Ulkomaat

Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi

Britannian pääministeri Boris Johnson johdatti konservatiivipuolueensa murskavoittoon, jonka hän tulkitsi kansan mandaatiksi saattaa EU-ero viimein maaliin. KUVA: WILL OLIVER
Ulkomaat 13.12.2019 8:51 | Päivitetty 13.12.2019 9:16
Katja Ihatsu

Brexit-teema kantoi voittoon niin pääministeri Boris Johnsonin konservatiivit kuin Skotlannin kansallispuolue SNP:n

Kaikki muut tulokset paitsi konservatiivipuolueen voitto olisivat olleet Britannian vaaleissa yllätys, sanoo tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta.

Voiton suuruus oli kuitenkin hienoinen yllätys brexitin-asiantuntija Miettiselle. Murskavoittoa selittää se, että vaaleista tuli brexit-vaalit, hän sanoo.

– Pitkään jatkunut prosessi tuki pääministeri Boris Johnsonin viestiä siitä, että brexit pitää toteuttaa mahdollisimman nopeasti. Kaikki muut vaaliteemat kietoutuivat brexit-kysymykseen, Miettinen sanoo.

Britannian brexit-väsymyksen lisäksi työväenpuolueen tappion taustalla on yleisempi kehityskulku, jossa perinteisten sosiaalidemokraattiset puolueiden kannatus murenee.

– Rakennemuutoksesta kärsivien työväenluokkaista teollisuuspaikkakuntien äänestäjät kääntyvät kansalliskonservatiivien ja populistien suuntaan, Miettinen sanoo.

Konservatiivipuolueen vaalivoitto varmistui varhain perjantaiaamuna. BBC:n laskelmien mukaan Johnsonin konservatiivipuolue oli saamassa 363–368 paikkaa, kun enemmistöön riittää 326 paikkaa.

Labour-työväenpuolue oli vaalien häviäjä. Sen paikkamäärä oli putoamassa 243:sta 199 paikkaan.

Brexitiä vastustava, Skotlannin itsenäistymistä ajava Skotlannin kansallispuolueen SNP on vaalien toinen voittaja. Puolueella oli aiemmin 35 paikkaa, mutta nyt se sai 48 paikkaa 55:stä.

– SNP:n menestys sopii samaan kertomukseen kansallismielisyyden noususta. Sen talouspoliittinen linja on tosin lähempänä labouria, Miettinen sanoo.

Brexit-sopimus nyt läpi

Britannian brexit-äänestyksestä on kulunut 3,5 vuotta. Parlamentti on Miettisen mukaan joutunut syypään asemaan siitä, ettei erosopimusta ole saatu ratifioitua.

Parlamentti äänesti Johnsonin edeltäjän, Theresa Mayn, erosopimuksen nurin kolme kertaa. Vaalitulos tarkoittaa sitä, että Johnsonin vaalihokema brexitin maaliin viemisestä toteutuu.

– Johnson on siivonnut ja yhtenäistänyt ryhmäänsä. Erosopimus menee nyt läpi parlamentissa.

Brexitin takaraja on 31. tammikuuta 2020, minkä jälkeen alkaa vuoden 2020 loppuun asti jatkuva siirtymäaika Sen aikana Britannian ja EU:n pitää päästä sopuun kauppasuhteistaan.

Siirtymäaika on Britannian seuraava haaste, sillä vuosi tuskin riittää neuvotteluille.

– Jos siirtymäajalle halutaan hakea pidennystä, se pitää tehdä kesäkuussa 2020. Ensi kevät menee sen puimiseen, Miettinen sanoo.

Siirtymäajan ongelmat edessä

– Johnsonin erosopimus on paljon epämääräisempi kuin Mayn. Iso kysymys on, onko konservatiiviryhmällä visiota, joka kantaa, kun pitää vastata suurempiin kysymyksiin tulevasta.

Miettinen muistuttaa, että EU:n neuvottelemissa vastaavissa sopimuksissa on kestänyt aiemmin kahdeksasta kymmeneen vuoteen.

– Aikataulu on tiukka etenkin, jos Britannia haluaa eriyttää vahvasti sääntelyä. Miten varmistetaan, ettei lähdetä sääntelykilpailuun esimerkiksi työvoiman oikeuksilla, ympäristönsuojelulla tai verokilpailulla?

Johnson on sanonut, ettei halua pidempää siirtymäaikaa. Haluttomuus johtuu konservatiivien halusta saada Britannia lopullisesti irti EU:sta.

– Siirtymäaikana Britannia joutuu noudattamaan EU:n sääntelyä ja on esimerkiski EU:n tuomioistuimen päätösten alainen. Britannia ei halua olla sääntöjen ottaja, Miettinen sanoo.

Päivitetty kello 9.16: korjattu SNP:n paikkamäärä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ikuinen on Vappu sekä Neuvostoliitto, todisti jo Dr. Paavo Väyrynen 1988.

US ja A:n asettamat Nordstream 2 pakotteet 2019 ovat pysyvää laatua, seuraavaksi odottelemme vain Suomenkin Suuriruhtinaan kalasavustamoiden / voimaloiden Valmistumista maailman ympäri, sekä niille valmistumisen myötä siunautuvaa Pakote-automaatio statusta, kunhan Al-holismi kiireiltämme kerkeämme.

Näistä kannattaisi oikeasti olla huolissaan, kasvun rajoittajana sekä kahtena pysyvää laatua olevana Halotnajana Suomi-neidon rukassa, unohtamatta Nokian lukuisista tyrehtyneitä yrityksiä myydä liian High-Techiä Naapurille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinaisen brexit-vaalin alla konservatiivit lupasivat lähes kuunkin taivaalta, jos irtautuminen EU:sta saadaan aikaiseksi. Nyt nämä hehkuttajat joutuvat näyttämään käytännössä mitä irtautuminen tuo tullessaan. Asiantuntijoiden mukaan britit itse joutuvat monella tasolla hankaluuksiin, mutta myös brittien kanssa kauppaa käyvät ja Britanniassa asuvat muunmaalaiset ovat aivan uusien haasteiden edessä.
Vanhoilliset vievät brittejä menneisyyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai tosissas luota asiantuntijoiden lausuntoihin. Eivät ne ikinä puhu totuutta..ei hän trummpiakaan pitänyt tulla, eikä brexitiä..😆aasintuntijoita ne on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konservatiiveilla on kova paikka edessä, kaikki eron seuraukset rojahtavat nyt omaan koppaan. Britanniasta aletaan nyt kiikuttamaan laivalasteittain tavaraa ja rahaa Euroopan Unionin puolelle, kauppasopimuksia väännetään vuosikausia, tärkeistäkin hyödykkeistä tulee aivan varmasti puutetta. Pohjois-Irlannin ja Skotlannin irtautuminen saa uutta potkua, josta poliittisen hinnan maksaa konservatiivit. Kun kansalaiset ovat pari vuotta olleet keskellä kaaosta, onkin mielipide jo kovasti erilainen. Ei kansa sitä muista, mitä on äänestänyt, mieli muuttuu hyvin nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkija, jolle asiat tulee yllätyksenä. Lopetinkin lukemisen siihen ja niin sinunkin pitäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekoititko nyt tutkijan ja ennustajan ammatit keskenään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Englannin kanaali syveni ja laajeni viime yönä huomattavasti - Britanniasta tulee taas saari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvin sanottu! Noh, Skotlanti irtaantuu ja saa Pohjanmeren öljyvarannot käyttöön, taitaapi Boriksella hymy hyytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image