Ulkomaat

Ukraina äänestää presidenttiä kauniissa säässä − en­nak­ko­suo­sik­ki Volodymyr Zelenskyi esiintyi ää­nes­tys­päi­vä­nä huolettomana

Ukrainan presidentinvaalien varmana voittajana pidetty koomikko Volodymyr Zelenskyi äänesti sunnuntaina Kiovassa. KUVA: Ovsyannikova Yulia
Ulkomaat 21.4.2019 17:25
Maarit Uber

Istuva presidentti Petro Poroshenko vetosi vielä kerran ukrainalaisiin, jotta nämä äänestäisivät järjellään.

Presidentinvaalien äänestys etenee sujuvasti Ukrainassa. Ukrainalaiset päättävät tänään sunnuntaina, pääseekö istuva presidentti Petro Poroshenko jatkokaudelle vai saako maa uuden johtajan näyttelijänä ansioituneesta Volodymyr Zelenskyistä.

Ennakkokyselyiden mukaan jo ensimmäistä kierrosta hallinnut Zelenskyi olisi päihittämässä Poroshenkon selvin luvuin.

Ukrainalaiset näyttävät olevan valmiita äänestämään riskillä antaakseen mahdollisuuden muutokselle. Zelenskyillä ei ole aiempaa poliittista kokemusta. Hänen poliittiset tavoitteensa ovat jääneet melko epäselviksi myös vaalikampanjan aikana.

Zelenskyi esittää suositussa ukrainalaisessa tv-sarjassa vilpitöntä luokanopettajaa, josta tulee korruptionvastaisen taistelun myötä presidentti.

Ukrainalaisia ärsyttää presidentti Poroshenkon aloittamista uudistuksista huolimatta maassa rehottava korruptio ja elintason pysyminen matalana.

Poroshenko puhutteli äänestäjiä

Vaimonsa kanssa Kiovassa äänestänyt Poroshenko muistutti pääsiäistunnelmissa, että tasan vuosi sitten alkoi prosessi, joka johti Ukrainan ortodoksikirkon irtautumiseen Moskovan alaisuudesta. Poroshenko pitää asiaa yhtenä suurimmista saavutuksistaan.

–  Mitä tulee vaaleihin, haluan sanoa olevani ylpeä siitä, kuinka tämänvuotiset vaalit on järjestetty Ukrainassa. Kansalaisillamme on vapaus toimia tahtonsa mukaisesti. Meillä on turvattu demokraattinen perinne. Juuri nämä asiat tekevät Ukrainasta eurooppalaisen maan.

Poroshenko lisäsi, että mikään ei pysty pysäyttämään Ukrainaa euroatlanttisen integraation ja uudistusten tiellä. Hän sanoi toivovansa, että järki ohjaisi ihmisten äänestämistä.

– Tärkeää ei ole sukunimi vaan strateginen suunta.

Zelenskyi esiintyi huolettomana

Zelenskyi puolestaan iloitsi vaimonsa kanssa äänestyspaikalle saapuessaan kauniísta säästä. Hän kuvaili mielialaansa loistavaksi perheen kanssa Eminemin musiikin tahdittamana nautitun aamiaisen jälkeen. Zelenskyi kertoi uskovansa menestykseensä.

– Tänään voittavat ukrainalaiset ja Ukraina. Toivon, että myös rehelliset vaalit voittavat.

Poliittiselta agendaltaan pitkälti tuntematon Zelenskyi on myös Venäjän suosikki Ukrainan presidentiksi. Hänet on esitetty venäläismediassa melko positiivisessa valossa, kun taas Poroshenkoa on mustamaalattu ensimmäiseltä kierrokselta lähtien.

Venäjän sekaantuminen Ukrainan vaaleihin oli odotettavissa. Venäjä ei tule lainkaan toimeen Venäjän suhteen tiukan linjan ottaneen Poroshenkon kanssa.

Edessä vaikea tehtävä

Monia yhteiskunnallisia uudistuksia jälkijunassa toteuttava Ukraina ei ole helppo maa johdettavaksi edes rauhan aikana. Maan itäosissa jatkuva sota ja Venäjän valtaaman Krimin niemimaan tilanne ovat haasteita tulevalle presidentille.

Ukrainan äänestyspaikat sulkeutuvat illalla kello 20 Suomen aikaa. Sen jälkeen julkistetaan ovensuukyselyiden tulokset. Sosiologien mukaan ne kuvastavat suhteellisen tarkasti vaalien lopullista tulosta.

Virallisen vaalituloksen on oltava selvillä toukokuun 1. päivään mennessä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

40
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
25
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
18
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä
17
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
16
Sähkölaitteen vika aiheutti tulipalon ravintolassa Oulun Pakkahuoneenkadulla – "Ravintolan henkilökunta toimi esimerkillisesti"
14
Oulun Lentokentäntiellä kolmen auton ketjukolari – kaksi lasta sairaalaan tarkistettaviksi
8
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image