Ulkomaat

Tutkija: Yhdysvaltain si­sä­po­li­tiik­kaan luvassa pitkä epävarmuuden kausi

Ulkomaat 9.11.2016 14:05 | Päivitetty 9.11.2016 18:55
STT

Asiantuntija povaa Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan pitkää epävarmuuden aikaa Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen. Republikaanien ja demokraattien yhteistyö republikaanijohtoisessa kongressissa on ollut vaikeaa jo presidentti Barack Obaman kaudella, eikä tulevaisuus näytä ruusuisemmalta.

- Vaalikampanjan aikana poliittiset ryhmät puolueiden sisällä ovat korostuneet, eivätkä ne ole kompromissituulella. Voi olla, että presidentti Obamaa kiivaasti vastustaneet republikaanit joutuvat nyt kongressissa maistamaan omaa lääkettään, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija, amerikkalainen Leo Michel.

Uusi hallinto saa tehtäväkseen myös korkeimman oikeuden tyhjän tuomarinpaikan täyttämisen. Koska se vaatii taakseen senaatissa kahden kolmasosan enemmistön, väännöstä tullee tiukka.

Trump on uhonnut, että haluaa kumota Obaman aikaansaannoksia, kuten Obamacareksi kutsutun terveydenhuoltouudistuksen.

- Se olisi potentiaalisesti järkyttävä isku niille 20 miljoonalle amerikkalaiselle, joilla ei ennen Obamacarea ollut terveydenhuoltoa. Lisäksi republikaanit tai Trump eivät ainakaan tietääkseni ole esittäneet Obamacarelle mitään vaihtoehtoista suunnitelmaa.

Trump vakuutti voitonpuheessaan haluavansa olla kaikkien amerikkalaisten presidentti. Michelin mukaan Trumpin kampanjapuheet eivät kuitenkaan unohdu hetkessä.

- Kyllä se on vaikeaa, kun ottaa huomioon, kuinka radikaalia hänen retoriikkansa on puolitoista vuotta ollut. Mutta iso määrä ihmisiä äänesti Trumpia, ja on tärkeää ottaa huomioon, miksi he niin tekivät.

Upin Aaltola: Voittajan on helppo olla jalomielinen

Yhdysvaltojen seuraava presidentti Donald Trump pysyi voitonpuheessaan perinteikkäällä linjalla. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Trump hoiti puheen odotusten mukaan.

- Voittajana on helppoa olla jalomielinen, ja sitä kannattaa olla, Aaltola sanoo.

Trump lupasi puheessaan yhdistävänsä yhdysvaltalaiset, mutta Aaltola muistuttaa, että maa on hyvin jakautunut ja nyt valtaan on nousemassa populistisen oikeiston edustajia.

Aaltola arvelee Trumpin esiintyvän jatkossa vahvana johtajana.

- Hänen vahva johtajapersoonansa merkitsee ehkä enemmän kuin Obaman Yhdysvalloissa, joissa tietty tasapaino ja eri instituutioiden väliset suhteet olivat tärkeämmässä roolissa.

Yhdysvallat ensin kaikessa

Trumpin ulkopolitiikalta Aaltola odottaa linjaa, joka korostaa yhdysvaltalaisia erikoisarvoja.

- Niiden kunnioittaminen tuottaa ystävyyttä suhteessa Yhdysvaltoihin. Siinä ei korosteta niinkään esimerkiksi liberaalia arvoyhteisöä.

Aaltola arvioi, että tietty vastavuoroisuuden periaate tulee näkymään myös Nato-suhteissa. Hän nostaa esimerkiksi Baltian maat, jotka ovat jo tähänkin mennessä olleet aktiivisesti mukana Yhdysvaltojen erilaisissa sotilasoperaatioissa.

Vastavuoroisuuden logiikka pätee Aaltolan mukaan myös Suomen ja Yhdysvaltojen väliseen puolustusyhteistyöhön.

- Suomen pitää osoittaa olevansa Yhdysvaltojen arvoinen ja antavansa Yhdysvalloille sitä, mitä Yhdysvallat Suomelta haluaa.

Aaltola huomauttaa, että Yhdysvalloille Venäjä-suhde menee kuitenkin Suomen ja Ruotsin edelle, erityisesti jos Venäjä osoittaa arvostavansa Yhdysvaltojen intressejä.

Hän arvioi, että ihmisoikeusnäkökulma ei ole Trumpille johtotähti. Tämä asennoituminen voi näkyä tulevaisuudessa esimerkiksi Syyrian ja Ukrainan tilanteiden selvittelyssä.

- Ukraina on enemmän yksin kuin se on aiemmin ollut. Yhdysvallat on patistanut Eurooppaa pysymään (Venäjän vastaisissa) pakotteissa ja sitä Trump ei ehkä näe yhtä tähdellisenä kuin Obama, Aaltola arvioi.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Siinä jälleen yksi asiantuntija ennustaa mitä tulee tapahtumaan. Eipä ole näillä ennustuksilla paljon painoarvoa, mikä tuli näilläkin vaaleilla todistettua. P.S. Miten näissä asiantuntijoissa on niin paljon demokraatteja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaus tuohon P.S:ään: republikaanit tekevät bisnestä, demokraatit ovat asiantuntijoita ja tutkijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, kato.. Ammatikseen ulkopolitiikkaa tutkiva ansioitunut mieshän ei ole oikea henkilö antamaan lausuntoa. Haetaan äkkiä Hakkarainen tai joku muu populisti puhumaan mutua värikkäin sanakääntein ja taas uppoaa tyhjäpäihin kuin kuuma veitsi voihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image