Ulkomaat

Ulkoministeri Haavisto suun­ni­tel­mas­ta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suun­nit­te­le­vat"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on kiinnostunut kuulemaan lisää Koillis-Syyrian kurdihallinnon ajatuksesta tuoda ulkomaalaiset Isis-taistelijat ja al-Holin leirin naisia oikeuden eteen Syyriassa ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta. KUVA: Joel Maisalmi
Ulkomaat 25.1.2020 21:26
STT

Yle kertoi lauantaina, että kurdit olisivat valmiita tuomaan Syyriassa oikeuden eteen niin ulkomaalaiset Isis-taistelijat kuin al-Holin leirin naisiakin. Lähtömaiden yhteistyötä tarvittaisiin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on kiinnostunut kuulemaan lisää Koillis-Syyrian kurdihallinnon ajatuksesta tuoda ulkomaalaiset Isis-taistelijat ja al-Holin leirin naisia oikeuden eteen Syyriassa ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta.

– Tämä on heidän uutta suunnitteluaan, ja totta kai kuulemme mielellämme, mitä he ajattelevat, Haavisto sanoi STT:lle.

Kurdien uudesta avauksesta kertoi lauantaina Yle. Ylen haastatteleman kurdipoliitikon Abdulkarim Omarin mukaan oikeudenkäynnit toteutettaisiin yhteistyössä syytettyjen henkilöiden lähtömaiden kanssa. Käytännössä asia tuskin etenee suomalaisten osalta, jos Suomi ei siihen suostu.

Haaviston mukaan kurdihallinto ei ole toistaiseksi lähestynyt Suomea suoraan uuden ehdotuksensa tiimoilta. Itsehallintoalueeksi julistautuneen Koillis-Syyrian ulkosuhteista vastaava Omar kuitenkin saapuu Helsinkiin ensi viikolla. Haavisto uskoo, että asiasta keskustellaan silloin enemmän.

Omar tapaa Suomen-vierailullaan niin ulkoministerin kuin useita virkamiehiäkin.

Paikan päällä löytyy helpommin todistajia

Haaviston mukaan kurdien ehdotuksessa on monta kysymysmerkkiä. Suomen näkökulmasta oleellinen on ainakin kysymys siitä, minkä lainsäädännön pohjalta oikeutta käytäisiin. Koillis-Syyria on muodollisesti osa Syyriaa, eikä Syyria ole tunnustanut kurdien autonomiaa.

– Kokonaistilanne on juridisesti haastava, Haavisto toteaa.

Ulkoministeri painottaa myös, että Suomella on kynnyskysymyksensä yhteistyölle. Haavisto kertoo Suomen jo aiemmin tehneen selväksi, ettei hyväksymistä irtoa sellaisille oikeudenkäynneille, joissa mahdollisena rangaistuksena olisi kuolemanrangaistus.

Toisaalta Haavisto huomauttaa, että Syyriassa järjestettävissä oikeudenkäynneissä olisi etunsa. Hän korostaa, että etenkin vierastaistelijoiden osalta alueella on parempaa tietoa siitä, millaisiin asioihin taistelijat ovat mahdollisesti syyllistyneet. Myös todistajia olisi helpompi tuoda oikeudenkäynteihin Syyrian kamaralla.

Ei tietoa, syytettäisiinkö suomalaisia

Ylen mukaan al-Holin leirin naisista syytteet saattaisivat odottaa mahdollisesti rikoksiin syyllistyneitä tai niitä, jotka ovat todistettavasti olleet mukana Isisin elimissä, kuten moraalipoliisissa. Haavistolla ei toistaiseksi ole tietoa siitä, joutuisiko leirillä olevia suomalaisnaisia syytetyksi.

– Nämä tilanteet on yksilökohtaisesti käytävä läpi, hän sanoo.

