Ulkomaat

Tut­ki­musp­ro­fes­so­rit: Trumpin termivalinta ehkä sittenkin oikea –  "raking" voi tarkoittaa muutakin kuin haravointia

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump nosti Suomen esiin esimerkkinä metsien hyvästä hoidosta. KUVA: TASOS KATOPODIS
Ulkomaat 19.11.2018 19:00
STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump herätti viikonloppuna kummastusta, kun hänen tulkittiin kehottaneen Kaliforniaa haravoimaan suomalaismalliin metsäpalojen ehkäisemiseksi.

Kaksi suomalaista Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessoria kuitenkin tviittaa, että Trumpin käyttämä termi "raking" merkitsee myös muuta kuin haravointia.

Raking-termiä käytetään Pohjois-Amerikassa hakkujätteiden korjuun ja metsäpalojen ehkäisemiseksi tehtävän työn yhteydessä, kertoo professori Antti Asikainen. Hänen mukaansa haravointia parempi käännös Trumpin käyttämälle sanalle olisi ollut hakkujätteiden korjuu.

Samaa mieltä on professori Tuula Packalen.

–  Lisäksi termi liittyy maanpinnan käsittelyyn, jota voidaan käyttää paloherkän materiaalin poistossa, Packalen kommentoi.

Maastopalossa tuhoutunut Paradisen kaupunki on lohduton näky. Autonraato seisoi palaneen liikehuoneiston edessä. KUVA: PETER DASILVA
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Oleellista Kalifornian paloissa silti kuivuus ja kuivuus. Sanaa ”ilmastonmuutos” kun ei Trumpin kannattajakunnan maailmassa voi käyttää, vaikka kuinka kuumuus lisääntyy ja sateet vähenevät, pitää sitten tuhot panna vaikka huonon metsänhoidon syyksi. Ilmastonmuutoksen myöntäminen johtaisi myös päästöjen vähennystarpeen myöntämiseen, autoilun hillitsemiseen ...
Hulppean hauskaa tämä metsien haravointi-irroittelu oli, kiitos kaikille. Tosikkojen maailmassa vielä löytyy huumorintajua, kiitos siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalifornia on aina ollut kuiva kautta aikojen. Syttymisen syyt usein valloilleen päässyt tuli matkailijoilta, tuhopoltot ja salamaniskut. Niin ja lopuksi kun metsiä ei hoideta lopputulos näkyvissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaliforniahan on hyvin vasemmisto demokraattista aluetta mikä merkitsee paljon sääntöjä ja ilmastonmuutos-säännöksiä jossa ei saa harjoittaa säännösteltyä polttoa ja muuta haravointia. Kalifornian maastossa on 130 miljoonaa kaatunutta puuta eikä ole suoritettu ”haravointia” miesmuistiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sivujuonteena tässä mietin, että missä olisimme ilman Suomen koululaitosta ja oppinutta professoria. Tässä ei 'parviälyllä' pääse kehumaan.

Miltä Suomi näyttää tulevaisuudessa, kun yliopistot on purettu viimeistä 'turhaa' dosenttia myöten ja uusi sukupolvi kasvaa 'itseohjautuvasti' opiskellen meluisissa laumoissa kuulosuojaimet päässä... Se on koko valtakunta yhtä koulukiusaavaa somekohua. Raflaavaa! Siistiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paleassfacea nyt hieman nolottaa? Ai niin, ei nuo kykene tälläiseen itsekriittiseen toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahaa eli valtamedia ja osa "julkkiksia" tarttui tilaisuuteen heitää lokaa Trumpin niskaan heti kun vain vähänkään pystyivät. Olivat jopa niin nopeita halventavissa uutisissaan, että eivät tarkistaneet käännöstä. Tähän me olemme nyt journalismissa tulleet, että lähteeksi kelpaa CNN tai sitten "nimetön lähde" ja nyt pojanoteeraus eli ei vaivauduta edes käännöstä tarkistamaan.

Julkaisiko se presidentin kanslia jonkin tiedotteen liittyen haravointiin? Menikö nekin samaan retkuun eli alkoivat Trumpille neroilemaan ja kielitaitoon sitten keikahti koko show. Diplomatia loistaa... poissaolollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo presidentin kanslian tiedonanto on kyllä todellinen ongelma, jos näin tekivät! Häpeällistä, jos Trump vielä ensin kehuu Suomea ja sitten kanslia tekee näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerran näin videon jossa oli tunnistamaton lentävä esine. Ne sanoi videon kommenteissa, että ei kyllä mitään käryä, että mysteeriksi jää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hittoakos me Google-translatella tulkitsemaan vieraskielisen suurvallan johtajan sanoja ja niistä irvailemaan. Tosin kotimaan lehdistöllä tuntuu toisinaan olevan ongelmia jopa tulkita suomenkielellä tuotettua materiaalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Röhönaurut kaikille, jotka pilkkasivat Trumpia! Byöhähähähää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Tramp on ihan ok..vain halutaan pilkata ihan syyttä.ideat mitä hän esittää on oikein.tämä hulluus että tullaan usa 15000 joukoin.. omissa maissa vain osataan varastaa ja kioroilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä tuli taas monen suomalaisen, toimittajat mukaan lukien, ammatti- ja kielitaito punnittua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vertauskuvallinen ele. Mutta pakko on Trumppia yrittää pilkata vaikka oman järjen kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mitä Niinistö tarkoitti kun kerran liikutti käsiään oikealle ja heti perään vasemmalle? Sitten mikä se oli se Youtube video jossa pääsiäisnoita lensi luudallaan? Ainiin joo se on tosiaan Youtube.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
13:41
Yhdysvaltojen rajavartiolaitoksen johtajan vaihtuminen ei takaa parannusta rajalla jumissa olevien lasten elinoloihin
13:38
Suviseuralaiset jonottivat Muhoksen Matokorpeen jo ennen alueen aukeamista ­– pahimpien ruuhkahuippujen ennustetaan ajoittuvan iltoihin
13:04
Mies tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä vankeuteen – puukotti Oulussa leipäveitsellä
50
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
30
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
29
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
24
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image