Ulkomaat

Tutkija: Trump voi yrittää kiristää Euroopalta myönnytyksiä Nato-ruuvia vääntämällä

Ulkomaat 12.7.2018 17:15 | Päivitetty 12.7.2018 17:25
STT

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump voi käyttää Natoa välineenä myönnytysten kiristämiseen eurooppalaisilta esimerkiksi kauppapolitiikassa, arvioi tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista.

Pesun mukaan Euroopan turvallisuus nojaa niin vahvasti Yhdysvaltoihin, että Trump voi uhata maan lähtevän Natosta, jos eurooppalaisten päätökset eivät miellytä häntä.

Trump vihjasi tänään, että voisi vetää maansa Natosta, jos muut sen jäsenmaat eivät kasvattaisi puolustusmenojaan.

- Nämä kysymykset Naton taakanjaosta tulevat hiertämään liittolaisten välejä tulevina vuosina. Trump on ilmeisesti saanut lupauksen siitä, että eurooppalaiset jäsenmaat ja Kanada lisäävät määrärahojaan. Ainakin viimeisen lehdistötilaisuuden perusteella kokous ei loppunut katastrofiin, Pesu sanoo.

Voitokkaana esiintyneen Trumpin mahdollisesti saamista lupauksista vallitsee kuitenkin suuri epätietoisuus tällä hetkellä. Esimerkiksi The Guardian -lehden mukaan neuvottelujen muut osapuolet ja Naton virkamiehet ovat kertoneet, että kokouksessa ei sovittu merkittävistä muutoksista maiden puolustusmäärärahoihin.

Nato palaa juurilleen

Vaikka huippukokous ei ollut Naton kannalta katastrofi, ei se hyvinkään mennyt, Pesu arvioi.

- Huippukokousten idea on perinteisesti ollut, että valtionjohtajat siunaavat jo tehdyt ja sovitut päätökset, julistavat seremoniallisesti liittokunnan yhtenäisyyttä ja näin edelleen. Eilen sitten Yhdysvallat Trumpin suulla arvosteli Saksaa, ja tänään oli näitä muita käänteitä. Pahimmat kriisit kuitenkin vältettiin, eikä lopputuloksissa ollut mitään kovin dramaattista. Nato sai julkaistua loppulausumansa ja päätökset saatiin tehtyä, mutta Trump kyllä varasti show'n sovituilta asioilta.

Kokouksessa muun muassa sovittiin uuden esikunnan perustamisesta sotilaallisen liikkuvuuden takaamiseksi Euroopassa ja Naton uudesta valmiusaloitteesta. Aloitteen ajatus on, että tarvittaessa Nato pystyisi 30 päivässä kokoamaan 30 pataljoonaa, 30 lentolaivuetta ja 30 sotalaivaa, jotka voitaisiin lähettää mahdolliseen kriisipesäkkeeseen.

Pesun mukaan päätökset ovat osa kehitystä, jossa Nato suuntautuu taas perinteiseen aluepuolustustehtäväänsä keskityttyään parikymmentä vuotta kriisinhallintaan ja toisenlaisiin sotilaallisiin operaatioihin.

- Iso kuva siitä, mihin Nato menee, on mielestäni Naton pelotteen vahvistaminen. On huomattu uusia haasteita siinä, että jäsenmailta puuttuu avainkykyjä ja sotilaallisen kaluston liikuttaminen on vaikeaa. Näitä vajeita pyritään nyt paikkaamaan, Pesu sanoo.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

On siinä aikamoinen heinähattu,persu trumppi saa vielä kunnolla neniin.Kauppasodan tule vielä katkerasti häviään😁😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mitä ilmeisemmin Suomi ja Ruotsi halutaan Natoon mukaan, jotta Saksa voisi maksaa entistä vähemmän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä oikeita uutisia. USA maksaa 70% Naton budjetista. Loput 28 jäsenmaata maksavat 30%. Trump vaatii tähän muutosta. Mikä tässä vaatimuksessa on väärin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

113
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
46
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
39
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
31
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Olen paremmin köyhästä, henkilökohtaisen konkurssin kokeneesta perheestä jossa ei paljon rahalla rellestetty. Otin opiks... Lue lisää...
Olen erimieltä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image