalin järjestelmän hyötyjä Yhdysvalloille.

– Hän näkee vain ne negatiiviset asiat. Globaali järjestelmä on dramaattisesti auttanut Yhdysvaltojen taloudellista kehitystä vuosikymmenten ajan toisen maailmansodan jälkeen. Valmius rikkoa tämä järjestelmä näyttää nyt olevan mahdollista. Se epävarmuus on se suurin ongelma, Salonius-Pasternak kertoo.

Salonius-Pasternakin mukaan toivoa sopii, että päättäviin asemiin nousee ihmisiä, jotka pitävät Yhdysvaltojen globaalia roolia tärkeänä.

– Silloin voidaan ajatella, että järjestelmä pitää Trumpin impulsiivisuuden aisoissa.

Clintonin oli tuonut
ennustettavuutta ulkopolitiikkaan


Epävarmuus vallitsee nyt kansainvälisessä politiikassa. Vielä ei osata arvioida, mitä tapahtuu, kun Trump voitti.

– Se epävarmuus voi hälventyä, kun nähdään keitä Trump nimittää hallintoonsa. Tosin iso osa sellaisista republikaaneista, jotka olisivat muutoin listalla, ovat sanoneet, etteivät tule tekemään työtä Trumpille, Salonius-Pasternak kertoo.

Salonius-Pasternakin mukaan demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin voitto olisi tiennyt parempaa ennustettavuutta ulkopolitiikkaan. Esimerkiksi ulkopolitiikan suuret linjat tuskin olisivat paljoa muuttuneet Clintonin presidenttikaudella. Nyt ne voivat muuttua.

– Voi tapahtua globaalin järjestelmän murentaminen, se että tuetaan liittolaisia, jos he ovat maksaneet laskunsa ja sitten tehdään iso diili Venäjän kanssa. Siinä diilissä Venäjä voi saada omat ”alusmaansa”. Tämä on minulle suurin huoli, niin kansalaisena ja tutkijanakin.

Salonius-Pasternak ei oleta, että syntyisi Molotov-Ribbentrop -sopimuksen kaltainen sopimus, jossa nimetään maat ja jaetaan ne osiin.

– Mutta Trump voi henkilönä luvata, että hänen presidenttiaikanaan niitä maita, jotka ovat halunneet liittyä Natoon, kuten Georgia ja Ukraina, ei tulla hyväksymään. Myös muut Venäjää ympäröivät maat, jotka haluavat liittyä Natoon, torpattaisiin.

Suomen kohdalla mahdollinen Nato-jäsenyys ei kuitenkaan Salonius-Pasternakin mukaan ole tässä se pointti.

– Näyttää siltä, että Trump hahmottaa maailman isojen ja vahvojen toimijoiden ja johtajien kautta. Siinä pienet joutuvat alistumaan asemaansa. Heillä ei ole roolia tai sananvaltaa.

– Tärkeämpää kuin Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys on se, näkeekö Trump, että on ok, että Venäjä voi sekaantua eri maiden politiikkaan.

Salonius-Pasternak mainitsee esimerkkinä yhden tapauksen, joka on hänen mukaansa osoitus toisen maan politiikkaan sekaantumisesta. Viime vuonna Venäjän Tanskan suurlähettiläs kirjoitti uhkaavansävyisesti, että Tanskan laivasto lisättäisiin Venäjän ydinohjusten maalitaulujen joukkoon, jos Tanska liittyy Yhdysvaltojen johtamaan ohjuspuolustushankkeeseen (STT 21.3.2015).

Moni amerikkalainen
on ollut pettynyt


Yksi Trumpin voittoon vaikuttanut syy Salonius-Pasternakin mukaan oli se, että Trump antoi äänen niille, jotka kokevat, että globalisaatio on ”potkinut heitä päähän”.

– Monella amerikkalaisella on syvä epäluulo ja vahva tunne siitä, ettei yhteiskunta ole palvellut heitä. Se ei ole vain tunnetta. Se on todellista, mutta sen tunteen on ilmaissut vasta Trump tällä poliitikkotasolla.

