Ulkomaat

Ukrainan uusi päänsärky nousee länsirajan takaa – Unkarin "pu­ti­nis­ti­pää­mi­nis­te­ri" jakaa passeja naapurimaan asukkaille

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ei ole itäisen naapurimaan Ukrainan johdon suosiossa. Ukrainassa Unkarin epäillään vehkeilevän Venäjän pussiin.
Ulkomaat 17.5.2018 15:02
Matti Posio

Kiovassa moni epäilee, että pääministeri Orbán pyrkii Ukraina-kritiikillään mielistelemään Venäjän johtoa.

Ukraina tuskailee rajojensa saamiseksi pitämään. Sota Venäjän johtamia separatisteja vastaan idässä nielee resursseja jo viidettä vuotta.

Uusi murhe nousee hieman yllättäen länsirajan takaa. Pääministeri Viktór Orbán ja kansallismielinen oikeisto saivat vyörymävoiton Unkarin parlamenttivaaleissa huhtikuussa.

Orbán keskittää valtaa ja kuristaa kriittistä mediaa. Hän näyttää ottavan mallia Venäjän johtajasta Vladimir Putinista myös Ukrainan painostamisessa.

Orbánin hallituksen katsannossa unkarilaiset ovat maanmiehiä missä he asuvatkin. Pari miljoonaa unkarilaista asuu naapurimaissa Romaniassa, Slovakiassa ja Serbiassa. Ukrainan länsireunan Taka-Karpatian alueella heitä on yli 100 000, mikä on kymmenys Ukrainan köyhimmän alueen väestöstä.

Unkari on Kyiv Postin siteeraaman Ukrainan varaulkoministerin mukaan myöntänyt rajan taakse jopa 100 000 Unkarin EU-passia.

Ukrainassa ilmestyvä englanninkielinen uutislehti kuvaa Orbánin toimintaa "putinilaiseksi". Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on ajanut lakimuutosta kaksoiskansalaisuuden kieltämiseksi ja toisen maan passin käytön sanktioimiseksi, ukrainalainen uutispalvelu Unian kertoo.

Ukraina sääti syksyllä 2017 kielilain, jonka tarkoituksena on vahvistaa oman ukrainan kielen asemaa lähinnä neuvostoajan peruina saatua venäjän ylivaltaa vastaan. Ainoaksi opetuskieleksi valtionkouluissa määrättiin ukraina.

Budapestissa kuitenkin suivaannuttiin unkarilaisväestön puolesta. Toisin kuin Puolan ja Slovakian kanssa kysymystä ei saatu tasoiteltua diplomatian keinoin. Unkari suuttui myös ukrainalaissotilaiden sijoittamisesta rajansa lähelle, mitä Orbánin hallitus pitää turvallisuusriskinä.

Ukrainan Taka-Karpatian helteistä nauttivia turisteja politiikka ei juuri vaivaa. Tässä päivää paistatellaan uima-altaassa Berehoven piirissä, missä suihkulähde on koristeltu viinipullon muotoon.

Rajaseutu on historiassa ollut pitkään unkarilaisten ja sitten slaavien – Tshekkoslovakian ja Neuvostoliittoon kuuluneen Ukrainan – hallitsema. Näin alue on perinteisesti monikulttuurinen.

Unkarin vaaleissa toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousi kansallismielinen ja äärioikeistolainen Jobbik, joka vuonna 2014 esitti Taka-Karpatian liittämistä Unkariin. Puolue kannatti tuolloin myös Unkarin eroa EU:sta. Samaan aikaan Venäjä yritti taas kerran pakottaa Ukrainan etupiiriinsä valtaamalla Krimin niemimaan ja käynnistämällä edelleen jatkuvan separatistisodan Ukrainan itäosissa.

Muutoinkin hankalassa tilanteessa Orbán on uhannut jopa katkaista Ukrainan EU- ja Nato-tien, jos unkarilaisvähemmistön kohtelu ei parane. Ukrainalaisilla olisi kylliksi päänsärkyä idässä, missä Moskova yhä horjuttaa maan kehitystä. Nyt hiostusta tulee myös läntisen leirin sisältä.

Ukrainassa Orbánin katsotaan olevan kiinnostuneempi Putinin hännystelystä kuin kielivähemmistöstä.

Putinin etu kiistatta olisi, jos EU hajoaisi tai ainakin jakautuisi leireihin, Unkari avaisi Ukrainalle uuden konfliktin lännessä ja Venäjän toistama propagandaväite äärioikeiston noususta Itä-Euroopassa toteutuisi. Moskova saisi taas kerran haluamansa syyn nujertaa fasisteja naapurimaissa. Samanaikaisesti se on valmis omilla toimillaan vahvistamaan äärioikeistolaisia liikkeitä eri maissa.

Keväällä 1989 Unkari leikkasi ensimmäisenä itäblokin maista piikkilangan ja päästi kansan rautaesiripun läpi länteen. Nyt Unkarin hallituksesta on tullut Putinille mieleinen riidankylväjä, joka nakertaa EU:n ja Naton itäistä kylkeä sisältäpäin.

