Ulkomaat

Tutkija: Mosul-operaatio on strategisesti tärkeä taistelu

Ulkomaat 17.10.2016 15:08 | Päivitetty 17.10.2016 16:31
STT

Irakissa Mosulin kaupungin valtaamisyrityksen pelätään johtavan valtavaan humanitaariseen kriisiin. Irakin pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti viime yönä Suomen aikaa, että suuroperaatio kaupungin valtaamiseksi äärijärjestö Isisiltä on alkanut.

Mosulissa arvioidaan olevan ainakin miljoona ihmistä, ja tulevien taistelujen uskotaan ajavan ainakin satojatuhansia pakoon. YK on huomauttanut, että pakenevat ihmiset joutuvat jättämään kotinsa juuri ennen talven tuloa.

- Huonoimmassa tapauksessa käsissämme on vuoden suurin humanitaarinen operaatio, sanoo YK:n humanitaarinen koordinaattori Lise Grande uutistoimisto AFP:lle.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger arvioi STT:lle, että äärijärjestö ei välttämättä päästä siviilejä pakenemaan.

- Isis tietää, että jos kaupungissa on paljon siviilejä, taistelusta tulee vaikeampi niille, jotka yrittävät vallata kaupunkia takaisin, Mühlberger sanoo.

Piiritys ennen kaupunkitaistelua

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja, kapteeni Oskar Lassenius kertoo, että Mosul-operaatio alkaa kaupungin piirityksellä. Irakin armeijan ja sen liittolaisten joukot etenevät kohti Mosulia etelästä. Kurdien Peshmerga-taistelijat pitävät linjoja pohjoisessa ja idässä.

- Käytännössä mennään lähemmäs, kierretään lännen kautta ja pyritään estämään Isis-taistelijoiden pako Tal Afarin kaupungin suuntaan tai Syyrian puolelle, Lassenius sanoo.

- On arvioita, että joukot voivat edetä päivässä kymmenen kilometriä tai enemmänkin, koska aukealla alueella pystyy liikkumaan nopeasti.

Piiritystä seuraa kysymys siitä on, kuka lopulta johtaa kaupunkitaistelua.

Lassenius korostaa, että Irakin armeijalle on tärkeää näyttäytyä operaation johtajana. Armeijan joukkojen rinnalla taisteluihin osallistuu Yhdysvaltojen johtama liittouma sekä erilaisia aseellisia ryhmittymiä. Lassenius huomauttaa, että joukko ei ole yhtenäinen ja mukana on sekä shiia- että sunnitaustaisia ryhmiä.

Perinteisesti sunnienemmistöinen Mosul on ollut Isisin hallussa vuodesta 2014. Asiantuntijat arvioivat, että sen jälkeen, kun äärijärjestö on ajettu pois, voi syntyä vielä uusi kiista kaupungin johtajuudesta.

Odotettavissa kiivas taistelu

Wolfgang Mühlberger arvioi, että Irakin armeijalla on mahdollisuudet onnistua operaatiossaan. Aiemmin tänä vuonna Isis on onnistuttu ajamaan pois esimerkiksi Fallujan kaupungista.

Mosulin valtaaminen ei vielä lopeta Isisin-vastaista taistelua, mutta sen uskotaan heikentävän äärijärjestöä merkittävästi. Mühlberger pitää Mosul-operaatiota tärkeänä strategisena taisteluna.

- Siinä suhteessa luulen, että Isisin taistelijat pistävät vastaan hyvin kiivaasti, Mühlberger sanoo.

Mühlberger arvioi, että taistelusta tulee pitkä ja vaikea, koska Mosul on suuri kaupunki.

Lassenius muistuttaa, että operaation pituuteen vaikuttaa se, kuinka paljon Isis-taistelijoita kaupungissa on lopulta ja miten hyvin taistelijat pystyvät puolustautumaan. Arvioiden mukaan Mosulissa on joitakin tuhansia Isis-taistelijoita.

- Toinen kysymys on taas se, tukeeko siviiliväestö paikallisia Isis-taistelijoita vai ei, Lassenius sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Mosulissa on miljoona asukasta. Jos siellä olisi samassa suhteessa taistelukykyisiä miehiä, kuin Suomessa on reserviläisistä kokoonpantavia sodan ajan joukkoja, niin Mosulia puolustamassa olisi yli 40 000 asekuntoista miestä. Nyt heitä piinaa muutama tuhat ISISin pyssymiestä...

Yleinen asevelvollisuus ja yhteiskuntajärjestelmä johon kansalaiset luottavat, takaavat sen, että terroristit eivät pysty kaappaamaan valtaa itselleen.

Se pasifismista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mosulin pakolaisten määräksi arvioidaan jo nyt miljoonaa.
Suomi yrittää taas saada edes sen kiintiönsä eli 39 000 henkeä.
Kilpailu on kovaa, mutta eiköhän suomi taas onnistu.
Maksaa toisen miljardin per vuosi mutta mitä siitä.
Nehän ovat palkansaajien ja eläkeläisten maksamista verorahoista maksettu.
Mistään muualtahan veroja ei enää tule.
Välilliset verotkin, alvit, maatalouden tuet sun muut, maksaa sama ryhmä enimmäkseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image