Ulkomaat

Turkki: Kurdijoukot tappoivat turk­ki­lais­so­ti­laan Pohjois-Syyriassa tulitauosta huolimatta – Erdogan luvannut ”murskata terroristien päät”, jos taukoa ei noudateta

Turkki suostui torstaina viiden päivän tulitaukoon Syyriassa, mutta maailman johtajat ovat arvostelleet sitä vain vaatimukseksi kurdien antautumiselle. Perjantaina amerikkalaiset vapaaehtoiset etsivät uhreja pommitettujen talojen raunioista Ras al-Ain kaupungissa. KUVA: AHMED MARDNLI
Ulkomaat 20.10.2019 11:31
Vanessa Valkama

Torstaina alkanut tulitauko rakoili jo perjantaina, kun raja-alueella raportoitiin pommituksista. Kurdit syyttivät Turkkia tulitauon rikkomisesta.

Turkin puolustusministeriö tiedottaa, että yksi turkkilainen sotilas olisi kuollut ja toinen haavoittunut Syyrian kurdien YPG-joukkojen hyökkäyksessä Pohjois-Syyriassa Tel Abyadin rajakaupungissa, vaikka sovittu tulitauko on voimassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan suostui torstaina viiden päivän tulitaukoon keskusteltuaan asiasta Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen kanssa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Erdogan varoitti lauantaina, että hyökkäys jatkuu ja Turkki "murskaa terroristien päät", jos sopimusta ei noudateta.

Viiden päivän jälkeen tulitauon on tarkoitus muuttua pysyväksi, jos kurdit vetäytyvät alueelta, jonne Turkki on suunnitellut turvavyöhykettä. Turkki on vaatinut, että Yhdysvaltojen velvollisuus on varmistaa YPG: n vetäytyminen.

Yhdysvallat on luvannut vastineeksi tulitauolle olla asettamatta lisää pakotteita Turkkia vastaan. Voimassa olevat pakotteet Yhdysvallat on kertonut purkavansa, kun operaatio on ohi.

Puolustusministeriö totesi lausunnossaan, että YPG olisi hyökännyt sunnuntaina aseellisesti vastaan turkkilaisia sotilaita, jotka suorittivat tiedustelu- ja valvontaoperaatiota Tel Abyadissa.

Ministeriön mukaan Turkki antoi "välittömän itsepuolustukseen perustuvan vastauksen", ja kurdit olisivat tehneet 20 rikkomusta huolimatta Yhdysvaltojen kanssa tehdystä turvallisen vyöhykkeen sopimuksesta.

Turkkikin rikkonut tulitaukoa

Perjantaina kurdijoukot syyttivät Turkkia tulitauon rikkomisesta. Kurdien mukaan Turkki olisi ampunut kranaateilla siviilialueita koillisessa raja-alueella. Myös lukuisat uutistoimistot kertoivat perjantaina pommituksista ja tulituksista.

Sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi, että Turkin perjantainen ilmaisku osui Ras al-Ainin kaupungin lähistöllä sijaitsevaan Bab al-Kheirin kylään, jossa kuoli 14 siviiliä.

Turkki on kiistänyt syytökset ja sanonut niitä yrityksiksi sabotoida tulitaukosopimusta. Turkkilaisen vanhemman virkamiehen mukaan Turkki tukee sopimusta täysin.

Reutersin mukaan lauantaina tulitauko piti Syyrian ja Turkin rajalla, jonka ylitti vain muutama turkkilainen armeija-ajoneuvo.

Turkin hallinto pitää kurdien johtamiiin Syyrian demokraattisiin joukkoihin (SDF) kuuluvaa YPG:tä terroristiryhmänä, koska sillä on yhteys Kaakkois-Turkin kurdi-kapinallisiin. YPG on ollut Yhdysvaltain liittolainen taistelussa Isisiä vastaan.

MAINOS

Kommentoi

n´montakos siviiliä onkuollutturkinhyököätessä tulitauostahuolimatta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan liian monta! Lapsiakin on kuollut lukuisia. Millä oikeudella turkki kyhää itselleen "turva-aluita" naapurimaista? Miltä tuntuisi, jos Suomi,samalla tavalla, pakolla, meiltä kysymättä, jaettaisiin puoliksi Venäjän ja Naton turva-alueisiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyökkääjä suostui tulitaukoon ehdolla että maan asukkaat vetäytyvät tieltä.
Tämä islamistisen Turkin tollah toimii valloittajana, jota vielä hyysätään kun se pitäisi lyödä sotilaallisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi viedä yli kolme miljoonaa Turkkiin tullutta pakolaista sille suunnitulle vyöhykkeelle kuin päästää Eurooppaan kuten ovat uhanneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä.

Taisteluiden alue on osa Syyriaa ja siellä ovat Krudit valtaa pitämässä.
Kummaltakaan ei kuitenkaan ole kysytty mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image