Ulkomaat

Tutkija: It­se­näi­syys­ju­lis­tus suistaisi Katalonian vaaralliselle tielle

Kataanit kokoontuivat tiistaina joukkomielenosoituksiin viikonlopun poliisimielenosoituksia vastaan. KUVA: Robin Townsend
Ulkomaat 4.10.2017 15:36
Katja Ihatsu

Katalonia antaa itsenäisyysjulistuksensa tämän viikon lopulla tai ensi viikon alussa, sanoi Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont BBC:n haastattelussa.

Espanjan itsehallintoalueen julistautuminen itsenäiseksi on tästä huolimatta yhä epävarmaa, arvioi vanhempi tutkija Teemu Tammikko Ulkopoliittisesta instituutista. Siitä kertoo hänen mukaansa se, että julistautumista on jo kerran lykätty.

- Itsenäisyysjulistuksen piti tulla 48 tuntia äänestyksen jälkeen. Nyt ajankohta on epämääräisempi, hän huomauttaa.

Tammikko epäilee Katalonian käyttävän julistuspuhetta vipuvartena, jotta se saisi myönnytyksiä maan keskushallinnolta.

- Siinä mielessä Katalonia on umpikujassa, että jollei myönnytyksiä tule, johtajien on pakko tehdä mitä he lupaavat. Heillä ei ole edessään hyviä vaihtoehtoja, Tammikko sanoo.


Katalonian itsenäiseksi
julistautuminen pahentaisi vaikeaa tilannetta entisestään. Tammikon mukaan se olisi Katalonialle "poliittinen itsemurha", koska Katalonian itsenäistymiselle ei ole kansainvälistä poliittista tukea.

- Poliisiväkivalta toimii katalaanien hyväksi niin, että he saavat sympatiaa kyllä, mutta se ei riitä. Tässä pitää pystyä näkemään poliisiväkivallan yli, että mikä on poliittinen dynamiikka taustalla, Tammikko sanoo.

Jopa 700 000 ihmistä osoitti tiistaina Barcelonassa mieltään sunnuntain äänestyksen poliisiväkivaltaa vastaan. Myös Tammikko on sitä mieltä, että oli Espanjan hallinnolta "poliittisesti typerä veto" tukahduttaa äänestys, mutta hän myös ymmärtää miksi konservatiivipuolue Partido Popular PP teki niin.

- Keskushallinnolla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin estää äänestyksen järjestäminen, koska he näkivät sen laittomana. Yhteenotot ovat valitettavia, mutta ne pitää erottaa itsenäistymisprosessista, Tammikko sanoo.


Tällä hetkellä
Katalonia uhkaa itsenäistymisellä ja keskushallinto Katalonian aluehallinnon kaatamisella ja uusilla vaaleilla.

Katalaanijohtaja Puigdemont varoitti samassa haastattelussa keskushallintoa puuttumasta aluehallinnon toimintaan. Hänen mukaansa se olisi "lopullinen virhe".

Espanjan kuningas Felipe kutsui tämän jälkeen televisiopuheessa itsenäisyyspyrkimyksiä laittomiksi ja epädemokraattisiksi. Kuningas myös sanoi, että Espanjan tulee puolustaa perustuslaillista järjestystä.

- Katalonia on osa Espanjaa, kuuluu sen perustuslain alle, ja jos se ei noudata maan lakeja, se on vaarallinen tie, sanoo Tammikko.

Keskushallinto ei jäisi katselemaan itsenäiseksi julistautuvaa Kataloniaa kädet taskuissa.

