Ulkomaat

Tutkimus: kahvi aktivoi elimistön "hyvän" ruskean rasvan

Italian pääministeri Giuseppe Conte juo kahvia maan parlamentissa Roomassa 19. kesäkuuta. Kahvin juominen lisää ruskean rasvan aktiivisuutta ihmisissä. KUVA: ETTORE FERRARI
Ulkomaat 25.6.2019 13:32
Ilkka Timonen

Elimistössä on vain vähän ruskeaa rasvaa, jota käytetään lämmöntuotantoon.

Tuore tutkimus kertoo kahvilla olevan yhteys niin sanotun "hyvän rasvan" eli ruskean rasvan toimintaan.

Tutkimusta johtamassa ollut Nottinghamin yliopiston professori Michael Symonds kertoo tutkijoiden havainneen, että kahvi voi stimuloida ruskeaa rasvaa.

– Ruskea rasva on ainutlaatuinen elin, jota käytetään lämmöntuotantoon. Sitä on aika vähän ruumiissa, Symonds kertoi USA Today -lehden verkkosivuilla.

Ruskeiden rasvasolujen avulla ruumis taistelee muun rasvan tuotantoa vastaan, kertoo Nottinghamin yliopisto tiedotteessaan. Kun ruumis tuottaa lämpöä, se käyttää energiaa ja polttaa täten kaloreita. Symondsin mukaan kyseessä on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa että kahvi voi vaikuttaa siihen, miten ruskea rasva toimii.

Ruskeaa rasvaa vähiten lihavilla

Ruskea rasva vaikuttaa siihen, miten nopeasti ihmisruumis polttaa kaloreita. Aiemmin tällaista kudosta luultiin olevan vain talvella horrostavilla nisäkkäillä ja vauvoilla.

Sitä on kuitenkin löydetty myös aikuisista. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim kertoo, että ruskeat rasvasolut tuottavat lämpöä irtikytkijäproteiini 1:n avulla rasvahapoista ja sokerista.

Aktiivista ruskeaa rasvaa on todennäköisimmin nuorilla aikuisilla, normaalipainoisilla ja naisilla, ja epätodennäköisemmin lihavilla henkilöillä. Sen määrä ja aktiivisuus lisääntyvät toistuvassa kylmäaltistuksessa kuten avantouinnissa ja laihdutettaessa.

Aikuisilla on ruskeaa rasvaa ruumiissaan 50–100 grammaa. Kun se aktivoituu, se pystyy tuottamaan lämpöä 30 kertaa enemmän kuin mikään muu ruumiin elin.

Maksimaalisesti käytettynä se voi tuottaa jopa 10 prosenttia ruumiin päivittäisestä lämmöstä.

Tutkijat aloittivat tutkimalla hiiristä ja ihmisistä erotettuja kantasoluja. Sitten käyttöön otettiin vapaaehtoiset, joiden ruskean rasvan aktiivisuutta niskassa tutkittiin tunti kahvin juonnin jälkeen.

Kahvin juominen lisäsi ruskean rasvan aktiivisuutta ihmisissä.

Symonds kertoi, että kahvi auttaa ylipainon ja diabeteksen vastaisessa taistelussa, koska kahvin juominen parantaa myös elimistön glukoositasoja.

MAINOS

Kommentoi

Ruskea rasva on ainutlaatuinen elin, jota käytetään lämmöntuotantoon. Sitä on aika vähän ruumiissa.

Siksikö ruumiit on aina kylmiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.7.
Henkilöauto romuttui lunastuskuntoon ulosajossa Sodankylässä, autossa olleet katosivat paikalta
22.7.
Inarijärvellä kuultu avunhuutoja – pelastuslaitos selvittää asiaa helikopterin avulla
22.7.
Lacrosse on hurja laji, jossa pallo viuhuu 180–190 kilometriä tunnissa – Arttu Ylilauri löysi lajin pariin 33-vuotiaana
22.7.
Eurooppaan odotetaan taas ennätyshelteitä: 40 astetta voi mennä rikki Saksassa saakka
22.7.
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella
22.7.
Maailmalla megasuosiota nauttiva kriketti on pyristellyt itselleen jalansijan Oulussa – "Laji sekoitetaan krokettiin" Tilaajille
22.7.
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image