Ulkomaat

Tutkijat: Lihan kulutus on saatava laskemaan vuoden 2030 jälkeen

Lihakauppias myy lihaa La Pazin Mercado Rodriguezissa Boliviassa viime marraskuussa. Tutkijoiden mukaan maailman lihan kulutuksen pitäisi lähteä laskuun 10 vuodessa. KUVA: RODRIGO SURA
Ulkomaat 12.12.2019 13:08
Ilkka Timonen

Näin vapautuisi laidun- ja viljelysmaata metsitykseen, ja tätä kautta saataisiin varastoitua hiiltä ilmakehästä.

Lihan tuotannon pitää saavuttaa huippunsa seuraavan vuosikymmenen aikana, minkä jälkeen sen pitää lähteä laskuun, varoittavat tutkijat.

Lancet Planetary Health -lehdelle lähettämässään kirjeessä tutkijat sanovat, että köyhimpiä maita lukuun ottamatta maailman maiden on pikku hiljaa luovuttava lihantuotannosta, koska liha- ja maitokarja on merkittävä ja nopeasti kasvava kasvihuonekaasujen lähde.

Asiasta kertoo Guardian-lehti.

Naudat ja lampaat tuottavat suuria määriä metaania samaan aikaan kun metsiä tuhotaan laidunmaiden luomiseksi ja viljan tuottamiseksi eläinten rehuksi.

Maailman tiedemiehet ovat yhtä mieltä siitä, että ilmakehästä on poistettava valtavia määriä hiilidioksidia, jotta lämpeneminen saataisiin rajattua 1,5 celsiusasteeseen, kuten Pariisin ilmastokokouksessa sovittiin vuonna 2015. Maatalousmaasta yli 80 prosenttia käytetään karjaa varten, mutta se tuottaa kaloreista vain 18 prosenttia.

Laitumet ja pellot takaisin metsiksi

Lihan ja maitotuotteiden käytön vähentäminen ja niiden korvaaminen kasvisperäisellä ravinnolla vapauttaisi maata palautettavaksi metsiksi. Tutkijoiden mukaan tämä on paras tapa varastoida suuria määriä hiiltä.

Lisäksi on tarpeen muun muassa rajoittaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Tutkimusten mukaan lihan, maidon ja munien tuotanto lisääntyi vuoden 1990 758 miljoonasta tonnista vuoden 2017 1 247 miljoonaan tonniin.

– Ruoan kysynnän odotetaan lisääntyvän massiivisesti väestömme kasvaessa kohti 10 miljardia, sanoi professori Matthew Betts Oregonin valtionyliopistosta. Hän on yksi kirjeen kirjoittajista.

– Resurssi-intensiivisen eläinproteiinin kysynnän vähentäminen hidastaisi tuntuvasti maailman metsien häviämistä, sillä olisi suuria etuja biodiversiteetille ja ekosysteemien palveluille sen lisäksi että hiiltä varastoitaisiin.

MAINOS

Kommentoi

"Lihan ja maitotuotteiden käytön vähentäminen ja niiden korvaaminen kasvisperäisellä ravinnolla vapauttaisi maata palautettavaksi metsiksi."
Metsässäkö sitä sitten kasvatettaisiin perunat, porkkanat, kaalit, nauriit, salaatit, kurkut, sipulit jne? Vai tarvittsisiinko aivan massiiviset pellot tuottamaan meille kasvisksia? Lihassa ja maitotuotteissa on niin paljon energiaa, että kasviksiaa saa syödä aika paljon, että kalorimäärän saa kasaan. Ja koska se tarkoittaa suurta määrää em. kasviksia, niin se tarkoittaa suuuuuria peltoja viljelyksille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyykin hakea toinenkin kinkku pakkaseen. Kotimainen nimenomaan. Kyllä nämä on selkästi aivopesu-uutisointeja, joilla yritetään saada helposti höynäytettävä kansa lopettamaan lihansyönti, että voidaan tappaa lihatuotanto Suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitää alkaa tankkaamaan lihaa ihan urakalla kun sitä vielä saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on tarvittava teknologia kasvattaa lihaa laboratoriossa soluviljelyn avulla. Näiden pihvien hinta vain liikkuu pilvissä vielä nykyään, mutta jos tähän satsattaisiin kunnolla rahaa niin lihakarjasta päästäisiin eroon kertaheitolla. Suuret lihantuottajamaat eivät tähän ryhdy vaan haluavat jatkossakin mennä halvinta tietä seuraamuksista piittaamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääpä ostaa oikein iso Joulukinkku, kohta sekin kielletään. Sydöään sitten tulevina jouluina vaika banaania.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oho. Pitääpä ruveta syömään lihaa oikein urakalla, nyt kun se vielä on mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatetaan,pellot metsiksi ja luonto kiittää.Kerrankin oikeaa puhetta,nyky menolla on kohta kaikki metsät hakattu ja tehty pelloiksi tukiaisten himossa vaikka ei olisi edes tarva pelloilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs syötävää sitä löytyy metsästä täyttämään kansalaisten masut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvii. Maapallon hillitön väestönkasvu on saatava todella pian loppumaan. Muu on vaan ongelmien maton alle lakaisua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi hamppuhehtaari imee hiilidioksidia vuodessa saman verran kuin metsähehtaari 80 vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähennetään vaan lihan kulutusta, sillä on siinä varaa. Miksi kuitenkaan ei myös vähennettäisi lisääntymistä siellä missä se on ihan tolkutonta? Koska siitä ei saa puhua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milläpä meinasit vähentää väestönkasvua, onko yksinkertaisia keinoja ja kuka sen käytännössä toteuttaisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä höpö höpö tutkimuksia on tehty aina ja tullaan tekemään, ei mitään merkitystä Suomen kokoiselle maalle. Jo 50 vuotta kauhistelivat kun ihmisiä oli n.3,5 miljardia, v.2019 arviolta n.7,7 miljardia eli ihmisiä pitää vähentää maapallolta muuten maapallo on tuomittu tuhoon jo paljon aiemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisääntyvä maapallon väestö, teollisuuden räjähdysmäinen kasvu, ilmansaasteet, tulvat ja kuivuus, metsäpalot, voimakkaat myrskyt, jäätiköiden nopea sulaminen... mutta setämiesten tietotoimisto viestittää vain "normaalia vaihtelu" eikä siinä mitään maapallon tilan seurantaa tarvita. Tiedekin on ihan turhaa, viestitellään kännykästä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.. vielä uskoo tuota? Tää pallo on jo nyt tuhoon tuomittu sekopäisillä ihmisillä huumeineen ja rikoksineen. Eikä katso muuten varallisuutta tämä törttöily.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ruoan kysynnän odotetaan lisääntyvän massiivisesti väestömme kasvaessa kohti 10 miljardia"; seuraavaksi mietitään että mitenkä kaikille riittää ruohoa syötäväksi kun 15 miljardia tulee nopeammin kuin 5 -> 10 hyppy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image