Suomi on tähän mennessä kotiuttanut al-Holin leiriltä kaksi orpolasta. Haaviston mukaan Suomella ei ole tällä hetkellä välittömiä suunnitelmia tuoda enempää lapsia al-Holin leiriltä. Ministerin mukaan lasten terveystilannetta seurataan kuitenkin päivittäin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Olemme tottuneet siihen, että vihreä totuus on synonyymi vaihtoehtoiselle totuudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haaviston mukaan Suomella ei ole tällä hetkellä välittömiä suunnitelmia tuoda enempää lapsia al-Holin leiriltä. Ministerin mukaan lasten terveystilannetta seurataan kuitenkin päivittäin.
Eikös tässä taannoin moni vakuutellut, ettei Suomella ole suunnitelmia tuoda al-Holin leiriltä ketään, vaikka sitten selvisi monien viranomaistenkin tietävän asiasta, presidentti ei tiennyt, mutta myöhemmin muistikin tietävänsä...
Haaviston luottoluokitus on laskenut alimpaan mahdolliseen luokkaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Operaatio käsienpesu jatkuu ministerillä jolla tuskin on hyvä omatunto? Epäilyskin riittää ministerin epärehellisyydestä jota kansa ei tule hyväksymään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ulkoministerillä ole muuta tehtävää kuin käyttää kaikki aikansa tähän al holiin.Eroais edes jos ei muuta saa aikaiseksi luotto on mennyt häneen täysin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa saisivat ehdollista ja ajokieltoa tai jotain muuta täysin tyhjänpäiväistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa saisivat pelkästään ehdollista ajokieltoa, ja nekin kumottaisiin hovissa. Kulut muutama milli per keissi. Joten parempi jättää oikeudenkäynnit niille jotka tuntevat paikalliset olot, eli paikallisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koillis-Syyrian kurdihallinto taitaa valitettvasti edustaa sellaista itsenäiseksi hallintoalueeksi julistautunutta aluetta jota yksikään maa ei ole tunnustanut valtioksi. Saman kaavan mukaan Suomi voi jo aloittaa sopimuksien teon itsenäisyyteen pyrkivän Catalonian kanssa sopimatta mitään ensin Espanian kanssa.

Karjalakin on mahdollista saada takaisin perustamalla sinne ensi paikallishallinto jota isäntämaa ei tunnusta, jolloin suomalaisten mielestä Venäjän kanssa ei tarvitse enään asiasta neuvotella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis että Ahvenamaallakaan itsehallintoalueena ei ole oikeutta käyttää tuomiovaltaa. Niinkö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahvenanmaan itsehallinto on Suomen Perustuslaissa ja muussa lainsäädännössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se ei kuulu tähän. mutta
Ahvenamaalaisilla eli jordens vännereillä on Suomen valtion hyväksymä maakuntahallinto ja maakuntakäräjät, mutta ei pääministeriä.
Ahvenanmaan pyrkimys oli pysyä osana Ruotsia. Ahvenanaalla noudatetaan kuitenkin valtaosin Suomen lainsäädäntöä.

Näillä kurdeilla on ``pääministeri `` ja Rojavan alue Syyriasta mutta ei autonomiaa jonka Syyria olisi tunnustanut .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse ovat sinne vapaaehtoisesti menneet joten saavat myös pysyä siellä! Ei missään nimessä saa alkaa hyyssäämään verorahoilla tuollaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan näiden asioiden suhteen toimittu oikein vai jätetty asioita tuomatta ilmi. Maassa oleet Suomalaist ovat jo kahden kansalaisuuden omaavia ihmisiä. Jos toisessa maassa rikkoo sen lakia niin on sen maan lakien mukaan tulossa vastuuseen. Samoin Suomessakin on omat lakinsa niin kenelläkään muulla maalla ei ole niihin vaikutus valtaa. Todellisuus on sitä, että leirillä ollaan odottamassa tuomiota niin sanottuna tutkintavankina. Sieltä ei ole ulospääsyä ennekuin on oikeudessa käynyt. Jos oikeudessa tuomitaan niin tuomio istutaan siinä maassa jossa se on tehty. Jos tuomio on kuolemantuomio niin siihen ei muut maat pysty vaikuttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku suomalainen on saamassa kuolemantuomion USA:ssa ,kysyykö USA Suomen mielipidettä ja jos kysyy vaikuttaako se tuomioon ?
Tuskin.
Myös Suomessa on kriisitilanteissa käytetty kenttä-oikeuksia ja tullut pika-tuomioita ,eikä kukaan ole kyseenalaistanut niitä ,saati valtio korvauksia maksanut .
Suomalainen oikeuslaitos toimi valloitetuilla alueilla 1941-44. Nyt sama tilanne on Kurdien valloittamilla alueilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä Haavisto on hyväksymään/hylkäämään muiden valtioiden tuomioita ?

Suomalaisia tuomitaan ympäri maailmaa paikallisten lakien rikkomisesta varmaan päivittäin
eikä kukaan kysele Haavistolta lupia. Konsulilain mukaisesti lähetystö voi vinkata asianajajia jos
suomen kansalainen semmoisen löytämiseen apa kaipaa, muuten ei osallistuta - eikä maksamalla tai asianajajia palkkaamalla varsinkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pekalla hyvää aikaa kiilloittaa kilpeään ja keräillä irtopisteitä. Helppoa miellyttää vaalikarjaa, kun on asioiden todellisesta luonteesta oikeaa tietoa, ja sitten kansalle tiputellaan tiedonmurusia. Näillä murusilla sitten herätellään kansan sydämiin toivoa, että jospa nämä aiemmat kuprut olisivat olleet vain harhaa. Lopulta asioiden selvitessä kaikille voidaan sitten sanoa, että kyllä minä kaikkeni yritin, mutta kun ne muut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
23
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
11
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
4
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image