Ulkomaat

Tut­kin­to­teh­tai­luun riittää kopiokone

Kopioita tutkinnoista on helppo löytää. Netti on täynnä kauppaajia, ja mainoksia lähetetään sähköposteihin roskapostina.
Ulkomaat 3.9.2009 0:00
Kirsi Crowley
Väärennetyt tutkintotodistukset ovat kasvaneet maailmanlaajuiseksi ongelmaksi. Hämeen ammattikorkeakouluun tekaistuilla todistuksilla päässeet länsiafrikkalaiset opiskelijat ovat vain pieni osa laajaa vyyhtiä.

Esimerkiksi Yhdysvaltain kongressin alainen tutkimus paljasti, että maan hallinnossa sadat työntekijät olivat saaneet virkansa ostetuilla maisterin tai tohtorin papereilla ilman päivääkään opintoja.

"Tutkintotehtailuun riittää vain yksi ihminen ja kopiokone. Esimerkiksi kazakstanilaiseksi tekaistua tutkintoa on vaikea tarkistaa. Oppilaitoksia on vaikea todentaa tai viranomaiset ovat vaihtuneet", kuvaa Euroopan tutkintojen laatuvalvonnan Qrossroads-tietopankin ohjaaja Axel Aerden.Netti täynnä
väärennösten tarjoajia


Satoja miljoonia euroja vuodessa tuottava bisnes aiheuttaa pahimmat haittansa Aardenin mukaan rikkaissa maissa.

"Yksittäiset ihmiset ostavat tutkintopapereita edistääkseen uraansa, kun oma koulutustaso ei enää riitä ylennykseen. Sitä on vaikeampi havaita", Aerden sanoo.

Kopioiden löytäminen on helppoa. Netti on täynnä kauppaajia, ja mainoksia lähetetään sähköposteihin roskapostina.Nettisivut pystyyn,
rahat ulos ja pakoon


Väärennetyt todistukset ovat lisääntyneet opiskelun kansainvälistyessä, kertoo Eurooppalaisen korkeakoulutuksen arviointiorganisaatioiden yhteistyöelimen ENQAn pääsihteeri Emmi Helle. Se on ongelma muun muassa Euroopan komission rahoittamassa kolmansien maiden opiskelijoille tarkoitetussa Erasmus Mundus -ohjelmassa.

"Tehtailijat käyttävät jopa Euroopan komission tai Unescon logoja sivuillaan. Ne rakentavat nopeasti nettisivut ja häviävät yhtä nopeasti rahat mukanaan. Niiden toiminta on raakaa bisnestä, ja uhreiksi joutuva heikoimmassa asemassa olevat, kuten afrikkalaiset, jotka tuhlaavat koko omaisuutensa tutkintoon, jota ei ole olemassa", Helle pohtii.

Yhdysvalloissa laajin kiinni jäänyt tehdas ehti suoltaa 10 000 tutkintopaperia kuuden vuoden aikana. Ostajia oli 131 maasta.

Omistajat Dixie ja Steven K. Randock Sr. olivat itse jättäneet peruskoulun kesken. Pariskunta jäi kiinni, kun salaisen poliisin agentti esiintyi syyrialaisena upseerina, joka halusi kemian tutkinnon päästäkseen Yhdysvaltoihin. Vaikka Yhdysvallat pitää Syyriaa terrorismin tukijana, tutkintotehdas lähetti miehelle paperit vähän yli tuhannen dollarin hinnalla.Satojen miljoonien
dollarien bisnes


Tutkintotehtailun todellista määrää ei tiedä kukaan.

"Yhdysvalloissa arvioidaan, että pajat tuottavat 500 miljoonaa dollaria vuodessa", Hollannissa toimivan tutkintopajojen vastaisen Diploma Mills Centren asiantuntija Herman De Leeuw kertoo.

Aerdenin mukaan ongelma koskettaa jokaista korkeakoulua maailmassa. Hän arvelee, että Hämeen ammattikorkeakoulun väärien tutkintojen hyväksyminen kuvaa ongelmaa tyypillisimmillään. Kyse on tiedon puutteesta.

"Koululta puuttuu resurssit. Se tarvitsee verkostoja, joiden avulla todentaa tutkintojen oikeellisuus. Monet oppilaitokset ja yritykset eivät vaivaudu tarkastamaan papereita", Aerden arvioi.Yliopistot seulovat
väärennöksiä


Väärennetyillä todistuksilla haetaan myös Helsingin yliopistoon. Kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Laitinen sanoo, että ongelma on jokavuotinen.

"Meillä on kymmenen yliopiston välillä yhteinen palvelu, jossa tunnistetaan todistuksia", hän kertoo.

