Ulkomaat

Ukrainan presidentti haluaa päättää Itä-Ukrainan konfliktin – presidentti Niinistö: "mikään ei ole rauhaa arvokkaampaa"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasivat torstaina ensimmäistä kertaa. KUVA: SERGEY DOLZHENKO
Ulkomaat 12.9.2019 20:03
Anna Kilponen, Lea Peuhkuri, Ida Kannisto

Presidentti Sauli Niinistö vakuutti Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille, että Suomi tukee Ukrainaa jatkossakin.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tapaaminen sujui selvästi ystävällisessä hengessä. Niinistö tapasi toukokuussa presidentiksi nousseen Zelenskyin Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ensimmäistä kertaa. Lämminhenkisyyttä alleviivasi se, että Niinistö kertoi kutsuneensa ukrainalaisen kollegansa vierailulle Suomeen.

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentit kertoivat keskustelleensa Itä-Ukrainan kriisistä. Niinistö sanoi, että Suomi on tukenut Ukrainaa kriisin alusta saakka ja on valmis auttamaan jatkossakin.

Niinistö huomautti, että hänellä on ollut mahdollisuus keskustella Ukrainan tilanteesta esimerkiksi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Hänen mukaansa Ukrainan tilanne on noussut esille kaikissa tapaamisissa kansainvälisten johtajien kanssa.

Niinistö pääsi kuulemaan ensi kertaa Zelenskyin näkemystä tilanteesta. Hän sanoi ilahtuneensa siitä, että tuore presidentti näyttää tavoittelevan vahvasti rauhaa.

– Mikään ei ole arvokkaampaa kuin se, Niinistö sanoi.

Vankien vaihto petasi alkua rauhansopimukselle

Rauhan saavuttamiseksi Itä-Ukrainaan Zelenskyi kertoi tekevänsä kaiken mahdollisen. Syyskuussa on tarkoitus järjestää Normandia-ryhmän kokous, jossa ovat paikalla Ukrainan ja Venäjän lisäksi Saksa ja Ranska. Zelenskyi ja Putin eivät ole vielä tavanneet toisiaan.

Zelenskyi otti median edessä puheeksi sen, ettei hän kirjoittanut Minskin sopimuksen ehtoja vaan sen teki hänen edeltäjänsä. Hän kuitenkin vakuutti, ettei halua hylätä sopimuksen toteutumista, jonka tarkoituksena on päättää sota Itä-Ukrainassa.

Minskin sopimus on solmittu Ukrainan, Venäjän ja Venäjän tukemien kapinallisten välillä. Ensimmäinen sopimus tehtiin vuonna 2014 eli samana vuonna, jolloin Venäjä liitti Krimin itseensä. Sopimukseen kirjattiin muun muassa vankienvaihto. Viimein tässä kuussa, viisi vuotta myöhemmin, Ukraina ja Venäjä vaihtoivat 35 ukrainalaista ja venäläistä vankia. Ukrainaan palasi muun muassa 24 ukrainalaista merisotilasta, jotka Venäjä oli ottanut kiinni viime syksynä Kertshinsalmessa.

Ele voi olla merkki maiden välien nytkähtämisestä eteenpäin. Toisaalta Putin ei ole vieläkään myöntänyt, että Venäjä olisi konfliktin osapuoli. Sen sijaan hän on kutsunut konfliktia Ukrainan sisäiseksi asiaksi.

Niinistö vieraili edellisen kerran konfliktin vasta alettua

Presidentti Niinistö aloitti torstaina kaksipäiväisen valtiovierailunsa Ukrainaan. Niinistö vieraili edellisen kerran Ukrainassa viisi vuotta sitten elokuussa 2014. Tuolloin Venäjä oli liittänyt Krimin itseensä muutamaa kuukautta aiemmin maaliskuussa ja Ukrainan konflikti alkoi.

Sotaa käydään edelleen Ukrainan hallituksen ja Venäjän tukemien kapinallisjoukkojen välillä.

Heinäkuussa 2014 malesialainen matkustajakone ammuttiin alas Itä-Ukrainassa. Hollannin johtamassa tutkinnassa on saatu selville, että yksi ampumisesta epäillyistä on Volodymyr Tshemakh. Tsemakh yksi vangeista, jotka palautettiin viime viikolla Venäjälle osana Ukrainan ja Venäjän välistä vankienvaihtoa.

Ukrainan edellinen presidentti Petro Poroshenko teki virallisen vierailun Suomeen tammikuussa 2017.

Koomikosta kansanjohtoon

Presidentti Volodymyr Zelenskyin nousu politiikan huipulle hakee vertaistaan. Hän näytteli Ukrainan presidenttiä suositussa Kansan palvelija -sarjassa, jossa hän taisteli korruptiota vastaan.

Viime huhtikuun presidentinvaaleissa 41-vuotias Zelenskyi sai tosielämän murskavoiton. Kampanjoidessaan koomikko myönsi avoimesti, että hänellä ei ollut vahvoja poliittisia mielipiteitä.

Kesän parlamenttivaaleissa Zelenskyin voittokulku jatkui, ja hänen Kansan palvelija -puolueensa vei 252 paikkaa 450:stä parlamentissa.

Zelenskyi on asettanut tavoitteekseen muun muassa Venäjän sodan lopettamisen ja korruption kitkemisen.

MAINOS

Kommentoi

Suomi sai ensin Autonomian ja sitten Itsenäisyyden.
Uusi valtio syntymässä alueelle, veikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsenäisyys ja todellinen oikeusvaltio ovat rauhaakin arvokkaampia ja siksi niistä käydään vaikka (sisällis-) sotia. Jatkossakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
70
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image