Ulkomaat

Tutkija: It­se­näi­syys­ju­lis­tus suistaisi Katalonian vaaralliselle tielle

Kataanit kokoontuivat tiistaina joukkomielenosoituksiin viikonlopun poliisimielenosoituksia vastaan. KUVA: Robin Townsend
Ulkomaat 4.10.2017 15:36
Katja Ihatsu

Katalonia antaa itsenäisyysjulistuksensa tämän viikon lopulla tai ensi viikon alussa, sanoi Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont BBC:n haastattelussa.

Espanjan itsehallintoalueen julistautuminen itsenäiseksi on tästä huolimatta yhä epävarmaa, arvioi vanhempi tutkija Teemu Tammikko Ulkopoliittisesta instituutista. Siitä kertoo hänen mukaansa se, että julistautumista on jo kerran lykätty.

- Itsenäisyysjulistuksen piti tulla 48 tuntia äänestyksen jälkeen. Nyt ajankohta on epämääräisempi, hän huomauttaa.

Tammikko epäilee Katalonian käyttävän julistuspuhetta vipuvartena, jotta se saisi myönnytyksiä maan keskushallinnolta.

- Siinä mielessä Katalonia on umpikujassa, että jollei myönnytyksiä tule, johtajien on pakko tehdä mitä he lupaavat. Heillä ei ole edessään hyviä vaihtoehtoja, Tammikko sanoo.


Katalonian itsenäiseksi
julistautuminen pahentaisi vaikeaa tilannetta entisestään. Tammikon mukaan se olisi Katalonialle "poliittinen itsemurha", koska Katalonian itsenäistymiselle ei ole kansainvälistä poliittista tukea.

- Poliisiväkivalta toimii katalaanien hyväksi niin, että he saavat sympatiaa kyllä, mutta se ei riitä. Tässä pitää pystyä näkemään poliisiväkivallan yli, että mikä on poliittinen dynamiikka taustalla, Tammikko sanoo.

Jopa 700 000 ihmistä osoitti tiistaina Barcelonassa mieltään sunnuntain äänestyksen poliisiväkivaltaa vastaan. Myös Tammikko on sitä mieltä, että oli Espanjan hallinnolta "poliittisesti typerä veto" tukahduttaa äänestys, mutta hän myös ymmärtää miksi konservatiivipuolue Partido Popular PP teki niin.

- Keskushallinnolla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin estää äänestyksen järjestäminen, koska he näkivät sen laittomana. Yhteenotot ovat valitettavia, mutta ne pitää erottaa itsenäistymisprosessista, Tammikko sanoo.


Tällä hetkellä
Katalonia uhkaa itsenäistymisellä ja keskushallinto Katalonian aluehallinnon kaatamisella ja uusilla vaaleilla.

Katalaanijohtaja Puigdemont varoitti samassa haastattelussa keskushallintoa puuttumasta aluehallinnon toimintaan. Hänen mukaansa se olisi "lopullinen virhe".

Espanjan kuningas Felipe kutsui tämän jälkeen televisiopuheessa itsenäisyyspyrkimyksiä laittomiksi ja epädemokraattisiksi. Kuningas myös sanoi, että Espanjan tulee puolustaa perustuslaillista järjestystä.

- Katalonia on osa Espanjaa, kuuluu sen perustuslain alle, ja jos se ei noudata maan lakeja, se on vaarallinen tie, sanoo Tammikko.

Keskushallinto ei jäisi katselemaan itsenäiseksi julistautuvaa Kataloniaa kädet taskuissa.

- Se pidättäisi poliittisia johtajia, sulkisi rahahanoja, jotta palkkojen maksu ei onnistuisi ja ottaisi poliisivoimat omaan ohjaukseen, kuten tilapäisesti jo tapahtui. Kuulostaa dramaattiselta, mutta ei millään valtiolla ole muita keinoja, jos itsenäisyyttä ajetaan lain ulkopuolelta, Tammikko sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Varmaan Suomikin näillä spekseillä kuuluisi Ruotsi-Suomeen tai Venäjään... Tuli hieman rikottua lakia silloin joskus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin sanottu. Itsenäisyyttä ei anneta millekään maalle tarjottimella, vaan kyllä siitä pitää tapella omin voimin. Paras apu on aina ollut oman käsivarren päässä ja sen tietävät katalonialaiset varsin hyvin, kun ovat Espanjan menestyvimpiä ihmisiä. Ei kuningas ketään köyhäläisiä varoittelisi itsenäisyys hankkeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse istun täällä Madridissa, enkä malta olla kommentoimatta tätä Katalonian tilannetta.

Tämä koko farssi on jo käynyt Katalonialle kalliiksi. Katalonian BKT:stä n. 65% myydään muuhun Espanjaan. Nyt Espanjalaiset kauppaketjut ovat peruneet tilauksia Katalonian alueen yrityksiltä. Kataloniassa valmistetut viinit ja erityisesti Cava ovat "pannassa" muualla Espanjassa. Pahimmillaan tämä johtaa Katalonian talouden romahtamiseen, korkeaan työttömyyteen ja siitä palautuminen tulee kestämään useita tai jopa kymmeniä vuosia.

Tämän kaiken lisäksi itsenäisyyttä vastustavat jotka ovat Kataloniassa enemmistö järjestävät tulevana sunnuntaina vastamielenosoituksen. Tässä mielenosoituksessa on odotettavissa huomattavasti enemmän "väkivaltaa" kuin guardia civil voimatoimet äänestäjiä kohtaan. Katalonialaiset eivät ole myöskään pasifisteja vaikka tiedotusvälineille ja kansainväliselle lehdistölle on annettu sellainen kuva.

Nyt on paljastunut, että Katalonian hallinto on toimittanut kuvamateriaalia mielenosoituksesta joka tapahtui Andalusiassa 2012 ja näin ollen muokannut kansainvälisen lehdistön kautta ihmisten mielikuvia. Loukkaantuneiden henkilöiden määrää on liioiteltu laskemalla siihen mukaan kaikki normaalit sairaalassakäynnit.

Katalonian ylin poliisijohtaja Trapero on kutsuttu tulevaksi perjantaiksi Madridiin oikeuden kuultavaksi ja häntä syytetään demakogiasta josta voi saada jopa 15 vuoden tuomion hänen tapauksessaan.

Näin Suomalaisena tuntuu erikoiselta, että maan lakeja ei noudateta, vaan akitaattorit voivat johtaa kansaa mielensä mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexit, Trumppi ja nyt Katalonia.

Populismi on valloilleen päästettynä tuhoisa voima. Toisaalta Espanja entisenä suurvaltana käyttäytyy arrogantisti. Soppa kiehuu varmaankin yli ja kaikki köyhtyvät niin Kataloniassa kuin muuallakin Espanjassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todella noloa jäädä kiinni väärän kuvamateriaalin käyttämisestä. Ei muuten ole ensimmäinen kerta kun mediassa näytetään ihan eri kuvia kuin mitä väitetään tapahtuneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
25
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
15
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
10
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
10
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
7
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
6
SDP:n Marin puolustaa avaustaan lyhyemmästä työajasta – "Tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image