YK:n koulutusjärjestö Unesco laatii parhaillaan nettisivustoa, johon se on pyytänyt valtioilta tiedot tunnustetuista korkean asteen oppilaitoksista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olipa kerran teku, tekussa oli oppilaita ja oppilaat sekä teku oli suomalainen. Mutta kas kummaa kun sieltä valmistui paljon oppilaita ja saivatpa hyvät paperitkin taskuunsa. Tähän liittyi tietysti opetuksen kova taso mutta myös kuminpohjapiirrokset, kelloalushaitarit, paperipolvet sekä muut hyvät keinot oppia asioita. Onneksi meillä suomessa on insinöörejä, luovia ja nuhteettomia. Ne jotka eivät ole kelvollisiä insinööreiksi käyvät sitten uusintoja kunnes jäävät pois omasta halustaan eivätkä valmistu, onneksi näitä epäluotettavia uusijoita valvotaan uusinnoissa kännykkätunnistimin ja useamman opettajan voimin. Kiitos suomen opetusjärjestelmälle ja varsin kyvykkäille opetajille ja heidän opetuksensa kovalle tasolle jotta meillä riittää päteviä insinöörejä aloille joista me kaikki unelmoimme. Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jo on ihmepeliä.! Vaikuttaa kuin tutkintotehtailullekin löytyy puolustajia. Minusta tuo on yksilötasolla rikoksista suurimpia, että opintoja suorittamaton OSTAA tutkintotodistuksensa kovaan hintaan. Ja uskoo sen jälkeen muka olevansa oikeutettu hakemaan virkaa ja vielä menestyvänsä tehtävissään. Ilmeisesti taaskin on kyseessä miehet. Miehet jotka ostaa tutkintonta ja miehet jotka heitä puolustavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kopiokoneella? Eiköhän kyseessä ole nykyaikaiset tekstin/kuvankäsittelyohjelmistot ja huipputarkat tulostimet ym. viimeisimmät tekniikan ihmeet. Ei pelkällä kopiokoneella tee mitään, ellei ole, mitä kopioida!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos stiiknafuulian papereilla hoitaa jatko-opinnot tai työtehtävänsä mallikkaasti (pari palkkaluokkaa ylempänä), lienee ongelman ydin se, että itsetarkoituksellinen hierarkia suoritteineen joutuu aika pahasti naurunalaiseksi, ettei perusteiltaan kyseenalaiseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tosiaan näin, että jo töissä menestyvä ja arvostettu työntekijä muuttuu täysin päinvastaiseksi jos todetaan, että tutkinto puuttuu tai on tekaistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuinka paljon meillä onkaan näitä ns. lukeneita jotka ovat suorittaneet minimiopinnot, minimi tuloksilla ? Vaikka kuinka paljon ja lisää valmistuu koko ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös ollutkin hallituksessakin en nyt nimeä muista täällä suomessa yksi jolla ei ollutkaan tutkintoa? vaan väärennetyt paperit? Taitaa vieläkin se kokoomuslainen toimia virassa jossakin...oliko se Vilen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan selvää vaaliraha skandailua, kepulaiset otti mallia sitten tuolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös ne sumessakin osaa käyttää skanneri ja kopiokonetta. Näitä graduja ja väitöskirjoja ja lopputöitahän on tehty paljolti kopiokoneella. Oma tieto on kovin niukkaa ja helpoin tapa on korvata se nykytekniikalla ja varmistaa, että liitetiedostosta löytyy tarkastajan aikanaan tekemää aineistoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se todistaa, että on paperit, vaikka olisi koulussa ollutkin? Läpi pääsee vaikka ei panisi tikkua ristiin ja lopputyön voi aina vilettää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsykoe pakolliseksi joka alalle. Jos sen läpäisee, on periaatteessa ihan sama, mikä on pohjakoulutus. Sitten vain pitää olla tarkkana, ettei kukaan laita kaveria tekemään pääsykoetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikään kuin kaikkiin hommiin tarvitaisiin joku hieno oppiarvo tai todistus. taas paljon melua tyhjästä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:25
Kaleva oikaisee
15:41
Iilimato on yleistynyt jälleen Suomessa – pohjoisessa voi törmätä hevosjuotikkaaseen
14:56
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
14:31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
14:04
Intia laukaisi kuurakettinsa toisella yrittämällä – "toivomme saavamme ensimmäiset selfiet Kuun pinnalta"
13:27
Britannian hallituksesta lähti jälleen ministeri Boris Johnsonin lähestyvän pääministerinimityksen takia – "maan yllä on synkkä pilvi"
13:15
Oulun poliisilaitos ohjeistaa marjastajia eksymisten varalle – "Vähiten suolle katoaa noin 20-vuotiaita helsinkiläispoikia"
97
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
65
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
40
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
39
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
25
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista
21
Voimakas aalto kaatoi moottoriveneen Oulujoella – sivulliset pelastivat veneessä matkustaneet viisi ihmistä ja koiran
20
Sotkamo pehmitti KeKi:n Sarkkirannassa – Piiponniemi löi kaksi kunnaria tyhjään kenttään

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Tänään on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Huomenna on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Hakkaraisesta on sivistys kaukana. Tai sitten ymmärrämme eri lailla sanan sivistys. Sivistystä ei ole myöskään se, että ... Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image