Ulkomaat

Ulkomailta kotiin palaavat saivat koronaluvut uudelleen nousuun Aasiassa – Kiina pelkää koronan toista aaltoa

Työntekijät lounastivat 1,5 metrin välimatkan päässä toisistaan Wuhanin kaupungissa Kiinassa maanantaina.
Ulkomaat 24.3.2020 17:32
Ida Kannisto

Koronatartuntojen määrä on viime päivinä lähtenyt uudelleen kasvuun useissa Aasian maissa. Ulkomailta tuotujen tartuntojen pelätään aiheuttavan koronan uuden aallon.

Juuri kun koronavirustilanne näytti rauhoittuvan Aasiassa, tartunnat lähtivät useissa maissa uudelleen nousuun. Tartuntoja ovat tuoneet mukanaan ulkomailta kotiin palaavat ihmiset, minkä pelätään aiheuttavan uuden tartunta-aallon Aasiassa.

– Se on yksi mahdollisuus, mitä on koko ajan mietitty ja minkä takia on ollut liian aikaista sanoa, että esimerkiksi Kiinassa on ikään kuin saatu tilanne täysin hallintaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiatuntija Jussi Sane.

Aasian maiden tilanne näytti jo helpottavan, mikä sai katseet kääntymään kohti Eurooppaa ja Yhdysvaltoja, joissa koronatartuntojen määrä kasvaa jatkuvasti.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Aasian suhteen saatettiin huokaista helpotuksesta liian aikaisin. Viime päivinä koronaluvut ovat lähteneet uudelleen kasvuun muun muassa Kiinassa, Etelä-Koreassa, Singaporessa ja Hongkongissa. Muun muassa BBC kutsuu tartuntapiikkejä koronan uudeksi aalloksi muutamissa Aasian maissa.

Koska virus leviää maailmalla nopeasti, sen eliminointi on hankalaa.

– Silloin on riski, että kun Kiinassa höllennetään toimia, se tulee takaisin kiertoon, Sane sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin vielä vaikea arvioida, millaisena mahdollinen toinen tartunta-aalto tulee.

Matkustajat liikkuivat suoja-asuissa Hongkongin kansainvälisellä lentoasemalla tiistaina. KUVA: JEROME FAVRE

Hongkongista paettiin epidemiaa

Hongkongilla on yhteistä rajaa Kiinan kanssa, mutta Kiinan erityishallintoalue onnistui pitkään pitämään koronatilanteen hallinnassa. Sekä tartuntojen että kuolemien määrä oli vielä maaliskuun alussa alhainen Hongkongissa.

Maaliskuun alussa noin 7,5 miljoonan ihmisen Hongkongissa oli vahvistettu noin 150 koronatapausta. Tiistaina vahvistettuja tapauksia oli jo lähemmäs 400.

Viime viikon perjantaina Hongkongissa vahvistettiin 48 koronatapausta. Se on korkein päivittäinen luku kaupungissa sen jälkeen, kun ensimmäinen koronavirustapaus vahvistettiin Hongkongissa tammikuussa.

Tartuntojen määrä on lähtenyt kasvuun samalla, kun useat ulkomailla työskennelleet tai opiskelleet ihmiset ovat palanneet kotiin.

CNN kertoo, että koronavirusepidemian puhjetessa Kiinassa osa Hongkongin asukkaista jopa matkusti muualle turvaan, koska arveli epidemian leviävän pahasti Kiinasta Hongkongiin. Kun tilanne kaupungissa ei äitynytkään odotetulla tavalla, moni on nyt suunnannut takaisin kotiin. Heidän mukanaan maahan on palannut lukuisia uusia tartuntoja.

Moni tartunnan saanut on palannut Euroopasta, Yhdysvalloista tai muista Aasian maista.

