Ulkomaat

Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta

Syyriassa Assadin hallinto Damaskoksessa ei ole koskaan hyväksynyt kurdihallintoa. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan nyt on tullut uusi tilanne, jossa Syyrian joukot ja kurdihallinto tekevät yhteistyötä. KUVA: ADAM BERRY
Ulkomaat 17.10.2019 21:01
Visa Noronen

Suomi on ilmoittanut kurdihallinnolle, että myös alholilaisilla on oikeus palata Suomeen, jos näihin ihmisiin ei kohdistu oikeudellisia toimia.

Syyrian sodan käänne estää suomalaisviranomaisia toimimasta toistaiseksi Al-Holin leirillä. Al-Holin leirillä Syyrian kurdialueella on arviolta kymmenkunta suomalaista naista ja ehkä noin 30 suomalaislasta. Leiriläiset ovat aiemmin eläneet Isis-liikkeen alueella.

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan toimintaan alueella pitää olla selvä lupa paikalliselta hallinnolta. Sota-alueella tämä ei helposti onnistu.

– Pitää olla vastuullinen paikallinen viranomainen, josta myös tietää, minkä lakien mukaan se toimii, Haavisto sanoo Lännen Median haastattelussa Berliinissä.

Jos ei ole selvää lupaa, ei voi tietää, miten avustusyrityksessä käy.

– Meillä on paljon puhuttu siitä, eivätkö lastensuojeluviranomaiset voi mennä sinne. Kun toisilla on kalashnikovit ja toisilla ei, tilanne on hieman epätasainen, Haavisto sanoo.

Pitää myös tietää, mikä on paikallinen hallinto. Syyriassa Assadin hallinto Damaskoksessa ei ole koskaan hyväksynyt kurdihallintoa. Haaviston mukaan nyt on tullut uusi tilanne, jossa Syyrian joukot ja kurdihallinto tekevät yhteistyötä.

– Emme suoraan sanottuna vielä tiedä, millaiseen sopimukseen se pohjautuu. Tuleeko esimerkiksi Syyrian hallinto nyt niille alueille olemaan enemmän läsnä. Nyt tilanne joka päivä muuttuu. Ei tiedetä, millaiseksi se muodostuu.

Suomi on ilmoittanut kurdihallinnolle, että myös alholilaisilla on oikeus palata Suomeen, jos näihin ihmisiin ei kohdistu oikeudellisia toimia.

– Olemme selvittäneet, voivatko ihmiset liikkua sieltä pois Damaskoksen tai Turkin kautta. Nämä ovat toistaiseksi olleet tukossa, Haavisto toteaa.

Suomi on lähettänyt 80 sotilasasiantuntijaa Irakiin kouluttamaan kurdeja. He eivät tule olemaan tekemisissä asian kanssa, jos Suomi päättää jossain vaiheessa auttaa al-Holilla olevia.

– Suomalaiset on sidottu siihen koulutustehtävään, johon heillä on mandaatti, Haavisto linjaa.

Turkkia kohtaan vaaditaan eri puolilla Eurooppaa tiukkoja vastatoimia, esimerkiksi EU-jäsenyysneuvotteluiden keskeyttämistä, lentokieltoalueita ja talousboikotteja.

– Meille EU-puheenjohtajamaana tärkeää on se, että toimitaan harkitusti ja yhdessä EU:ssa, Haavisto sanoo.

Maanantaina EU-maat tuomitsivat hyökkäyksen ja tekivät päätöksen aseviennin pysäyttämisestä.

– Se oli erittäin hyvä. Pääsimme nopeasti yksimielisyyteen ja viesti oli selkeä. Meillä Suomessakin jotkut kysyivät, oliko viesti tarpeeksi selkeä. Kun näin Turkin reaktion, sanon, että kyllä oli.

Haavisto pyrkii myös yhteen linjaan Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja varapresidentti Mike Pence ovat saapuneet Ankaraan neuvottelemaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa.