Ukrainan nuoressa demokratiassa asenteet ovat puolestaan sotavuosien kovettamia. Orbán saa kuulla kunniansa.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

MAINOS

Kommentoi

Unkarissa on loistava Pääministeri .Hän ei ole jumittunut vanhaan vaan uudistaa toimiaan .Unkarin kansan kannalta erittäin hyvä asia .Pääministerin kuuluu tehdä ,Unkarin kansan hyväksi työtään .Passit on oltava kaikilla .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Kreikan, Romanian, Bulgarian, Puolan ja Unkarin valitseminen EU:n jäsenvaltioiksi on ollut varsinainen kardinaalimunaus, joka on tullut muille jäsenvaltioille todella kalliiksi. Kykeneeköhän kukaan kertomaan mitä etua näiden maiden valinnalla EU:n jäseneksi on saatu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseiset maat vois potkia pois EU: ta ihan vain ilmoitusluontoista asiana. Tottuivat 100 vuodessa vasemmisto/kommunistiseen ajatteluun niin menee 3-5 sukupolvea muutokseen eli 75-100 vuotta. Ei kannata pakolla viedä demokratiaa, kuhan vain pysyvät omien rajojen sisäpuolella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoin Suomen liittyminen EU jäseneksi valheellisella propagandalla! On tullut pikkuiselle suomelle kalliiksi ja tulee edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistatte varmaan kuinka Rehn toi Viron Eu:hun .Nyt maksamme siitä kalliisti ,lapsilisiä ja muita tukia sekä työpaikkoja mm..Rakennusfirmat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksalle ja myös suomalaisille yrityksille on kovastikin hyötyä. Sinne kun siirtää tuotannon ja tehtaat niin saa työvoimaa pilkka hintaan. Niin on myös tapahtunut jo laaja mittaiseti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainan amerikkalaisten valitsema nukkehallitsija Poroshenko itkee kun kaikki euroopan maat eivät olekaan NATOn talutushihnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se kieltämättä sikamaista säätää Unkarin kielen vastaisia kielilakeja. Sortovuosien historiaa lukeneiden suomalaisten ja Ruotsin suomenkielisiä kohtaan harjoittaman sorron muistavien pitäisi tämä ymmärtää.
Venäjänkielisen väestön potkiminen päähän tuntuu tosin olevan kansainvälisen oikeuden mukaista EU:n alueella, Virossakin. Unkari on kuitenkin EU:n jäsenmaa, joten ihmetyttää Ukrainan myönteinen uutisointi tässä asiassa. Ilmeisesti Venäjän vastustamien on tärkeämpi asia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä mieltä olet ukrainan ja tataarin kielten sorrosta Krimillä? Arvaanpa heti, ettet yhtään mitään mieltä... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä mieltä olet Venäjänkielisten sorrosta Krimillä mikä on jatkunut Neuvostoliiton hajoamisesta saakka Ukrainan sisällissotaan asti. Ukraina on kyykyttänyt Krimiä melkein kolme vuosikymmentä vaikka sillä piti olla autonominen asema ja itsemääräämisoikeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä venäjänkielisiä sitä riittää ihan kylliksi. Ei se mitään, kun ihminen vain ajattelee omilla avoillaan, jos sellaiset sattuu omistamaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpsistä,

Mitään sortoa venäjänkielisiä kohtaan ei Ukrainassa, eikä erityisesti Krimillä, ole todettu olleen. YK on tutkinut asiaa ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston vuonna 2014 julkaisema raportti syyttää osaa Ukrainassa asuvista venäjänkielisistä tilanteensa vääristelystä. Nyt Krimillä sorretaan ukrainan ja tataarinkielistä vähemmistöä. Muut kuin venäjänkieliset koulut on siellä suljettu.

Tässä on jälleen kyse Venäjän tahallaan levittämästä disinformaatiosta. Olet siihen sortunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpsistä tosiaan. Montakohan kertaa Ukraina on hajottanut Krimin parlamentin ja Leonid Kutshman valtakaudella uhannut sotilaallisella väliintulolla jos Krim pullikoi Ukrainan päätöksiä vastaan. Kiovassa kun päätettiin autonomian vastaisesti että kaikki Krimin parlamentissa säädetyt lait tulevat voimaan vain jos ne hyväksytään Kiovassa. Tämä siis 90-luvulla. Amerikkalaisen disinformaation uhrit eivät ole varmasti tästä kuulleetkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se menee. Pääsis näkyy olevan, että vastustat venäjää olipa asia miten päin hyvänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Unkari ei taivu EUn epäarvoihin tuntemattomien ihmisten rajattomasta maahanpääsystä alkaa mustamaalaaminen ja maalittaminen. Samaahan nähdään Suomeassa. Jos joku yrittää puhua rajattoman maahantulon järjettömyydestä ja saa järkeen käyville puheille kaikupohjaa, alkaa punavihreiden masinoima mustamaalaaminen ja maalittaminen välittömästi.
EU-johto Sorosin rahoittaman, kun haluaa hävittää kansallisvaltiot, jotta rahamiehet saavat rajattoman vallan kaikkiin Euroopan maihin.
Kuullostaa järkyttävältä ja utopialta, mutta lukekaa netistä Sorosin Open societyn anarkistiset tavoitteet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalainen disinformaatio menee läpi raukoilla rajoilla kuin sulaan voihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image