Ulkomaat

Ukrainan konflikti: Venäjä ilmoitti siirtävänsä uusia pitkän kantaman ilmatorjuntaohjuksia Krimin niemimaalle

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko puhui CNN-kanavan haastattelussa keskiviikkona ja sanoi, että poikkeustila johtuu täysimittaisesta sodan uhkasta Venäjän kanssa. Hänen mukaansa sunnuntain yhteenotto oli vasta alkua. KUVA: MIKHAIL PALINCHAK
Ulkomaat 28.11.2018 13:09
Katja Ihatsu, Reuters

Venäjä viestii valmiudestaan puolustaa alueita ja vesistöjä, jotka se katsoo kuuluvan itselleen.

Venäjä sanoi keskiviikkona, että se suunnittelee siirtävänsä lisää pitkän kantaman S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmiään Krimin niemimaalle, mikä kiristää tilannetta Ukrainan ja Venäjän välillä.

Jopa satoja kilometrejä kantava S-400-ohjusjärjestelmä tunnetaan Nato-maissa koodinimellä SA-21 Growler.

Venäjä otti sunnuntaina haltuunsa kolme ukrainalaisalusta ja niiden miehistön Kertshinsalmella.

Venäjä on tasaisesti kasvattanut varusteluaan Krimin niemmimaalla sen jälkeen, kun se valtasi sen Ukrainalta vuonna 2014. Venäjä ilmoitti ohjusten siirtämisestä rajalle samalla, kun Moskova ja Kiova ovat jatkaneet toistensa syyttämistä sunnuntain tapahtumista.

Reutersin Krimin-kirjeenvaihtajan havainnon mukaan venäläinen miinanraivaaja-alus Vice-Admiral Zakharin oli keskiviikkona matkalla Mustaltamereltä Asovanmerelle. Sekä Ukraina että Venäjä ovat liikennöineet Asovanmerellä, josta on tullut konfliktiherkkä alue.

Ukraina ilmoitti maanantaina maan olevan poikkeustilassa ja sanoi olevansa huolissaan venäläisten mahdollisesta uudesta hyökkäyksestä.

Toimintavalmis tänä vuonna

Venäjän asevoimien tiedottaja Vadim Astafyev sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan, että uusi S-400-ohjusjärjestelmä siirretään Krimille "pian" ja että se on toimintavalmiudessa vuoden loppuun mennessä.

Siirto on ollut todennäköisesti suunnitteilla jo pitkään, mutta ilmoituksen ajoitus vaikuttaa harkitulta. Sen tarkoitus on kertoa Ukrainalle ja länsimaille, että Venäjä on valmis puolustamaan alueita ja vesistöjä, jotka se katsoo kuuluvan itselleen.

Krimin niemimaalla on jo kolme ohjusjärjestelmää, joiden kantama on 400 kilometriä, mikä riittää Mustanmeren alueen ilmaväylien hallitsemiseen. Uudet ohjukset täydentävät ilmapuolustusta alueella.

Kuuden vuoden tuomio

Krimin Simferopolin oikeusistuimessa luetaan myöhemmin keskiviikkona yhdeksän ukrainalaisen kiinniotetun miehistön jäsenen vangitsemismääräys.

Heidän joukossaan on ainakin yksi Ukrainan turvallisuuspalvelun SBU:n upseeri. Loput 15 ukrainalaista merimiestä on pidätettyinä. Heidän oikeudenkäyntinsä on mahdollisesti kahden kuukauden päästä.

Kaikkia ukrainalaisia voi odottaa pisimmillään kuuden vuoden vankeustuomio, jos heidät todetaan syylliksiksi laittomaan rajanylitykseen, kuten Venäjä on tilannetta Kerchinsalmella kuvannut.

