Ulkomaat

Ukraina-neu­vot­te­luis­ta ei mitään tuloksia – Ukrainan ja Venäjän kannat YK:n rau­han­tur­vao­pe­raa­tios­ta kaukana toisistaan

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin (vas.) ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (oik.) asettuivat yhteiskuvassa kauas toisistaan. Ranskan Eurooppa- ja ulkoministeri Jean-Yves Le Drian ja Saksan ulkoministeri Heiko Maas tekivät parhaansa. KUVA: Sina Schuldt
Ulkomaat 12.6.2018 12:17
Matti Posio, Reuters

Neljän maan ulkoministerien keskustelu Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisusta päättyi toistaiseksi laihoin tuloksin Berliinissä.

Itä-Ukrainan konfliktialueille ei toistaiseksi saada YK:n rauhanturvaajia. Venäjän, Ukrainan, Saksan ja Ranskan ulkoministerit tapasivat maanantaina suljettujen ovien takana Berliinissä. Neuvottelujen aiheena oli hauraan tulitauon toteuttaminen Ukrainan itäisillä rajoilla ja YK:n rauhanturvaoperaation sijoittaminen maan konfliktialueille, joilla Venäjän tukemat kapinalliset pitävät valtaa.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi neuvottelujen jälkeen, että Venäjä ja Ukraina periaatteessa olivat yhtä mieltä YK:n rauhanturvaajista, mutta käsitykset operaation toteuttamisesta olivat edelleen "hyvin kaukana toisistaan".

– Mahdollisen Itä-Ukrainan rauhanturvaoperaation parametreistä sovimme, että ohjeistamme poliittiset johtajamme jatkamaan neuvotteluja ei siitä jos vaan kun sellainen operaatio voi tapahtua, ja keskustelemaan tästä lähiviikkoina, Maas muotoili.

Tapaaminen oli ulkoministerinelikon ensimmäinen sitten helmikuun 2017. Alemman tason virkamiehet ovat tavanneet säännöllisesti neljän maan niin sanotussa Normandia-formaatissa viimeisten neljän vuoden aikana. Diplomatiayritykset eivät ole onnistuneet ratkaisemaan itäisen Ukrainan aseellista konfliktia, jossa on kuollut yli 10 000 ihmistä.

Sotaa vuodesta 2014, tulitaukoa rikotaan

Moskovan ja Kiovan välit ovat olleet erityisen kireät sen jälkeen, kun suosittu kansannousu eli Maidanin vallankumous ajoi vallasta Venäjä-mielisen presidentti Viktor Janukovitsin alkukeväästä 2014. Janukovits lähti oma-aloitteiseen maanpakoon Venäjälle. Venäjä syytti Eurooppa-yhdentymistä ajaneita ukrainalaispoliitikkoja fasismista ja eteni nopeasti ottamaan hallintaansa Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan. Moskova myös tuki Venäjä-mielisten separatistien aseellista kapinaa Ukrainan itäosissa.

Sopimus tulitauosta allekirjoitettiin helmikuussa 2015 Minskissä. Paperi ei ole onnistunut lopettamaan väkivaltaisuuksia. Kummankin osapuolen taistelijat rikkovat tulitaukoa melkein päivittäin.

– Me tiedämme, että on ollut puuttuvaa tahtoa toteuttaa näitä sitoumuksia aiemmin, Maas sanoi lehdistötilaisuudessa, jonka hän piti yhdessä ranskalaisen kollegansa Jean-Yves Le Drianin kanssa.

Maas sanoi kaikkien osapuolien todenneen, että heidän pitää noudattaa Minskin rauhansuunnitelmaa tästä eteenpäin. Suunnitelmaan kuuluvat raskaiden aseiden vetäminen taistelualueilta ja yhä pitemmälle vietävä vankienvaihto.

Ranska ja Saksa ovat luvanneet Ukrainalle ja Venäjälle logistista apuaan miinakenttien varmistamisessa sota-alueilla.

Maas piti hyvänä paluuta poliittiseen neuvotteluprosessiin, vaikka tulokset tapaamisesta jäivät laihoiksi.

– Olen vahvasti vakuuttunut, että poliittiset neuvottelut lisäävät myös painetta kentällä.

MAINOS

Kommentoi

Ei sinne rauhaa saada ennenkuin Eu:n tuella vallankaapanneet syrjäytetään, ja järjestetään uudet ja rehelliset vaalit, Krimillä ei edes tarvita vaaleja, sillä ihmiset eivät missään nimessä halua enää Ukrainan alaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU,n tuella, mutta NATON,n ja USA,n määräyksestä, sekä George Sorosin rahoituksella. Ko. palkkasotilaat ovat vielä irrallaan Ukrainassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne Itä-Ukrainassa on ratkaisematon. Siellä valtaa pitävät ovat täysin Venäjän sotilaallisen ja taloudellisen tuen varassa, Ukrainassa he joutuisivat vankilaan. Ratkaisuna olisi tietysti pakkomuutto Venäjälle.

Samanlainen tilanne on muillakin Venäjän valloittamilla alueilla: Krimillä, Georgiassa ja Moldovassa. Kallista lystiä Venäjälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image