- Se pidättäisi poliittisia johtajia, sulkisi rahahanoja, jotta palkkojen maksu ei onnistuisi ja ottaisi poliisivoimat omaan ohjaukseen, kuten tilapäisesti jo tapahtui. Kuulostaa dramaattiselta, mutta ei millään valtiolla ole muita keinoja, jos itsenäisyyttä ajetaan lain ulkopuolelta, Tammikko sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Varmaan Suomikin näillä spekseillä kuuluisi Ruotsi-Suomeen tai Venäjään... Tuli hieman rikottua lakia silloin joskus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin sanottu. Itsenäisyyttä ei anneta millekään maalle tarjottimella, vaan kyllä siitä pitää tapella omin voimin. Paras apu on aina ollut oman käsivarren päässä ja sen tietävät katalonialaiset varsin hyvin, kun ovat Espanjan menestyvimpiä ihmisiä. Ei kuningas ketään köyhäläisiä varoittelisi itsenäisyys hankkeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse istun täällä Madridissa, enkä malta olla kommentoimatta tätä Katalonian tilannetta.

Tämä koko farssi on jo käynyt Katalonialle kalliiksi. Katalonian BKT:stä n. 65% myydään muuhun Espanjaan. Nyt Espanjalaiset kauppaketjut ovat peruneet tilauksia Katalonian alueen yrityksiltä. Kataloniassa valmistetut viinit ja erityisesti Cava ovat "pannassa" muualla Espanjassa. Pahimmillaan tämä johtaa Katalonian talouden romahtamiseen, korkeaan työttömyyteen ja siitä palautuminen tulee kestämään useita tai jopa kymmeniä vuosia.

Tämän kaiken lisäksi itsenäisyyttä vastustavat jotka ovat Kataloniassa enemmistö järjestävät tulevana sunnuntaina vastamielenosoituksen. Tässä mielenosoituksessa on odotettavissa huomattavasti enemmän "väkivaltaa" kuin guardia civil voimatoimet äänestäjiä kohtaan. Katalonialaiset eivät ole myöskään pasifisteja vaikka tiedotusvälineille ja kansainväliselle lehdistölle on annettu sellainen kuva.

Nyt on paljastunut, että Katalonian hallinto on toimittanut kuvamateriaalia mielenosoituksesta joka tapahtui Andalusiassa 2012 ja näin ollen muokannut kansainvälisen lehdistön kautta ihmisten mielikuvia. Loukkaantuneiden henkilöiden määrää on liioiteltu laskemalla siihen mukaan kaikki normaalit sairaalassakäynnit.

Katalonian ylin poliisijohtaja Trapero on kutsuttu tulevaksi perjantaiksi Madridiin oikeuden kuultavaksi ja häntä syytetään demakogiasta josta voi saada jopa 15 vuoden tuomion hänen tapauksessaan.

Näin Suomalaisena tuntuu erikoiselta, että maan lakeja ei noudateta, vaan akitaattorit voivat johtaa kansaa mielensä mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexit, Trumppi ja nyt Katalonia.

Populismi on valloilleen päästettynä tuhoisa voima. Toisaalta Espanja entisenä suurvaltana käyttäytyy arrogantisti. Soppa kiehuu varmaankin yli ja kaikki köyhtyvät niin Kataloniassa kuin muuallakin Espanjassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todella noloa jäädä kiinni väärän kuvamateriaalin käyttämisestä. Ei muuten ole ensimmäinen kerta kun mediassa näytetään ihan eri kuvia kuin mitä väitetään tapahtuneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
20:03
Yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä herää eloon The Hanging Garden -näyttelyssä – OSAO:n floristimestariopiskelijoiden taidonnäytteitä voi ihailla kasvitieteellisellä puutarhalla Tilaajille
19:04
Oamkin projektissa bensasyöppö maasturi muunnettiin biokaasulla toimivaksi, ja se toi isot säästöt: "Polttoainekustannukset sataa kilometriä kohti lähes puolittuivat" Tilaajille
19:03
Tärkeintä on tunnelma - sisustussuunnittelija Minttu Vartiainen auttaa ihmisiä luomaan kauniin ja toimivan kodin
18:00
Oulussa esiintyvä Nik Kershaw on iloinen elämästä julkisuuden ulkopuolella – “On helppoa olla menestynyt, mutta maine on todella vaikea asia” Tilaajille
17:55
Mitä tapahtuu brittiparlamentin superlauantaina – brexitin loppusilaus vai vastaveto täysin toiseen suuntaan?
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
55
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
48
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
36
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image