Ulkomaat

Työväenpuolue pysyi suurimpana Walesissa – silti kon­ser­va­tii­vit saavuttivat parhaan vaalituloksen yli 30 vuoteen

Pääministeri, konservatiivipuolueensa torstain vaaleissa voittoon vienyt Boris Johnson kuvattiin heinäkuussa vierailullaan Walesissa. Johnson kampanjoi Walesissa vielä joulukuussa aivan vaalien alla. KUVA: FRANK AUGSTEIN / POOL
Ulkomaat 13.12.2019 13:32
Ida Kannisto

Viimeiset mielipidemittaukset ennen vaaleja ennustivat, että Walesissa konservatiivipuolue pääsee lähemmäs voittoa kuin koskaan aikaisemmin. Työväenpuolue on hallinnut Walesin parlamenttivaaleja vuosikymmenten ajan.

Britannia

Konservatiivit ottivat ylivoimaisen voiton Britannian parlamenttivaalissa. Myös Walesissa puolue teki historiallisen hyvän tuloksen: konservatiivien vaalitulos oli paras yli 30 vuoteen. Työväenpuolue on voittanut Walesissa kaikki parlamenttivaalit jo vuosikymmenten ajan. Se säilytti nytkin asemansa maan suurimpana puolueena, joskin menetti kuusi paikkaa konservatiiveille.

Yleisradioyhtiö BBC kertoo, että torstain vaaleissa Walesista parlamenttiin nousi ensimmäistä kertaa kolme konservatiivien naisedustajaa. Konservatiivit saivat seitsemän paikkaa lisää. Työväenpuolueella on nyt 22 paikkaa ja konservatiiveilla 14. BBC:n mukaan tulos on konservatiiveille paras sitten vuoden 1983.

Vaali-into hiipui hiukan edellisistä vuoden 2017 parlamenttivaaleista. Äänestysprosentti Walesissa oli 66,6.

Cardiffin yliopiston ennusteet povasivat ennen torstaita, että konservatiivien vaalivoitto on lähempänä kuin kenties koskaan ennen. Lopullisissa tuloksissa työväenpuolue peittosi konservatiivit vain reilun neljän prosenttiyksikön erolla.

Vuoden 2016 kansanäänestyksessä walesilaiset äänestivät EU-eron puolesta. Suurin puolue eli työväenpuolue on kuitenkin ajanut uuden kansanäänestyksen järjestämistä.

Se on saanut kritiikkiä konservatiiveilta, jotka sanovat, ettei työväenpuolue toteuta kansan tahtoa. Keskiviikkona, päivää ennen torstain vaaleja, Walesin pääkaupungissa Cardiffissa vaikutti siltä, että brexit on vaalien keskeinen kiistakysymys. Samassa vaalipiirissä vastakkain saattoi olla brexitiä äänekkäästi ajava konservatiivi ja yhtä kovaan ääneen vastustava työväenpuolueen ehdokas.

Äänestystuloksen selvittyä Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi, että hänen puolueensa voi nyt vihdoin viedä EU-eron maaliin ja laittaa pisteen uhkauksille uuden kansanäänestyksen järjestämisestä.

Itsenäisyysliike säilytti paikkansa

Muista puolueista liberaalidemokraatit menettivät ainoan paikkansa. Walesin oma puolue Plaid Cymru taas säilytti neljä paikkaansa. Plaid Cymru ajaa Walesin itsenäisyyttä.

– Puoluetta voi verrata esimerkiksi tiettyihin katalaaniseparatistiliikkeisiin, sillä se on pyrkinyt yhdistämään vasemmistolaisen ajattelun vahvaan nationalistiseen agendaan. Walesilaisen nationalismin ytimessä on vahva kymrin kielen painotus, joskin rinnalle on tullut muitakin sävyjä, esimerkiksi EU-myönteisyys, sanoo Britanniaa tunteva tutkija Timo Miettinen.

Miettisen mukaan eräs itsenäistymishaaveita toppuutteleva tekijä on kuitenkin se, että esimerkiksi Skotlannin tapaan vahvaa visiota itsestään Britannian ulkopuolella.

Wales integroitiin osaksi Englantia ja Britanniaa paljon varhaisemmassa vaiheessa kuin Skotlanti, ja Walesin asema kumpuaa kaukaa historiasta, sanoo myös tutkija Markus Kantola.

MAINOS

Kommentoi

Ei auttanut median propaganda, EU:n mielipidevaikuttamiset eikä marginaaliväestön raivokas huuto tai pakotus. Hiljainen, normaali enemmistö lopulta maailmassa asioista päättää. Onko tämä lähtölaukaus muillekin maille erota EU:sta? Vain aika näyttää. Parin vuoden päästä näemme kuinka Britannia kukoistaa itsenäisenä valtiona ilman unionia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen media antanut ymmärtää, ettei konservatiivit paljon kannatusta saa, mutta toisin kävi. Olisiko peiliin katsomisen paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Englantilaiset haluaa pitää itsenäisyyden, toisin ku monet muut euroopan maat, jotka ovat antautuneet saksan ja ranskan alusmaiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasuri-vihreä globaali media yrittää löytää sivuseikoista lohtua omilleen ja esim. Hesari ei uutisoi käytännössä lainkaan Brexit murskavoittoa verkkolehdessään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tässä sosialistit nyt kokivat historian suurimman nöyryytyksen. Lähteä nyt puskemaan tuollaista ideologiaa modernissa maailmassa. Lopputulos on tänään luettavissa kaikissa medioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävikö tässä nyt niin, että Englantin eroaa EU:sta, mutta Britannia hajoaa kun Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti haluavat siinä pysyä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Englanti ei ole EU maa, joten Englanti ei yksin voi irrottutua EU:sta. Mikäli UK hajoaa osiin niin irralliset osat voivat halutessaan hakea Eu:n jäsenyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image