Ulkomaat

Tutkimus: Yhä useampi arabi kääntämässä selkänsä uskonnolle

Tutkimuksessa olivat mukana Algeria, Egypti, Irak, Jemen, Jordania, Libanon, Libya, Marokko, palestiinalaisalueet, Sudan ja Tunisia. Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin suhtauduttiin positiivisesti 28 prosentissa maista. Vain 12 prosentissa maista nähtiin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump positiivisessa valossa.
Ulkomaat 24.6.2019 13:15
Ilkka Timonen

Vladimir Putiniin suhtaudutaan arabimaissa positiivisemmin kuin Donald Trumpiin.

Yhä useampi arabi näyttäisi olevan kääntämässä selkänsä uskonnolle ja suhteille Yhdysvaltoihin, kertoo tähän asti suurin alueella tehty mielipidemittaus, kertoo Guardian-lehti.

Tutkimusta varten haastateltiin yli 25 000 ihmistä 10 maasta ja palestiinalaisalueilta. Tutkimuksen mukaan luottamus uskonnollisiin johtajiin on heikentynyt viime vuosina. Yhä useampi kuvasi itseään "ei-uskonnolliseksi", heidän osuutensa oli noussut vuosien 2012–2014 11 prosentista tämän vuoden 18 prosenttiin.

Tutkimuksen toimeksiantaja oli BBC:n arabiankieliset uutiset ja tutkimuksen teki Princetonin yliopistossa sijaitseva Arab Barometer -tutkimusverkosto.

Tutkimuksessa olivat mukana Algeria, Egypti, Irak, Jemen, Jordania, Libanon, Libya, Marokko, palestiinalaisalueet, Sudan ja Tunisia. Vain 12 prosentissa maista nähtiin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump positiivisessa valossa.

Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin suhtauduttiin positiivisesti 28 prosentissa maista, Turkin presidenttiin Recep Tayyip Erdoganiin 51 prosentissa maista.

Kahdeksassa maassa 60 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että väkivalta Yhdysvaltoja vastaan oli seurausta sen puuttumisesta alueen tapahtumiin. Erityisen vahvasti tätä mieltä oltiin Libanonissa, palestiinalaisalueilla ja Jemenissä.

Diktatuurin pelko

Ihmiset Algeriassa, Irakissa, Jordaniassa, Libyassa, palestiinalaisalueilla ja Sudanissa pelkäsivät maansa olevan ajautumassa diktatuuriin.

Arab Barometerin johtaja Michael Robbins sanoi tutkimuksella olevan useista merkittäviä havaintoja.

– Tärkeintä on, että suuressa enemmistössä tutkituista maista hallitukset eivät näytä täyttävän kansalaisten toiveita, Robbins sain Guardianille.

Moni nuori harkitsee maastamuuttoa

Alueella useimmat vastaajat kannattivat naisen oikeutta erota miehestään. He kuitenkin sanoivat myös, että miehillä pitäisi olla viimeinen sana perhettä koskevissa päätöksissä.

91 prosentissa maista enemmistö sanoi, että naisen tulisi voida olla muslimimaassa hallituksen johdossa. Sama prosenttiosuus oli kuitenkin myös sillä kannalla, että miehet ovat parempia poliittisia johtajia.

Yli puolet (52%) 18–29-vuotiaista Algeriassa, Egyptissä, Jordaniassa, Libanonissa, Marokossa, palestiinalaisalueilla ja Tunisiassa sanoi harkitsevansa maastamuuttoa. Tässä on 10 prosentin lisäys vuoden 2016 kyselyyn.

MAINOS

Kommentoi

Arabimaitten demokratia, kun valta vaihtuu, niin siirrytään diktatuurista toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinällään mielenkiintoinen tutkimus, mutta ehkä tuloksia pitäisi verrata myös ei-arabimaihin. Trumpin kannatus ei liene kovin paljoa korkeampi perinteisissä länsimaissakaan, tosin Venäjän ja Turkin yksinvaltiaiden luvut lienevät meilläpäin yhtä pieniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on taas manipuloiva nolla-uutinen ja sen erottaa siitä, että nolla komenttia päästetty läpi. On se ihanaa tämä suloinen sananvapaus. Se vain koskee sanomalehtiä? Voivat kirjoittaa mitä kuraa vain, kun se sopii johonkin käsittämättömään agendaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
21
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
20
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
20
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
18
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
18
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
16
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image