– Trump antoi tälle äänen. Tosin uskomattoman jakavan, rasistisen, seksistisen ja ksenofobisen, mutta antoi silti äänen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Taas yksi "asiantuntia", joka ei ei voi hyväksyä sitä, että oli ennustuksineen väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valinta on hyvä vain amerikkalaisille,sillä Trump keskittyy vain Amerikan asioihin ja se tehdään kaikkien muiden kustannuksella!
Eurooppaa ne ei tule enää puollustamaan millään tavalla,Putin saa ihan ikioman leikkikentän ja voi tehdä ihan mitä tahtoo!
Mutta kovat oli miehellä lupaukset ja suunnitelmat jos kaksinkertaistaa Usan talouden,jostainhan se raha on otettava ja kun pitää olla vielä kaikille mieliksikin,siinäpä tehtävää.....Mielenkiintoista nähdä mitä maita suosii ja mitä sortaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa taas ei haluta ymmärtää muuta kuin globalisaation hyödyt monikansallisille yrityksille. Haitat, kuten suurtyöttömyys ja hallitsematon kansainvaellus halutaan lakaista maton alle. Jos joku hyötyy globaalista markkinasta, niin toinen häviää, ja päinvastoin. Nyt äänessä ovat eliitti ja ns. iso raha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"että globalisaatio on ”potkinut heitä päähän”." .... Heh HEH HEEE. Trump edustaa juuri niitä liikemiehiä jotka vievät työpaikat USA;sta. Nyt niin tulee tapahtumaan tuplana. Ensin siksi, että USA:n tuleva protektionismi vähentää ostoja USA laisilta yrityksiltä, ja yritykset ja liikemiehet eivät maksa enää sitää vähääkään veroja USA:han, joten persaukinen maa tulee olemaan totaalisen persaukinen, ja pystyssä vain niin kauan kuin armeijalle on varaa maksaa palkkoja ja ostaa bensaa,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on kansa äänestänyt ja sitä kautta demokratia toteutunut niin mikä siinä pelkoa herättää? Eikö demokratia olekkaan enää oikeudenmukainen tapa toimia? Onko maailma todellakin hiipimässä salakavasti takaisin tiktaattorien valtakauteen mikä johti täydelliseen valtaeliitin tuhoon ja romahtamiseen. Kannattaisi tutkia vähän historiaa ja ei tarvitse mennä kauas taaksepäin ajassa kun huomaa mihin se johtaa ellei osata ajoissa suuntaa muuttaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kohtalo on suomalaisten käsissä, ei Trumpin. Tällä tarkoitan sitä, että meillä on edelleen suuri kaarti poliitikkoja, jotka eivät voi jokaista asiaa pohtiessaan olla ajattelematta, mitä venäläiset siitä pitävät. Se estää Suomea menemästä eteenpäin, ei suinkaan se, kuka Washington DC:ssä istuu ovaalitoimistossa. Trump tuskin edes tietää, missä Suomi sijaitsee, mutta Trumpin neuvonantajat tietävät kertoa Trumpille, että Suomi on henkisesti kytköksissä Venäjään epämääräisellä tavalla, joten on aivan sama, vaikka Venäjän antaisi vaikuttaa Suomeen. Se on täysin omaa syytämme, ei kenenkään muun syytä.

Toisaalta Suomella on eurooppalaisittain suhteellisen vahvat puolustusvoimat, joten Suomi ei kuulu siihen Naton vapaamatkustajien joukkoon, jota Trump kritisoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rumppi on kaikesta huolimatta Usa:n seuraava presidentti. Usa:ssa on sama tilanne kuin Suomessa. Gallupit ei pidä paikkaansa, koska kansan enemmistö on valtamedian kanssa toistamieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee Ronald Reagan mieleen taustojen suhteen.Hänkin oli Filmialan henkilö mm. elokuvissa ja mainoksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

88
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
29
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
27
Matkanjärjestäjä TUI Finland lopettaa punaisen lihan tarjoamisen yhtiön omilla lennoilla
23
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
23
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
23
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
18
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image