Ulkomaat

Tutkijat paikansivat ot­so­ni­ker­ros­ta tuhoavien CFC-kaasujen päästölähteen Koillis-Kiinaan

CFC-aineita käytettiin ennen jääkaappien kylmäaineena, mutta niiden käyttö kiellettiin 1980-luvulla. Arkistokuva. KUVA: Arto Liiti
Ulkomaat 23.5.2019 9:31
Hannu Toivonen

Viime vuonna tutkijat havaitsivat, että CFC-11-kaasun pitoisuuden väheneminen ilmakehässä on hidastunut merkittävästi, mutta päästöjen lähde ei selvinnyt.

Tutkijat ovat paikantaneet, että otsonikerrosta tuhoavan CFC-kaasun päästölähde on Koillis-Kiinassa.

Vuonna 2018 tutkijat huomasivat BBC:n mukaan, että CFC-11:n pitoisuuksien väheneminen ilmakehässä on hidastunut puoleen vuoden 2012 jälkeen. Tutkijaryhmä epäili silloin, että kaasun päästölähde on Itä-Aasiassa.

CFC11 on yksi CFC-kemikaaleista, jotka kehitettiin 1930-luvulla jääkaappien kylmäaineeksi. Vuosikymmeniä myöhemmin tutkijat huomasivat, että CFC-kaasut tuhovavat nopeasti ilmakehän otsonikerrosta, joka suojaa maapalloa ultraviolettisäteilyltä. 1980-luvulla havaittiin, että Etelämantereen yläpuolella on jatkuvasti kasvava aukko otsonikerroksessa.

Vuonna 1987 CFC-aineet kiellettiin Montrealin pöytäkirjalla. CFC-aineiden kieltämistä on pidetty merkittävänä ympäristönsuojelutekona.

Uuden tutkimuksen mukaan on lähes varmaa, että 40–60 prosenttia CFC-11-päästöistä tulee Koillis-Kiinasta.

Ilmakehän kaasuista tehty tietokonesimulaatio osoittaa, että Kiinasta tulee noin 7 000 tonnia enemmän CFC-11-kaasuja kuin ennen vuotta 2012.

CFC-aineet nopeuttavat ilmaston lämpenemistä

Vaikka tutkijoille on selvinnyt, mistä CFC-kaasuja ilmakehään tulee, he eivät vielä tiedä, missä CFC-aineita käytetään ja tuotetaan. On mahdollista, että ainetta valmistetaan jossain muualla Kiinassa tai jossain toisessa maassa ja kuljetaan sieltä Koillis-Kiinaan, jossa sitä käytetään eristemuovien valmistuksessa.

Vuoden 2018 tutkimuksissa selvisi, että kiellettyjä kemikaaleja käytetään Kiinassa polyuretaanieristeiden valmistuksessa.

Sen lisäksi, että CFC-aineet tuhoavat otsonikerrosta, ne nopeuttavat ilmaston lämpenemistä. Tonni CFC-11 vastaa BBC:n mukaan noin 5 000 tonnin hiilidioksidipäästöjä.

Kiina on jo ryhtynyt toimiin estääkseen CFC-aineiden valmistuksen. Viime marraskuussa Kiinan viranomaiset pidättivät Henanin maakunnassa useita henkilöitä, joilla oli hallussa 30 tonnia CFC-11-ainetta.

MAINOS

Kommentoi

Millaiset raskaat pakotteet kansainvälinen yhteisö asettaa Kiinalle sen tällaisten törkeiden rikkomusten vuoksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin ongelma ratkeaa kun laitetaan suomalaisille yhdistetty jääkaappi- sekä pakastinvero. Tämä vero määrätään esimerkin vuoksi niin suureksi, että loppuu tuo kiinalaisten CFC-11-tupsauttelu. Verotuotto voidaan korvamerkitä kokonaan suomalaisten organisoimalle meritaksipalvelulle Välimerelle. Saisimme monopolin Afrikan ja Euroopan väliseen meriliikenteeseen ja maineemme kiirisi ympäri universumin. Ja taas saatiin jatkoaikaa tälle pallolle suomalaisten toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka moni on sairastunut tai kuollut Kiinan vastuuttomien toimien vuoksi? Kiina saastuttaa koko maailmaa ja täällä Euroopassa johtavat poliitikot sulkevat silmänsä ja antavat sen tapahtua. Mielestäni EU-poliitikot ovat osaltaan vastuussa mm. otsoniaukkojen aiheuttamista syöpätapauksista, koska mahdollistavat Kiinan laittomat toimet ja harjoittavat itse sellaista politiikkaa joka mahdollistaa Kiinan jatkamaan saastuttamistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä peli on jo hävitty. Laillistakaa nyt edes se euthanasia niin ei tarvitse katsella kun maapallo kärsii ja ihmiskunnan viimeiset rippeet koittaa taistella sukupuuttoa vastaan vaan voisin jo kuitata ulos tyylillä ja valtion "piikkiin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu uskomattomalta tuo kiinalaisten ja intialaisten hidas herääminen tuottamiensa saasteiden valtavaan määrään, vaikka molemmissa maissa on jo laajoja erittäin väkirikkaita alueita, joissa jo ulkona liikkuminen on vastenmielistä valtavien saastekertymien takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina on viime vuosina panostanut toden teolla uusiutuvaan energiaan, viime vuonna maahan asennettiin 44 % koko maailman tuonna vuonna asennetusta tuulivoimasta. Yli kolmannes maailman tuulivoimakapasiteetista sijaitsee nimenomaan Kiinassa. Maailman suurin vesivoimala (22500 MW) sijaitsee niin ikään Kiinassa.

Intia tulee hieman jäljessä mutta heilläkin on kunnianhimoiset suunnitelmat uusiutuvan energian suhteen. Biokaasua tuottavat bioreaktorit ovat yleisiä Intiassa, lähes joka kylässä on sellainen ja asukkaat saavat niistä kaasua mm. ruuanlaittoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:52
Ainutlaatuista kuvaa Titanicista ensimmäistä kertaa 14 vuoteen: Tältä näyttää loistoristeilijä, joka vajosi merenpohjaan yli vuosisata sitten
14:37
Allas Sea Poolin lykkääminen vuodella oli välttämätöntä – Töölö Urban: "Ei voi sanoa, että mikään olisi mennyt varsinaisesti pieleen"
14:32
Venäjä laukaisi avaruuteen ihmistä muistuttavan Fedor-robotin, jonka on tarkoitus työskennellä Kansainvälisellä avaruusasemalla
14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
99
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
78
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
53
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
37
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
25
WHO: Juomaveden mikromuovit vain pieni riski ihmiselle – asiassa kaivataan lisätutkimusta
25
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image