– On tärkeää, että transatlanttinen linja muodostuisi yhtenäiseksi eli että meillä on sama päämäärä Yhdysvaltain ja EU:n välillä. Katsotaan muutamia päiviä, mikä on turkkilaisten reaktio amerikkalaisten viestiin ja mikä on ollut heidän viestinsä siellä.

Haaviston mukaan on ilmeistä, että kurdien kohtalo vaikuttaa kansainväliseen politiikkaan laajemmin.

– Kun myöhemmin tehdään liittoutumia terrorismia vastaan tai muuta tällaista, niin tullaan palaamaan tähän asiaan.

Usein liittoja rakennetaan lupauksilla, että jos maa tulee mukaan, sitä kohdellaan hyvin jatkossa.

– Tullaan monta kertaa käyttämään esimerkkiä, että käykö niin kuin kurdeille kävi. Tämä on erittäin huono esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun ollaan mukana poliittisessa koalitiossa ja sitoumus tehdä vastapalveluksia ei toimi. Tällä on pitkiä seurausvaikutuksia lännen luotettavuuteen, Haavisto sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Hallituksen punavihreät hypersankarit voisivat nimittää tuhathenkisen asiantuntijaryhmän vaikka parhaista face-kavereistaan selvittämään sitä, miten ulkomaille syrjäytetyt saataisiin helpoimmin kotiin armahdettaviksi. Tai kymmentuhathenkisen, koska vierastaistelijoiden ja heidän perheidensä paha mieli on yhteiskuntamme merkittävin ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti sitä lupaa paikallishallinnolta suomi ei koskaan saa, niin ei tarvi lähteä pelastamaan suomalaisia leiriltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuota haaviston viherpiiperrystä ja sanahelinää, maailmanparantamista kaikkien suomalaisten kustannuksella, kun katsoo niin ymmärtääkin yhtäkkiä trumpin ja persujen suosion...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se estää suomenviranomaisia toimimasta. Onko haluttomuutta lähteä sille linjalle? Pekka vähän ottaa kakkoseen ja sitten ottaa nokkoseen. Hyvin menee sanoo politiikot. Suomi näyttää olevan lammas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotimaassa olisi paljon sellaista tulipunakiireellistä tekemistä lasten-, nuorten-, aikuisten- ja vanhustensuojelun parissa, joka ei vaatisi lupaa keneltäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö liene hallituksessa sisäministeri ja muita jotka voi kotimaan asioihin puuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko hallituksella on täyspäiväinen työmaa siinä että koittavat pelastaa muun maailman ja ilmaston, suomalaisen veronmaksejan kukkarolla tietty. Toki sinne on palkattu kymmeniä avustajia lisää niin ei riitä edes verovarat, onneksi voi aina ottaa lisää velkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On, mutta kummallakaan ei ole rahaa, vaan joutuvat lainaamaan. Jos teillä on rahat lopussa, niin ruokitaanko viimeisillä ensin omat lapset vai naapurin? Toki tulevien sukupolvien niskaan voidaan mustan taivaan lisäksi jättää myös järjetön velkataakka, mutta kun niistä tulevita sukupolvista nämäkin päättäjät niin kauniisti puhuvat niin jonkinlainen ristiriita on noissa touhuissa nähtävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo vihreiden maailman halaus alkaa olemaan jo vaarallista, ne lähtijät ovat puolensa valinneet ja päässeet onnelaansa jossa inhimillisyys ja myötätunto on tuntematon käsite. Heitä ei kannata tänne haalia yhteiskunta rauhan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu olevan kiireellisin asia Haavistolla. Pitäis mielummion kiirehtiä lakia, jolla otetaan jo myönnetty kansalaisuus pois, niinkuin tehdään Norjassa. Kuvottaa lukea uutisia, mitä tänäänkin on tapahtunut Oulussa pesutuvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi on jos Haavisto ei hötkyile asian kanssa jolla ei ole kiirettä. Jos on viihdytty muutama vuosi kalifaatin onnelassa, mitä sitä nyt sitten päiviä laskemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image