Hubei helpottaa rajoituksia

Epidemia lähti leviämään Kiinan Wuhanista joulukuussa. Kaupunki on ollut karanteenissa tammikuun 23. päivästä lähtien. Nyt Hubein maakunta, jonka pääkaupunki Wuhan on, aikoo helpottaa koronarajoituksia. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Hubein terveyskomissio on ilmoittanut, että se aikoo höllentää alueelta poistuvien ihmisten matkustusrajoituksia keskiviikosta lähtien. Poistujilla on oltava QR-koodi, jonka avulla heidän terveyttään voidaan seurata.

Wuhanin kaupungissa matkustusrajoitukset ovat voimassa huhtikuun 8. päivään saakka.

Lontoolainen yliopisto Imperial College London julkaisi viime viikolla tutkimuksen, jossa varoitettiin, että mikäli koronatoimenpiteitä lievennetään liian aikaisin, virus voi lähteä leviämään nopeasti uudelleen.

Kasvavien koronalukujen seurauksia pelätään myös Kiinassa. Hubein keventäessä rajoituksia monet alueet ovat kiristäneet koronan vastaisia toimenpiteitä entisestään.

Kiinassa vahvistettiin maanantaina 78 uutta tartuntaa, joista 74 oli ulkomailta palaavia, kertoo Reuters. Eniten tapauksia vahvistettiin maan pääkaupungissa Pekingissä. Maanantaihin mennessä ulkomailta tuotuja tartuntoja oli vahvistettu kaikkiaan lähes 430.

Kiinalainen China Daily -lehti sen sijaan asettui pääkirjoituksessaan tiistaina toiselle kannalle. Lehti varoitti, että ihmisten liikkuvuutta koskevien tiukkojen rajoitteiden ylläpitämisestä olisi nyt "enemmän haittaa kuin hyötyä".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Toivottavasti tämä kuukausien ensimmäinen aalto ei veny vuosiksi - muuten kuin jo varmistuneiden taloudellisten heijastusten osalta.

Alueellinen biodiversiteetti ei ole vahinko vaan luonnon keino kestää ja eristää erilaisia muuten globaaleja koettelemuksia.
Maailman kansakuntien välinen kaikenpuolinen yhteistyö on hyvästä kunhan se ei tarkoita monokulttuurista bioympäristöä.
Samojen tai korvaavien vastaavien tuotteiden alueellinen omavaraisuus on välttämättömyys ihmiselämän jatkumiselle.
Työnjako on tasapainotettava riittävän hajautuksen ehdoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummastuttaa ettei vieläkään ole tajuttu, että nyt pitäis ihmisten pysyä siellä missä on, eikä matkustella ympäriinsä. Heti alkuun ihmetytti, kun kerrottiin että ihmisiä on kutsuttu kotiin sieltä ja täälltä. Varmin tapa levittää tautia on ollut alusta asti selvä. Matkustaminen! Hölmöläisiä kaikki.

Virus ei sairastuta hyvä kuntoisia nuoria juuri nimeksikään, ja heille kehittyy vastutuskyky. Pitäiskö nuorille tartututtaa virus, ja sitten parantuneilla teettää työt? Hehän eivät enää sairastu uudelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sokea reetakin näkee tämän että kun rajoituksia höllennetään alkaa virus uudelleen levitä. Eli ne teistä ja meistä jotka kuvittelevat välttävänsä koronan rajoituksilla ja eristämisellä erehtyvät ja erehtyvät pahasti. Korona katoaa vasta siinä vaiheessa kun riittävän moni on sen sairastanut ja laumasuoja alkaa purra. Tai sitten siihen löydetään rokote.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hommaa sitten itsellesi tauti ja toivo, että saat kolmen viikon päästä hoitopaikan jos tauti äityy pahaksi. Ennuste on että sairaaloissa ruuhka alkaa 5-6.4.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eristämisen tarkoitus EI OLE välttää tartuntoja kokonaan vaan hidastaa liiden esiintymistä pitemmälle ajalle.
Tämä auttaa kun kaikki eivät sairastu yhtäaikaa vaan vuoroittain sitä kukaa kun muut oavt jo sairastaneet sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
37
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
5
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
4
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image