Venäjän mukaan ukrainalaisalukset eivät ilmoittaneet tulostaan eivätkä pysähtyneet pyydettäessä. Ukrainan kanta on, että aluksilla oli oikeus ilman Venäjän lupaa liikennöidä väylällä, joka on ainoa reitti Mustaltamereltä Asovanmerelle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

On näköjään pyyhkitynyt muistista myös sotaisa, yksityisarmeijaa varustanut Poroshenkon kaveri oligarki Kolomoisky, joka ahneudessaan riitautui Porosenkon kanssa, ja karkasi Sveitsiin miljardeineen. Ukrainan kansalla olisi paljon perittäviä saatavia noilta herroilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sairasta tuo Venäjän homma. Ei muuta itämereltä Venäjän eristäminen. Ihan sama asia. Yhtä törkeä ja suuri rikkomus Venäjälle mitä se tekee Ukrainalle. Toki sitä ärsyttää kun Viro, Latvia ja Liettua on menetetty ja aukrainaki pyrkii länteen. Siitähän se sou 2014 alunperin melkoisen varmasti alkoi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi nyt NATO hakemus vetämään ja kansainväliset kovemmiksi. Venäjä irti SWIFT järjestelmästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Ohjuksille on kohteita Itä Euroopan NATO-maitten ilmavoimista ja Turkista, sekä NATO,n eri tukikohdista ammutuista risteilyohjuksista. Onhan NATOkin rakentanut surullisen kuuluisan ohjuspuolustus verkon Baltiasta Turkkiin asti "torjumaan Iranin ohjusuhkaa". Parempi varautua. NATO-sotalaivat vielä lisäksi Mustallamerellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai luuletko sinä että Ukrainalla ei ole oikeutta omaan itsenäisyyteen ja koskemattomuuteen?? Vai luuletko että Suomen pitäs myös alistua kuten ukrainan samoin jos Venäjä rupeis vänkymään reviirille??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainan - tai kenen muun tahansa - aluksilla oli ja on oikeus ilman Venäjän lupaa liikennöidä väylällä, joka on ainoa reitti Mustaltamereltä Asovanmerelle. - Venäjä haastaa sotaan. Pitäisiköhän siltä sulkea Tanskan salmet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ollenkaan hullumpi ajatus. Venäjän kansalaisilta pitäisi myös napsia kaksoispassit ja viisumit pois sekä takavarikoida kaikki omaisuus. Venäjän naapurimaihin pitäisi myös myydä niin paljon aseita, että venäjän pitäisi nelinkertaistaa asevoimansa päästäkseen läpi.
Tällaiset toimenpiteet tosin tarkoittaisivat, että venäjä olisi jo sodan tuntuisessa tilanteessa universuminsa kanssa.
-Tuskin yhdenkään venäläinen oligarkin halutaan-listalla jos ei pää ole oikeasti pehmentynyt liiasta vodkasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohtapuolin ammutaan alas seuraava matkustajakone tuolla alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nythän Ukraina ottaa alueelleen lännestä vastaavia ohjuksia, jotka kantavat Moskovaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä paikkaansa, Javelineja ovat ostaneet, 2 km kantama ja kohteena Venäjän panssarivaunut.
Tuskin Moskovat on 2 km Ukrainasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä jos Suwalkin käytävän kulkua aletyaisiin kunnolla "vartioimaan" ketkä sieltä kulkee ja ketkä ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa tilanne tuolla mennä koko ajan pahemmaksi, vai onko vaan nokittelua Venäjän taholta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenekähän Venäjä pelkää hyökkäävän ilmasta Krimillä ? Onko joku ilmottanut, että Krimi otetaan Venäjältä sotilaallisella voimalla takaisin Ukrainalle ? Kuka on viimeksi hyökännyt Krimille ja Itä-Ukrainaan ? Kuka sulki viattoman kauppamerenkulun väylän Mustanmeren ja Asovan meren välillä ja millä oikeudella ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

23:36
Kärpät vierailivat kauden ensimmäistä kertaa Kuopiossa, mutta voitto irtosi hampaat irvessä – "Tuosta on joskus ennenkin ammuttu etunurkasta sisään"
22:54
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
118
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
79
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
27
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
21
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi teitä kateellisia

Entisenä kouluttajana muistan, että kateus vie kalatkin vedestä, Kateus on köyhyyden sisar, Kateus ei kauas kanna. Kateu... Lue lisää...
Koulittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image